Louis van Gaal ferdig i Manchester United

Triumfen i FA-cupen ble det siste Louis van Gaal gjorde i Manchester United.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester United har sparket Louis van Gaal. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

– Jeg vil takke Louis og hans team for utmerket arbeid de to siste årene, som kulminerte med klubbens 12. FA-cuptittel. Han har opptrådt profesjonelt og verdig gjennom denne tiden. Han forlater oss etter å ha gitt flere unge spillere selvtillit til å vise sine evner på høyest mulig nivå. Alle i klubben ønsker ham alt det beste for fremtiden, sier styreformann Ed Woodward i en pressemelding.

Videre kan man lese at van Gaals etterfølger vil bli offentliggjort snart. Alt tyder på at det er José Mourinho som vil overta.

Louis van Gaal sier han er skuffet over at det ble med to sesonger på Old Trafford.

– Det har vært en ære å trene en så enestående klubb som Manchester United. Og ved å gjøre det har jeg nådd et mål jeg har hatt lenge. Jeg er ufattelig stolt over å ha hjulpet United med å vinne sitt tolvte FA-cuptrofè. Jeg har vært så privilegert gjennom min karriere at jeg har vunnet 20 trofeer, men å vinne FA-cupen - som er forbundet med så mye historie - er kanskje den mest spesielle prestasjonen i min karriere. Jeg er skuffet over at jeg ikke klarte å fullføre vår treårs-plan, sier van Gaal i en pressemelding.

– Hadde ingen fremtid
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener Manchester United ikke hadde noe annet valg enn å kvitte seg med nederlenderen.

– Han hadde ingen fremtid i klubben. Resultatene var for svake. Ydmykelsene sto i kø, fra MK Dons til Midtjylland. Og han klarte ikke å ta laget til en topp fire-plassering, til tross for enorm pengebruk, sier han.

Det aller mest graverende har vært scoringsmankoen denne sesongen.

– Det alvorligste er at Manchester United under van Gaal har scoret 49 mål denne sesongen, det er det minste de har scoret på et kvart århundre. Hjemmebanen til Manchester United kalles Drømmenes teater, men det er den arenaen som har sett færrest scoringer i Premier League denne sesongen. Det er uholdbart for en klubb som Manchester United, med den historien og med den tradisjonen, påpeker Alsaker.

Han trekker frem to punkter som positive for van Gaals Old Trafford-regime.

– Mange unge, egenproduserte spillere har fått sjansen under van Gaal. Litt tilfeldig, for det har vært mange skader i hans regjeringstid, også er jo van Gaal den første som henter et trofé til Old Trafford siden Sir Alex Ferguson ga seg. Det er vel de to tingene han vil bli husket for, sier kommentatoren.

– Takk for alle gratulasjonene

Sparkingen betyr at triumfen i FA-cupen ble det siste 64-åringen gjorde i klubben. Spekulasjonene om nederlenderens avgang har pågått lenge.

Likevel har van Gaal hevdet at han skulle fortsette og har tidvis vært svært kritisk til spekulasjonene i britisk presse. På pressekonferansen etter finalen i FA-cupen fikk nederlenderen gitt pressen sitt siste stikk etter spørsmål om hans fremtid.

– Takk for alle gratulasjoner, sa van Gaal, og løftet pokalen demonstrativt opp foran pressefolkene.

Dagen etter triumfen i FA-cupen sa likevel 64-åringen at det hele var over til en Sky Sports-journalist.

Lørdag rapporterte britisk presse at Jose Mourinho var kommet til enighet med Manhcester United om en avtale og at portugiseren blir rødtrøyenes neste manager. Angivelig skal den tidligere Chelsea-manageren i møte med United tirsdag sammen med agent Jorge Mendes for å fullføre forhandlingene med rødtrøyene.

Tok over etter Moyes

Van Gaal overtok etter David Moyes 19. mai 2014 og fikk to sesonger i sjefsstolen. I den første sesongen ledet van Gaal klubben til en fjerdeplass noe som førte til en mulighet for å kvalifisere seg til Mesterligaen.

Den påfølgende sesongen kvalifiserte Manchester United seg til gruppespillet i Mesterligaen og innledet Premier League-sesongen bra. I Mesterligaen ble det ingen suksess. I en relativt overkommelig gruppe havnet Manchester United på tredjeplass bak PSV og Wolfsburg.

Rundt juletider kladdet det virkelig i ligaen. Laget vant ikke en eneste kamp i perioden fra 21 november til 2 januar. Hele åtte kamper var rekken som gjaldt alle turneringer.

Avsluttet med triumfen i FA-cupen

Da havnet nederlenderen under et sterkt press fra omgivelsene og media. Samtidig fikk Jose Mourinho sparken i Chelsea og ble umiddelbart linket til Manchester United.

Men tross spekulasjonene reiste laget seg og fikk noen resultater på vårparten. Det holdt likevel ikke til å gjenerobre fjerdeplassen. Dermed havnet Manchester United utenfor Mesterliga-spill kommende sesong.

Likevel kan Louis van Gaal forlate Old Trafford med noe av æren i behold. 64-åringen ledet klubben til triumf i FA-cupen.