PÅ TREDJEPLASS: Vegard Stake Laengen gjorde et av karrierens beste løp da han syklet inn til 3. plass på tempoetappen i Giro d'Italia. / AFP / KENZO TRIBOUILLARD
PÅ TREDJEPLASS: Vegard Stake Laengen gjorde et av karrierens beste løp da han syklet inn til 3. plass på tempoetappen i Giro d'Italia. / AFP / KENZO TRIBOUILLARD Foto: Kenzo Tribouillard

Stake Laengen med sensasjonell 3. plass på Giro-tempoen

Nordmannen slo tempokanonene Fabian Cancellara og Tom Dumoulin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vegard Stake Laengen imponerte stort og syklet inn til en sensasjonell 3. plass på tempoen i Giro d'Italia.

Laengen, som første ble vraket før han igjen ble tatt inn i Giro-varmen av IAM, rullet inn på 52.02. Han hadde god margin ned til Cancellara på plassen bak.

En sterkt temporytter som Tom Dumoulin havnet også langt bak nordmannen.

Primoz Roglic vant tempoen foran Stake Laengens lagkompis Matthias Brändle. Roglic var 17 sekunder foran nordmannen.

– Dette er absolutt det største jeg har opplevd i sykkelkarrieren. Det er første gang jeg tar World Tour-poeng, så det er en barriere jeg har brutt. Det er veldig gøy. Det har vært litt frem og tilbake i karrieren. Jeg har ikke fått skikkelig gode resultater på proffnivå. Det har vært litt mindre greier. At jeg nå får en 3. plass i Giroen er utrolig stort, sier Stake Laengen til TV 2.

– Skjønte jeg hadde gjort en bra tempo
Nordmannen innrømmer at det er deilig å vise IAM-ledelsen at han kan kjøre inn topplasseringer.

– Absolutt. Jeg har prøvd å holde hodet litt kaldt. Formen har ikke vært topp på de første etappene i Giroen. På prologen i Nederland følte jeg at jeg presterte en del under pari. Jeg har ikke brukt for mye krefter på etappene underveis. Jeg har hatt dagens tempo litt i bakhodet. At jeg får det til i dag gjør meg lettet og gir meg selvtillit før de neste dagene, sier han.

Han skjønte etter hvert at det kom til å bli en god plassering.

– Jeg åpnet hardt og hørte på radioen at jeg lå bra an. Det ga meg mer motivasjon. Beina var bra og kroppen fungerte bra. Da kjørte jeg bare på. Jeg startet tidlig, så jeg var litt skeptisk da jeg kom i mål. Jeg skjønte at jeg hadde gjort en bra tempo, men jeg visste ikke hva det holdt til. Da det begynte å regne begynte jeg å håpe at det kunne holde til en topp ti-plassering, sier han.

Så rittet fra hotellrommet
Stake Laengen dro på hotellet etter målgang. Derfra så han den ene etter den andre av de store tempokanonene komme inn bak ham på resultatlisten.

– Jeg skrudde på TV'en og så at det regnet. Jeg var overrasket over at det fortsatt sto Stake Laengen på skjermen. Jeg tenkte «hva er det som skjer?». Jeg var overrasket. Dette er over all forventning, sier han.

Det ble en marerittdag for Alexander Kristoffs lagkompis Ilnur Zakarin. Katushas sammenlagthåp falt to ganger i løpet av tempoetappen. Først måtte bytte han sykkel. Så veltet Zakarin og måtte bytte sykkel på nytt. Da russeren nærmet seg målstreken veltet han på ny i løypens siste sving.

Regnvær i Toscana gjorde at sammenlagtfavorittene syklet under vesentlig dårligere forhold enn Stake Laengen.

Gianluca Brambilla beholdt sammenlagtledelsen i Giro d'Italia. Han er nå ett sekund foran Bob Jungels. Andrey Amador er tredjemann i sammendraget, 33 sekunder bak Brambilla.

Cancellara valgte å trekke seg fra Giroen etter tempo-etappen.

PS! Sondre Holst Enger ble nummer to på den siste etappen i Tour de Picardie. Han ble nummer to sammenlagt i rittet.