Andreas Martinsen tok ansvar på overtid mot Sveits.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Andreas Martinsen tok ansvar på overtid mot Sveits. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

NHL-Martinsen reddet poeng for Norge

Etter en kollaps i siste periode reddet Andreas Martinsen (25) Norge i overtid.

Moskva (TV 2): Norge - Sveits (4-3)

Et revansjesugent norsk lag gikk på is mot Sveits med en råere innstilling enn i åpningskampen mot Danmark.

Landslagssjef Roy Johansen etterlyste enda flere skudd, og mer trafikk på mål. Det fikk han, og anført av brødrene Ken André og Mathis Olimb tok Norge ledelsen 3-1.

Men Sveits slo sterk tilbake i siste periode, og tvang kampen til overtid.

Der klarte Andreas Martinsen å avgjøre for Norge til en 4-3-seier med halvannet minutt igjen!

Etter kampen var det en lykkelig NHL-proff som møtte TV 2.

– Denne seieren betydde alt for oss. Det blir jo en skjebnekamp mot Kasakhstan tirsdag nå, men det er innenfor rekkevidde for oss å ta oss til en kvartfinale. Det er jevnt i gruppen og alle kan slå alle, sa Martinsen.

Han gledet seg over at det løsnet for Norge foran mål etter tapet for Danmark der Norge sløste med sjansene.

– Det er sterkt av oss å komme tilbake i dag, og vi legger oss aldri ned. Vi har en følelse av at vi kan vinne kampen. Selv var jeg litt stiv i beina. Jeg er vant til å spille 12-13 minutter. Nå får jeg rundt 20, og vi er på større bane. Det gjelder å bruke kreftene smart, understreker han med et smil.

Drømmesamarbeid av brødrene

Sveits tapte overraskende 2-3 i overtid mot nyopprykkede Kazakstan lørdag, og var også meget sultne på tre poeng.

Men de klarte ikke å stå imot brødrene Olimb.

Med snaue seks minutter igjen av første periode tok Norge ut Volden i påvente av en Sveitsisk utvisning. Med seks mann på isen serverte Mathis broren Ken André Olimb, som utlignet til 1-1 med et nydelig langskudd. En utrolig viktig scoring for selvtilliten, og endelig klarte Roy Johansens menn å utnytte en overtallsmulighet.

– Det var hardt utpå der i dag, og denne seieren betyr utrolig mye. Det hadde vært tøft, og tatt mye på selvtillit og energi hvis vi hadde jobba så hardt også hadde de stukket av med de to poengene, sier lillebror Olimb til TV 2 etter kampen.

Over i midtperioden hadde Norge initiativet, og på pass fra Kristian Forsberg fikk Martin Røymark pucken drøye tre minutter ut i midtperioden, en dragning og pucken satt i nettet bak Robert Mayer. For første gang i VM var Norge i ledelsen, og det var lite å høre til de sveitsiske tilskuerne.

Rekken med brødrene Olimb og Mats Rosseli Olsen fortsatte å skape farligheter, og fem minutter ut i midtperioden kjørte sistnevnte og lillebror Olimb en kontra. Dessverre klarte aldri "Kenna" å få kontroll på pucken i stor fart.

Det hadde ikke så mye å si når han serverte storebror med to minutter igjen av perioden, og Mathis Olimb klistret pucken opp i vinkelen til en 3-1-ledelse til Norge. Nok et overtall ga uttelling.

– Det var deilig å få en skikkelig lagseier i dag. Vi kjemper så hardt sammen, og da smaker det litt ekstra, sier storebror Olimb til TV 2.

De fleste spillerne til Sveits spiller i den hjemlige ligaen, National League A. I tillegg har de med tre NHL-spillere i troppen, Nino Niederreiter (Minnesota Wild), Sven Andrighetto (Montréal Canadiens), Yannick Weber (Vancouver Canucks). Pluss Martinsens lagkamerat i Colorado Avalanche, keeper Reto Berra, men var ikke på is mot Norge.

Overkjørt i siste periode

Det ble en marerittstart på kampen sett med norske øyne, da kaptein Ole-Kristian Tollefsen ble utvist for slashing allerede etter to minutter.

Sveitserne klarte det Norge ikke klarte lørdag - score i overtall. Lars Volden mistet pucken av synet, og Samuel Walser kunne pirke den inn ved nærmeste stolpe.

Etter scoringen satte Sveits høyt press, men det virket som om scoringen tente de norske gutta. Særlig rekken med brødrene Olimb og Mats Rosseli Olsen kom til flere gode muligheter, og Norge tok over initiativet i matchen.

I siste periode reduserte Sveits og Simon Moser, og satte hjertet i halsen på de fleste som holder med Norge på tampen ved flere anledninger. Her var det ingen tvil om at det var Sveits som var det førende laget.

Lars Volden stod en meget god kamp, og var avgjørende på flere situasjoner. Men med 10 sekunder igjen, og seks mot fem klarte Felicien du Bois å kline pucken opp i nettaket bak Volden.

Norges neste kamp er mot overraskelseslaget Kazakstan tirsdag. Søndag spilte nykommerne jevnt med Russland til 3-3, før vertene til slutt vant 6-4. Det er helt tydelig at det blir en tøff oppgave for Norge, og et lag som for all del ikke må undervurderes.