HOT SEAT: Louis van Gaal er under konstant press, men Manchester-United-manageren står støtt i stormen.
HOT SEAT: Louis van Gaal er under konstant press, men Manchester-United-manageren står støtt i stormen. Foto: Adam Davy

Dette kan redde van Gaals Manchester United-fremtid

– Det er kanskje ikke sånn det burde være, sier TV 2s Premier League-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se West Ham-Manchester United på TV 2 Sport Premium og Sumo tirsdag kl. 20.45!

Det som ved juletider så ut til å bli en katastrofal sesong uten noe som helst å glede seg over, er nå i ferd med å ende med noe langt lystigere for Manchester United.

Med seier i de to siste Premier League-kampene er rødtrøyene sikret mesterligaspill neste sesong. 21. mai er det også muligheter for å vinne et trofé når Crystal Palace er motstander i FA-cupfinalen.

– Scorer historisk få mål
Manager Louis van Gaal er under konstant press, men suksess i sesongavslutningen kan redde nederlenderen fra United-giljotinen, tror TV 2s Premier League-ekspert.

– Hadde man sagt før sesongen at United havnet i topp fire og vant FA-cupen, hadde man ikke vært helt borte vekk i det hele tatt. United har sånn cirka det fjerde eller femte beste mannskapet i Premier League. Det tror jeg også styret og supporterne forstår, sier Simen Stamsø Møller.

Der Manchester United i tidligere utgaver har sprudlet, spilt feiende flott offensiv fotball og scoret mye mål, har denne utgaven vært et gjesp i sammenligning.

I Premier League-æraen har United aldri scoret så få mål som denne sesongen. Det er kun blitt 44 mål, 32 scoringer bak sesongsnittet, på van Gaals gutter.

Men samtidig slipper United inn få mål. Med 30 baklengsmål er det kun Tottenham som har hatt et tettere forsvar denne sesongen.

– Nå er det kanskje ikke sånn det bør være. Men med det utgangspunktet, så har United faktisk vært forholdsvis stabile. De hadde en liten dupp rundt juletider der vi trodde det skulle gå virkelig galt, men nå ser vi litt det vi har snakket om. Van Gaal representerer stabilitet, og lagene hans er strukturerte og spiller med liten risiko. Da får man disse kampene, som mot Norwich, der vi ikke jubler veldig mye over underholdningsnivået, sier Stamsø Møller.

– Skjønner at han får mye tyn
Det er nettopp underholdningen som har vært fraværende store deler av sesongen. Fansen er vant med å se et United-lag som angriper. Det, sammen med van Gaals særegne væremåte, har vært med på å frustrere og irritere supporterne.

– Han har et ekstremt stort selvbilde. Jeg har aldri vært borti en manager som har så liten korrelasjon mellom resultater og måten han beter seg på. Det virker som han mener de har gjort en kjempejobb når det er snakk om ting man minst kan forvente av United, sier Stamsø Møller.

Forskjellen fra storhetstiden med Sir Alex Ferguson i managerstolen er markant.

– Supportere vil han en manager som er en gallionsfigur for klubben. Som Ferguson var. Alle United-supportere er superstolte over Ferguson. Van Gaal har oppført seg på en måte som gjør at det er vanskelig for folk å like ham. Det er selvsagt ikke bra, sier Stamsø Møller.

Men den 64-årige nederlenderen har gode sider også.

– Det som er bra med van Gaal er at selvbildet og væremåten hans gjør at han ikke lar seg knekke for fem flate øre. Man vet aldri hva en annen manager ville gjort under samme press. Van Gaal tar mye av støyten selv. Han gjør seg til en skyteskive og letter presset på spillerne, sier Stamsø Møller.

Det store spørsmålet nå er hva klubben velger å gjøre etter sesongen. Helt fra avsettelsen i Chelsea har José Mourinho blitt utpekt som neste manager inn portene på Old Trafford.

– Når styret er kapable til å ansette van Gaal og gi ham fornyet tillit gjennom sommeren og vinteren, vil det være bakvendt om han skulle bli sparket når han nå gjør det bra, sier Stamsø Møller.

– Dersom Mourinho hadde tatt over og ikke klart å tiltrekke seg stjernespillere, samtidig som de andre klubbene hadde rustet opp, og United hadde ligget på femteplass ved juletider ... Det hadde ikke blitt hyggelig stemning da heller.

– Bekymringsverdig
Misnøye med van Gaal eller ikke. United har levert poengmessig den siste tiden og har spilt til seg initiativet i kampen om mesterligaplass med sju seirer på de siste 10 kampene. I seks av seirene har United også holdt nullen.

– For van Gaal har det vist seg at det hjelper å ha verdens beste keeper. David de Gea har reddet en god del poeng for United. Men det er bekymringsverdig for en klubb som United at keeperen er blitt kåret til årets spiller de tre siste sesongene, sier Stamsø Møller.

Kommer det en ny trepoenger for van Gaal & Co. mot West Ham tirsdag, er uansett grunnlaget før serieavslutningen til å glise av for van Gaal – med eller uten fansens overbevisning.