Kane til TV 2: – Vi skjønte for sent at vi kjempet om tittelen

Se hele vårt intervju med Tottenham- og Premier League-toppscorer Harry Kane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tottenham-Southampton på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag 14.30!

London (TV 2):

Totalt gjenstår under 20 kamper av Premier League-sesongen 2015/16. Mye er avgjort, men enkelte ting er det fremdeles spenning rundt.

Hvem rykker for eksempel ned? Hvem slår følge med mesterne fra Leicester til Mesterligaen, og hvem havner øverst på tabellen blant bitre rivaler?

En av duellene det er knyttet mest spenning til er den mellom fiendene i Nord-London, Tottenham og Arsenal. Når to kamper gjenstår for begge lag, har Spurs tre poengs forsprang på sine rivaler. Den liljehvite delen hovedstadens nordlige fotballområdet ligger meget godt an til for første gang på 21 år havne over sine røde rivaler på den endelige Premier League-tabellen.

– Vi vet at det er en stor prestasjon. Jeg kan ikke husker sist vi havnet foran Arsenal. Klarer vi det, får våre supportere retten til å skryte forut for Arsenal-fansen. Slik har det ikke vært på lang tid, sier Harry Kane til TV 2.

Se hele intervjuet med Kane i videovinduet øverst!

Les også: Dembélé får kjempestraff

– Vi skjønte ikke helt at vi kom til å være i tittelracet
Vi møter storscoreren på klubbens topp moderne treningsanlegg i nydelig London-sol to dager før en søndag som kan begrave Arsenal-spøkelset for en klubb som har havnet bak sine rivaler på tabellen hvert eneste år etter at de i 1994/95-sesongen foreløpig siste gang havnet foran dem.

– Det er ikke noe vi egentlig satte oss som mål å få til før sesongstart, vi prøvde å rette oppmerksomheten mot oss selv, men nå er vi her. Vi trenger en seier til for å sikre andreplassen, og for å havne foran Arsenal, forteller Kane.

Etter at mandagens kamp mot Chelsea endte med 2-2, er det nemlig 2. plassen som gjelder for Kane og lagkameratene. Leicester har fått sin Premier League-pokal, og skuffelsen over ikke å trone en strålende sesong med det gjeveste trofeet må legges på hyllen for Spurs-laget.

– Jeg er åpenbart skuffet etter mandagen, men klubben beveger seg i riktig retning. Vi har mye vi kan se tilbake på og være stolte av. Jevnt over er jeg lykkelig. Vi har et stort lag her nå, og det er spennende for framtiden, sier Kane.

22-åringen og hans lagkamerater har måttet se både 1-0-ledelsen over WBA og 2-0-ledelsen over Chelsea smuldre opp og bli til to uavgjortresultater de siste to Premier League-rundene, noe som betød at Leicester kunne feire sin aller første ligatittel allerede mandag kveld, da to runder gjenstod. Kane bedyrer at han ikke ser på det som om klubben har mislyktes de siste to ukene.

– Jeg mener ikke det. Jeg tror problemet for oss var at vi spilte for mange kamper uavgjort i starten av sesongen. Vi skjønte ikke helt at vi kom til å være i tittelracet. Hvis vi hadde trodd på det tidligere, at vi kom til å være involvert der, tror jeg ikke vi ville vært i den situasjonen vi er i nå. Men det er noe vi må lære av. Nå har vi kjent smaken av det, vi har vært involvert i det, og neste sesong kommer vi til å gå for å vinne ligaen fra start av. Vi er skuffet over at vi ikke gav Leicester kamp helt inn, men vi har gjort alt vi kunne, det har vært en lang og hard sesong og vi må bare se tilbake på den og være stolte.

– Når skjønte dere at dere var genuine tittelutfordrere?

– Faktisk tror jeg det sannsynligvis var etter jul. Da fikk vi stablet sammen en veldig god rekke av resultater, vi begynte å tro på at det kunne gå og vi gav Leicester kamp. Men Leicester skal ha skryt, de gjorde en stor jobb. De kom seg i front og ble værende der, for ettersom de ikke avga noe særlig poeng så ble det vanskelig for oss. Vi avga ikke mange poeng vi heller, men vi må være lykkelige. Vi må være stolte av det vi har oppnådd så langt, men vi vil avslutte med 2. plass og det er det vi må gå for på søndag, sier Kane.

I en så tøff hverdag som Premier League er, er det nemlig ikke rom for å se tilbake på hva som kunne vært.

