Czechoslovakian players jump on each other in one big heap after they had won the penalty shootout against West Germany in the final of the European Nations Cup in the Red Star Stadium, Belgrade, June 20, 1976. (AP Photo)BEST QUALITY AVAILABLE
Czechoslovakian players jump on each other in one big heap after they had won the penalty shootout against West Germany in the final of the European Nations Cup in the Red Star Stadium, Belgrade, June 20, 1976. (AP Photo)BEST QUALITY AVAILABLE

1976: «Panenka-straffen» ble født

Antonin Panenka sto for EM-historiens kanskje mest kjente øyeblikk.

Du har helt garantert hørt om «Panenka-straffen».

En lett chip midt i mål etter at keeper har slengt seg til en av sidene.

Den har fått sin renessanse de siste årene, og en rekke spillere har benyttet seg av denne måten å sette et straffespark i mål.

– Hvis det var mulig, så ville jeg tatt patent på den, sier Antonin Panenka.

Spill EM-manager her

Tipp utfallet av EM

Hoeneß bommet
For det var den tsjekkoslovakiske midtbanespilleren som først fant på å gjøre kunststykket.

Etter at EM-finalen mellom Tsjekkoslovakia og Vest-Tyskland i 1976 hadde endt 2-2, og ekstraomgangene endte målløse, ble for første gang i historien en sluttspillkamp i EM avgjort på straffekonk.

De første sju straffesparkene gikk i mål. Uli Hoeneß sendte så Vest-Tysklands fjerde forsøk over mål.

– Tror ikke han liker å høre navnet mitt
Panenka gikk frem og ydmyket Sepp Maier, som på den tiden var kanskje verdens beste keeper.

EMs stjernelag:

Ivo Viktor, Tsjekkoslovakia

Jan Pivarnik, Tsjekkoslovakia
Ruud Krol, Nederland
Anton Ondrus, Tsjekkoslovakia
Franz Beckenbauer, Vest-Tyskland

Rainer Bonhof, Vest-Tyskland
Jaroslav Pollak, Tsjekkoslovakia
Antonin Panenka, Tsjekkoslovakia
Dragan Dzajic, Jugoslavia

Zdenek Nehoda, Tsjekkoslovakia
Dieter Müller, Vest-Tyskland

– Jeg tror ikke Sepp Maier tok det så bra. Han var, og er kanskje fremdeles, noe flau. Jeg mistenker at han nok ikke liker å høre navnet mitt. Det var aldri meningen å få ham til å se latterlig ut. Jeg vet ikke om noen som er i stand til å gjøre narr av noen når det står om EM-tittelen. Når det er sagt så valgte jeg det straffesparket fordi jeg innså at det var den enkleste og beste måten å score på. Det var en enkel oppskrift, forteller Panenka til UEFA.

Tsjekkoslovakia kunne feire sitt første mesterskap i fotball. Og selv om «Panenka-straffen» kom som et sjokk for de fleste, så var det ikke noe han fant på der og da.

Resultat av et veddemål
– Etter hver trening så pleide jeg å stå igjen for å ta straffer på keeperen vår. Vi spilte om en sjokolade eller en øl. Ettersom han var en veldig god keeper, så ble det en ganske dyr ordning for meg. Derfor lå jeg og tenkte på måter jeg kunne slå ham før jeg la meg for å sove. For å vinne tilbake noe av det jeg hadde tapt. Jeg fikk en ide om at jeg kunne vente med skuddet og chippe den lett. En keeper som slengte seg til ene hjørnet av målet kunne ikke hoppe opp i luften. Dette ble grunnlaget for tankegangen min. Jeg begynte å teste det ut og bruke det på trening. En ulempe ved det hele var at jeg la på meg, for jeg begynte å vinne veddemålene. Jeg begynte å bruke det i treningskamper, i mindre ligaer. Etter hvert hadde jeg perfeksjonert det såpass at jeg brukte det i serien også. Det hele tok av da jeg brukte det i EM, forteller han.

For selv om Gerd Müller og Günter Netzer hadde gitt seg på landslaget, så var Vest-Tyskland store favoritter før finalen.

En ny Müller hadde overtatt spissjobben, og Dieter Müller takket for tilliten med tre scoringer da Jugoslavia ble slått 4-2 etter ekstraomganger i semifinalen.

Han scoret også et av målene i finalen, noe som gjorde ham til EMs toppscorer.

Men det hjalp så lite, for til slutt så var det Panenka og lagkameratene som jublet mest.