Danmark slo Norge i første kamp i VM. Foto: Scanpix
Danmark slo Norge i første kamp i VM. Foto: Scanpix Foto: Maxim Shemetov

Marerittstart for Norge

Med 0-3-tap for Danmark blir det fryktelig tøft for de norske ishockeygutta å nå kvartfinale i VM.

Moskva (TV 2): Norge - Danmark 0-3

Kampen mot erkerivalene Danmark var den kampen Norge måtte vinne for å leke med de store gutta i VM-sluttspillet.

Sånn gikk det ikke.

– Vi skaper mye, men er ikke hete nok på grøten foran mål. Også må vi bli bedre i power play, for i dag var vi ikke gode. Vi får surmule litt i dag, også er det ny kamp igjen i morgen. Vi kan ikke grave oss helt ned, det er mange kamper igjen, sa Mats Zuccarello Aasen til TV 2 etter kampen.

Landslagssjef Roy Johansen sa selv til TV 2 at med tap i åpningskampen ville en kvartfinale bli veldig, veldig vanskelig.

I tillegg sjokkerte nyopprykkede Kazakstan med å vinne 3-2 over Sveits i overtid lørdag. Det er dårlig nytt for Norge.

18 minutter overtall uten uttelling

Norge skapte mange gode sjanser, der brødrene Olimb og Zuccarello gikk foran med kreativt spill. Men det manglet det siste lille, og de norske gutta klarte ikke å utnytte deres mange overtall og 44 skudd på mål.

For hele 18 minutter spilte Norge i overtall uten å score. Det holder ikke i et VM hvis det skal bli poeng mener sjefen.

– Det er surt. Det er frustrerende å stå i boksen da, og se at vi ikke klarer å sette den ene pucken som kanskje gir oss muligheten til å få hyll på byllen. Danskenes målvakt er god, men vi er for dårlige i avslutningsøyeblikket, for dårlig i skuddet og det er for lite trafikk foran mål. Det er ikke så mye mer vi får gjort, annet enn å mase på mer trafikk inne foran mål og mer skudd. En god dansk målvakt, og dårlige avslutninger fra vår side, oppsummerer Johansen til TV 2.

– Hvordan ser du på sjansene for kvartfinale etter tap i åpningkampen?

– Det blir vanskelig å nå kvartfinale nå. Alle de andre lagene har tatt poeng, og nå må vi slå en av de store nasjonene og vi må slå Sveits i morgen. Nå blir det tøft, understreker han.

Skadet forsvar

Landslagssjefen mente oppgjøret mot Danmark ville bli en målvaktsduell, og at Norge kanskje hadde en fordel siden danskene mangler sin beste bakerste mann, Frederik Andersen som fortsatt er opptatt med NHL-sluttspill sammen med New York Islanders.

Men spillerne foran Haugen var rett og slett ikke gode nok til å demme opp for de danske stjernene. Det ble tydelig at det defensive spillet hadde fått seg en knekk med fravær på grunn av skader fra backene Alexander Bonsaksen og Daniel Sørvik. I tillegg til at både kaptein Ole-Kristian Tollefsen og bauta Jonas Holøs sliter med småskader.

Danskene manglet flere av sine beste spillere, men stilte blant annet med tre NHL-spillere Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets), Jannik Hansen (Vancouver Canucks) og Lars Eller (Montréal Canadiens). Samt AHL-spilleren Nicklas Jensen (Hartforld Wolf Pack).

Etter en jevnspilt første periode presset Norge i åpningen av andre periode, noe danskene utnyttet. Naboene kjørte en overgang, og en lang pasning nådde Nicklas Jensen som fikk stå umerket på høyresiden. Alene med Lars Haugen fikk Norges bakerste mann en nesten umulig oppgave, og Jensen ga danskene en enkel ledelse.

Med seks minutter igjen av midtperioden øket Jesper Jensen ledelsen til 2-0, med et lekkert håndleddsskudd opp i nettaket bak Haugen.

Nicklas Jensen scoret også 3-0 helt på slutten av kampen, da Norge hadde tatt ut Haugen for å jakte redusering.

Brukte tid på å våkne

Roy Johansen har gjentatt til det kjedsommelige hvor viktig det er at de norske gutta er på fra start, men det virket ikke som om ordene fra sjefen hadde nådd helt inn i åpningsminuttene.

Danskene var klart bedre første halvdel av første periode, og allerede etter 30 sekunder har Norge flaks. Et hardt skudd fra blålinjen traff skøyten til keeper Lars Haugen, og de norske gutta slapp unna med skrekken.

Norges tar over utover i perioden, og noterer to stolpeskudd. Den kanskje største sjansen står Andreas Martinsen for på pasning fra Mathis Olimb. Norges ferskeste NHL-eksport er nesten alene med målvakt Sebastian Dahm, men setter pucken i skaftet på spaken til Dahm.

Nå må Norge vinne mot både Sveits, Latvia, Kazakstan, pluss frata ett av topplagene Russland, Sverige og Tsjekkia poeng for nå kvartfinale. Med tap mot to av de tre førstnevnte vil nedryksspøkelset puste Norge i nakken i Johansens siste VM.

Norges neste kamp er mot Sveits allerede søndag.