TIL KRIG MOT DOPING: IOC-president Thomas Bach går til kamp mot dopingbrukere for å sikre OLs integritet. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI
TIL KRIG MOT DOPING: IOC-president Thomas Bach går til kamp mot dopingbrukere for å sikre OLs integritet. Foto: AFP / FABRICE COFFRINI Foto: Fabrice Coffrini

IOC: 31 utøvere fra Beijing-OL har testet positivt for doping

IOC har brukt nye metoder for å avsløre juks fra 2008. Nå venter tiltak mot OL i London og Sotsji.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har brukt moderne metoder for å teste 454 dopingprøver fra Beijing-OL på nytt. Resultatet er nedslående:

31 utøvere fra seks ulike grener og tolv ulike nasjoner risikerer nå bli suspendert fra Rio-OL, som følge av positive dopingprøver. Det skriver IOC i en pressemelding.

IOC har også testet 250 prøver fra London-OL i 2012 på nytt. Resultatene fra disse ventes i løpet av kommende tid. Videre vil et bredere testprogram bli satt i verk for å analysere prøver avgitt av medaljevinnere i Beijing og London. Også prøver fra Sotsji-OL i 2014 skal testes på nytt.

Kaggestad: – Bra at risikoen for å bli tatt øker

Johan Kaggestad, TV 2s idrettsekspert og som skal kommentere friidrett for TV 2 i Rio, mener det er bra at risikoen for juksemakerne nå øker betraktelig.

– At man retester prøver gjør at selv om man kommer seg gjennom én dopingtest, kan du få en bumerang i bakhodet åtte år senere, sier Kaggestad.

– Jeg forbereder meg nå til Rio-OL og er trist over å se hvor mange som allerede har mistet plasseringene sine etter London-OL. Dette gjør at hele omdømmet til idretten synker, mener han.

– Det er åpenbart en del regimer som setter dette i system og vil vinne uansett, slik det kan virke med Russland. Det er en veldig forkvaklet moral hos mange i internasjonal toppidrett, slår Johan Kaggestad fast.

– Må bruke alle lovlige metoder

Sportssjef i Norges friidrettsforbund, Ronny Nilsen, er fornøyd med IOCs siste tiltak i kampen mot doping.

– Jeg syns det er både bra og viktig at det gjennom regelverket er mulig å reteste dopingprøver når kontrollmetodene forbedres for å øke mulighetene for å fange opp juksemakere. Dermed øker også sjansene for at det er de rene utøverne som blir stående som vinnerne, sier Nilsen til TV 2 Sporten.

Han mener IOC hvert år bør reteste prøver fra tidligere mesterskap.

– Jeg syns, basert på det jeg skriver over, at IOC bør reteste prøvene fra hvert mesterskap når kontrollmetodene forbedres eller nye opplysninger kommer til kjennskap for dopingkontrollørene. Vi ønsker en ren idrett og da bør alle lovlige virkemidler tas i bruk for å fange opp juksemakerne, fastslår sportssjefen, som ikke frykter at noen norske utøvere er blant de doptatte.

– Jeg har ingen kjennskap til at norske utøvere er involvert, konstaterer han.

Gamle prøver - nye metoder

Testene ble gjennomført i samarbeid med WADA og de internasjonale forbundene. IOC tok utgangspunkt i utøvere som kan være aktuelle til sommerens OL i Rio. Ved hjelp av de mest moderne metodene har prøvene gitt andre svar enn i 2008.

Av juridiske årsaker kan ikke IOC gi detaljert informasjon om de positive prøvene, herunder navn på utøvere, men komitéen varsler at dette vil komme etter hvert.

Går etter Sotsji-dopere

Etter påstandene om betydelig svikt hos antidoping-laboratoriet i Sotsji, har også IOC anmodet WADA om å gjennomføre en full etterforskning av forholdene under OL i 2014.

Dopingprøvene fra Sotsji er lagret i Lausanne Anti-Doping Laboratory og bevares i ti år etter mesterskapet. IOC har bedt laboratoriet om å samarbeide med WADA for å få gjennomført nye analyser. Den russiske olympiske komité har blitt instruert om å samarbeide med WADA gjennom etterforskningen.

– Disse tiltakene er et kraftfullt angrep mot juksemakerne som vi ikke vil tillate å vinne. Dopingbrukere har ikke noe sted å gjemme seg. Nye analyser av dopingprøver fra Beijing og Sotsji, samt tiltakene rundt laboratoriet i Sotsji, er et nytt stort steg for å sikre rene utøvere, uavhengig av gren og nasjon, sier IOC-president Thomas Bach i pressemeldingen.