«Louis van Gaals army» bedre enn «Busby babes»

I alle fall om du ser deg blind på statistikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Louis van Gaal synge «Louis van Gaals army» i videovinduet øverst.

Louis van Gaals dager i Manchester United er over.

Det er få United-supportere som virker å miste nattesøvnen av den grunn, men kanskje burde de tatt det litt tyngre.

Tallenes tale er nemlig klar: Louis van Gaal er den manageren med tredje høyest seiersprosent i ligaen Manchester Uniteds historie.

Van Gaal har ifølge statistikk fra Opta ledet de røde djevlene til seier i 51,3 prosent av kampene. Det kan kun manager fra 1903-1912 Ernest Mangnall (54,2 prosent) og selvsagt Sir Alex Ferguson (60,4 prosent) matche.

«Louis van Gaals army» som nederlenderen døpte sitt eget lag på en pressekonferanse, har faktisk en høyere seiersprosent enn hva den legendariske United-manageren Matt Busby maktet. Laget fikk kallenavnet «Busby babes», og hadde en seiersprosent på 49,4 prosent under ham.

Det er faktisk lavere seiersprosent enn David Moyes (50).

Busby babes vant imidlertid ligamesterskapet to sesonger på rad midt på 50-tallet. van Gaal har i løpet av sine to sesonger maktet en fjerde- og femteplass i ligaen, i tillegg til FA-cuptriumfen på lørdag.

Seiersprosent for Manchester United-managere

Alex Ferguson 60,4 %
Ernest Mangnall 54,2 %
Louis van Gaal 51,3 %
David Moyes 50,0 %
Matt Busby 49,4 %
Ron Atkinson 48,4 %
John Bentley 44,7 %
Tommy Docherty 44,7 %
Dave Sexton 41,7
Walter Crickmer 40,2 %

*Bare fra ligaspill. Tall fra Opta.

Kjedelig

Kravene til Manchester United er gigantiske i 2016. Klubben er en av verdens mest kjente, og fundamentet lagt av Sir Alex Ferguson, manager i 1035 ligakamper.

Men til syvende og sist er det ikke bare mangelen på suksess som er det som feller van Gaal - det er mangel på underholdning, og at klubben har mistet kontakten med egen identitet.

– Det Louis van Gaal har gjort med Manchester United er viktigere enn resultatene. De fleste managere vil kunne overleve utenfor topp 4, slik konkurransesituasjonen er i Premier League nå, sier Øyvind Alsaker i TV 2s spesialsending om managerbyttet.

– Men når hjemmebanen din er Drømmenes Teater og det er stadion det scores færrest mål på i Premier League, så er det noe fundamentalt galt med Manchester United. Det tror jeg ble Louis van Gaals bane.

Det gir seg utslag i at klubben bare maktet 49 ligasoringer. Det er ni mindre enn den forrige bunnotering, sesongen 2004/2005.

Den gangen tok imidlertid United 77 poeng og ble nummer tre. Denne gangen ble det 66 poeng.

– Ødelegger klubbens DNA

66 poeng er klubbens nest svakest poengfangst i historien, bare foran Moyes-sesongen med 65. Tredje svakest poengsum kom også under Louis van Gaal: 70 i 2015. Sir Alex Ferguson ledet aldri laget til mindre enn 75 poeng etter at det ble Premier League.

– Det har vært den kjedeligste arenaen å reise til. Det har vært de svakeste fotballkampen. Dette er å ødelegge hele Manchester Uniteds DNA. Det kan du ikke gjøre ustraffet, med mindre du vinner alt og dominerer fullstendig for da blir du immun mot kritikk, sier Øyvind Alsaker.

– Men spiller du den typen fotball og havne på fjerde- og femteplass i ligaen så er det bare et tidsspørsmål før jobben tilhører noen andres.

José Mourinho er ikke den manageren som er mest kjent for å spille underholdende fotball, men få sikrer titler og troféer som ham.

For når Mourinho trolig kommer inn dørene på den mestvinnende toppklubben i England er det ingen som kan matche hans seiersprosent i Premier League-historien: 66. Sir Alex Ferguson hadde 65,2 om man regner bare Premier League-kamper.