Endelig offisielt: José Mourinho er Manchester Uniteds nye manager

– Det sier litt om hvor kolossalt desperate Manchester United er nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har ligget i kortene en stund, og nå er det endelig bekreftet: José Mourinho (53) er Manchester Uniteds nye manager.

Klubben bekrefter på sine hjemmesider at portugiseren er enig om en treårskontrakt, med opsjon på å bli værende ytterligere ett år frem til 2020.

– José er rett og slett den beste manageren i fotballen i dag. Han har vunnet trofeer og inspirert spillere i land over hele Europa og, selvsagt, han kjenner til Premier League godt, etter å ha vunnet tre titler her, sier United-direktør Ed Woodward i en uttalelse.

– Jeg vil benytte denne anledningen til å ønske ham velkommen til Manchester United. Hans merittliste med suksess er perfekt for å ta klubben fremover.

José Mourinho selv er beærete over å ha signert kontrakten.

DET FØRSTE BILDET: José Mourinho er ny Manchester United-manager. FOTO: manutd.com
DET FØRSTE BILDET: José Mourinho er ny Manchester United-manager. FOTO: manutd.com

– Å bli United-manager er en ære i gamet. Det er en klubb som er kjent og som er beundret verden over. Det er en mystikk og romanse rundt klubben som ingen i verden kan matche, sier Mourinho om ansettelsen.

– Jeg har alltid hatt en kjærlighet for Old Trafford; den står for noen viktige minner for meg i min karriere og jeg har alltid hatt en god tone med klubbens supportere. Jeg ser frem til å bli deres manager og nyte deres fantastiske støtte i årene som kommer.

Portugiseren ersatter Louis van Gaal, som måtte forlate klubben etter å ha ledet klubben i to sesonger. Under van Gaals ledelse ble det 4. og 5. plass i Premier League, og en FA-cuptittel på United.

– En vinner
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker spår at ansettelsen av Mourinho vil gi suksess i nær fremtid, men at den sure svien vil komme etter den søte kløen.

– De får en vinner. En manager som er vant til å lykkes, og som ofte lykkes på ganske kort tid. Men også en manager som bringer med seg mye støy og masse konflikter, som på sikt antakeligvis vil skape frustrasjon og i sin tur nok vil føre til at Mourinho neppe blir en langsiktig løsning på Old Trafford, sier Alsaker.

– Kolossalt desperat
Premier League-kommentatoren mener Manchester United har sett på hvordan konkurrentene har hentet inn store managernavn i tur og orden, og de ikke turte å la være å hente portugiseren.

– Jeg er litt bekymret for José Mourinho i Manchester United, fordi Mourinho kommer med enormt mye støy. Han er en manager som legger seg ut med alt og alle, og som har en tendens til å trå over streken, til å dra klubben ned i søla. Han var uspiselig for Manchester United da Ferguson ga seg. Nå er han plutselig redningsmannen. Det sier litt om fotballens dynamikk, hvor fort ting skifter og hvor kolossalt desperat Manchester United er nå, når de ser at byrival City har hyrt inn selveste Guardiola, at Klopp er i Liverpool og Conte kommer til Chelsea. De andre store lagene har store navn som ledere, og Manchester United har rett og slett ikke råd til ikke å henge med i det racet.

– United har for vane å produsere flere egenproduserte spillere, det har ikke Mourinho. Hvordan ser du på den problemstillingen?

– Den er reell. Mourinho vil vinne fort, og det vil klubben også. Skal man vinne fort må man ha det beste laget, i alle en av de beste lagene, og slik Uniteds situasjon er nå kreves det at man henter inn nye spillere. Det vil jo måtte gå på bekostning av talentene som har vist seg frem under van Gaal. Her blir det viktig å finne en balansegang. Å ta vare på de største talentene og gi dem muligheten til å spille slik at de ønsker å bli i klubben, og samtidig hente spillere som har et høyere nivå og mer erfaring, slik at de kan begynne å vinne titler regelmessig. Det er det Manchester United er vant til gjennom 26 år med Ferguson, sier Alsaker.

– Nå vil Mourinho-fotballen se festlig ut
Mourinho har ikke rykte på seg for å spille den blendende angrepsfotballen som kravstore Manchester United-fans ønsker seg, men siden Fergusons regime har det gått tyngre under David Moyes og Louis van Gaal.

Akkurat dét mener Premier League-kommentatoren kan tale til 53-åringens fordel.

– Det fascinerende er at Mourinhos fotball nå kommer til å bli speilet mot Louis van Gaals fotball, og i det spillet vil antakeligvis Mourinhos fotball se ganske festlig ut. Fotballsupporternes hukommelse er som kjent kort, og det at van Gaals United til tider har vært drepende kjedelig gjør det enklere for Mourinho å tilnærme seg jobben med den grad av forsiktighet og liten risiko som han gjerne vil, sier Alsaker.

– Ikke United verdig
TV 2-kommentatoren er likevel spent på hvordan det hele skal ende, og hvordan hans sterke personlighet vil slå ut i en tradisjonsrik klubb som United.

– Med mindre Mourinho endrer personlighet fullstendig vil det bli konflikt og støy, og på sikt kan det også føre til at spillerne vender seg mot ham, slik Chelsea-spillerne gjorde bare måneder etter at de feiret ligagull sammen. Så får vi se om Mourinho tar innover seg den enormt stolte arven Manchester United har, det ansvaret han egentlig bærer som klubbens ansikt utad og om han klarer å oppføre seg bedre enn han gjorde de siste sesongene i Chelsea. Overalt hvor han har vært, har han tøyet grenser, gått over streken og lagt seg ut med alt og alle. Det er en oppførsel som ikke er Manchester United verdig, og jeg er veldig spent på om Mourinho er i stand til å legge bort den siden av sin personlighet,