– Jeg tenker at det er mange «hva om ditt» og «hva om datt», både for oss og for Leicester. Det er noen kamper vi kan se tilbake til å tenke at vi kunne gjort det bedre, men slik er fotballen. Det er et spill der du må være forberedt på både oppturer og nedturer, og slik er det. Det er definitivt ting du ser tilbake på og tenker «om det hadde gått vår vei, så kanskje…», men det skjedde ikke og det er noe vi må takle, sier Kane.

– Et springbrett og noe å bygge videre på
Seier over Southampton søndag vil så å si garantere 2. plassen i Premier League, gitt at ikke noe helt utrolig skjer målforskjellsmessig i den siste Premier League-runden. (Tottenham har tre poeng å gå på og 14 mål bedre målforskjell enn Arsenal pr. dags dato). Spurs har aldri havnet høyere på en Premier League-tabell enn 4. plass etter opprettelsen av ligaen i 1992, og selv før dannelsen av denne må man godt tilbake i historiebøkene for å finne tilsvarende sluttplassering.

I 1984/85, 1986/87 og 1989/90 ble man nummer tre, mens man må helt tilbake til 1962/63 for å finne en plass blant de to beste på Englands øverste nivå. Det er kun to år etter klubbens foreløpig siste ligatriumf, da dobbeltseieren som det første engelske lag noensinne til å gjennomføre en slik prestasjon ble gjennomført i 1960/61. Mange har snakket om at «The Glory days» nå er på vei tilbake til White Hart Lane.

– Forhåpentligvis kan vi vinne troféer neste sesong, og det vil være enda bedre. Det er det neste steget for oss, det å vinne Premier League. cuper og turneringer vi er med i. Det er det som er målet vårt og det vi ønsker å oppnå. Denne sesongen har vært en stor opplevelse, med tanke på å være med i tittelkampen og kjenne på hvordan det føles. Neste sesong må vi bli enda bedre og oppnå enda bedre ting, sier Kane.

Uttalelsene er i tråd med klubbens motto, «To dare is to do», og de legendariske ordene til klubbens største manager gjennom tidene, Bill Nicholson: «It is better to fail aiming high than to succeed aiming low. And we of Spurs have set our sights very high, so high in fact that even failure will have in it an echo of glory».

– Dette er snakk om en 2. plass. Folk kan se på det som en «failure», men jeg ser på det som et springbrett. Jeg ser på det som at klubben er på vei framover. Vi er på vei oppover. Hvis vi hadde vunnet en gang før, og så havnet på 2. plass, så kunne kanskje folk sagt at dette var å mislykkes. Men når våre høyeste plasseringer på så mange år har vært tredje-og fjerdeplasser, så mener jeg at 2. plass vil være en god prestasjon og noe vi kan bygge videre på, sier storscoreren.

Fire mål mer enn forrige sesong: – Det stopper ikke her
Med 25 ligamål til nå denne sesongen, er Kane i rute til å bli den første Tottenham-spilleren til å havne øverst på scoringsstatistikken i en Premier League-sesong siden Teddy Sheringham i 1992/93, en sesong som ble avsluttet to måneder før Kane selv ble født. Det å kopiere Spurs-legendens bragd vil bety ekstra mye for den nåværende stjernen.

– Det ville vært fantastisk. Han var et stort idol for meg da jeg vokste opp, så bare å bli nevnt i den sammenhengen er en veldig spesiell ting for meg. Forhåpentligvis kan jeg klare det. Scorer jeg noen få mål til så blir jeg forhåpentligvis toppscorer, og det vil være noe jeg vil være veldig stolt over og som jeg er sikker på at også klubben vil være veldig stolt over, sier Kane.

Stjerneskuddet scoret 21 ganger i ligaen forrige sesong, og de fleste regnet med at det ville bli tøft for ham å følge opp den utrolige gjennombruddssesongen som endte med 5. plass for laget og kometkarriere for ham selv.

Les også: Tabelltips Tottenham, 5. plass: – Kane kommer ikke til å gå på vannet en sesong til

Stjernespissen har dog gjort både TV 2-eksperter og andre til skamme, og gjennomført nok en strålende sesong.

– Det er noe jeg er veldig stolt over. Jeg ville gjøre det bedre enn forrige sesong, og jeg føler at jeg har gjort det. Jeg har scoret fire Premier League-mål mer enn i fjor, foreløpig, og forhåpentligvis noen få til før sesongen er over. Men jeg ønsker bare å bli bedre og bedre. Det stopper ikke her. Jeg ønsker å forbedre meg sesong etter sesong, gjøre de samme tingene og fortsette å bli bedre, forklarer han.

– Vanskelig å sette ord på hvordan det føles å score foran Spurs-fansen
Kane har selv vokst opp som Spurs-fan, fansen synger «He’s one of our own» fra tribuneplass, og hver gang storscoreren finner veien til nettmaskene kan man se på hele ham at det oser pur glede av ham. På TV 2s forespørsel om å prøve å beskrive hvordan det føles å score mål foran publikum på White Hart Lane, blir Kane noe tom for ord.

– Det er vanskelig å sette ord på det. Det er åpenbart noe jeg drømte om som liten, men når du faktisk gjør det og supporterne er der og jubler for deg, så vil du bare hoppe inn til dem og feire sammen med dem. Det er bare fantastisk. Adrenalinet som går gjennom kroppen din, spesielt ved viktige scoringer, om det er seiersmål eller scoringer som får laget tilbake i kampen, det er bare en spesiell følelse og jeg tror det gjør det enda mer spesielt at jeg er oppvokst i området. Jeg var supporter som liten, jeg vet hvordan det er, og det er noe jeg alltid vil verne om.

– Hvor viktige er supporterne for en fotballklubb?

– De spiller en enorm rolle. Uten supporterne, ville ikke klubben vært noe. Du trenger støtten, du trenger supporterne rundt hele verden, og vi har definitivt det. Vi vokser rundt hele verden, vi får mer og mer supportere, og jeg tror folk begynner å sette pris på måten vi spiller på og måten vi bygger opp troppen vår på. Uten supporterne vil jeg si at vi ikke er noen ting, og vi vil alltid gjøre vårt ytterste for dem, sier publikumsfavoritten.

– Pochettino har fått oss til å bli som brødre
Men selv om Kane kanskje er den som har stjålet mest overskrifter blant spillerne denne sesongen, er det også en annen mann som har vært på de flestes lepper i Nord-London. Manager Mauricio Pochettino, inne i sin andre sesong i klubben, får skryt fra hele fotballverden for måten han har fått et lag som tidligere var kjent som en gjeng med gode individualister til å bli til ett av ligaens mest velsmurte maskinerier.

– Han er en fantastisk manager. Han gjør mye arbeid rundt det at laget skal knyttes sammen. Han får oss til å jobbe sammen, om det er på banen eller utenfor banen eller i lunsjen. Vi slåss for hverandre, vi er blitt som brødre. Han har fått den mentaliteten til å gro i oss, det er del av hans filosofi, og det virker definitivt. Jeg tror folk ser hvordan det fungerer, hvordan vi fungerer sammen, og supporterne innser at vi ikke er et lag av individualister. Jeg har kun positive ting å si om ham.

– Det ser lyst ut for framtiden?

– Det ser veldig lyst ut for framtiden. Grunnmuren er lagt for å bli bygget på. Troppen er strålende, så det er spennende tider, sier Kane.

Derfor er Spurs tittelkandidater også neste sesong
Neste sesong er Tottenham ett av mange lag som ønsker å vippe den nykronede mesteren Leicester ned fra tronen. Revansjelysten er trolig enorm i de stjernespekkede mannskapene til de nye Premier League-managerne Pep Guardiola og Antonio Conte i Manchester City og Chelsea, Arsenal vil alltid være der oppe, Manchester United har aldri gått fire sesonger på rad i Premier League-historien uten å vinne, mens Liverpool starter sin første hele sesong under Jürgen Klopp. Kane er likevel klar på at han og lagkameratene bør regnes som tittelutfordrere i Premier League også i 2016/17-sesongen.

– Vi er et stort lag. Vi viste denne sesongen, mot de såkalte store klubbene, at vi kunne få gode resultater. Vi tapte kun mot Manchester United, i tillegg til at vi åpenbart tapte mot Leicester. Utenom det så tapte vi kun mot West Ham og Newcastle, så når vi spiller mot de store klubbene så er vi ikke redd for dem lenger. Vi er et lag uten individualister, så vi har mye å se fram til. Nest sesong vil vi ha enda mer selvtillit og enda mer erfaring på øverste toppnivå, så vi vil bare bli bedre, avslutter Kane

Før den tid skal dog Premier League-sesongen 2015/16 avgjøres, og for Tottenhams del handler det søndag om sesongens siste hjemmekamp. Southampton står på motsatt banehalvdel, i det som er manager Pochettinos tredje møte med gamleklubben siden han forlot sørkysten sommeren 2014. I de tre foregående kampene har hans Tottenham-lag vunnet to og spilt en uavgjort, og så gjenstår det å se om Ronald Koeman endelig klarer å ta innersvingen på mannen han etterfulgte inn St. Mary’s portene søndag.

Se Tottenham-Southampton på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag 14.30!