STØRRE ANSVAR: At Andreas Martinsen lykkes i VM kan være nøkkelen for Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STØRRE ANSVAR: At Andreas Martinsen lykkes i VM kan være nøkkelen for Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Krever mer av NHL-Martinsen

Etter 55-kamper i NHL forventer landslagssjefen at Andreas Martinsen tar en større rolle under VM i Moskva.

Moskva (TV 2): Andreas Martinsen har slitt med å få det store gjennombruddet på landslaget, men etter 55 kamper for NHL-klubben Colorado Avalanche håper landslagssjefen at 25-åringen vil gå foran i VM-kampen.

– Jeg forventer at han tar en enda viktigere rolle nå i landslaget, sa landslagssjef Roy Johansen til TV 2 før VM.

I åpningskampen mot Danmark spilte 25-åringen seg til flere av Norges største sjanser, men scoringen uteble.

– Det er surt når vi har så mange sjanser, men pucken ville bare ikke inn. Det er vanskelig å vinne hvis du ikke scorer. Jeg føler jeg gjør jobben foran mål, men selvfølgelig et par jeg gjerne skulle ha satt inn. Det får vi ta neste kamp, sier Martinsen til TV 2 etter Danmark-kampen.

– Skal ikke være noen tryllekunstner

Martinsen er klar over at forventningene til han er skrudd opp etter NHL-oppholdet.

– Jeg kommer jo til å få en litt større rolle i laget, så da må jeg jo bidra mer både på og utenfor isen selvfølgelig. Selvfølgelig har jeg tatt noen steg, så da må jeg ta i et tak. Det blir et tøft VM i år, så det gjelder at alle er på, understreker han.

Allerede i åpningkampen mot Danmark ble det tydelig hvor tøft det kommer til å bli for Roy Johansens menn. Et 0-3-tap for danskene svekker sjansene om å nå en kvartfinale betydelig, særlig etter at både Latvia og Kazakstan har tatt poeng mot antatt sterkere motstandere.

– Jeg syns Andreas gjorde en god kamp. Han er inne og kriger foran mål hele tiden, og den rekken skaper mye. Litt lite flyt i avslutningene, og veldig nære. Mye nesten, så vi håper at han skal få det til å løsne og få dyttet inn noen pucker, sier Johansen om Martinsen etter kampen mot Danmark.

25-åringens rolle på klubblaget Colorado Avalanche er å være hardtarbeidende kraftkar, som skal skape rom for målscorerne. For Norge forventes det også at han setter noen pucker i nettet, selv om han aldri vil være den notoriske målscoreren.

– Selvfølgelig har jeg mer selvtillit nå enn jeg hadde i fjor, når jeg kommer fra en sesong i NHL. Men jeg må jo spille på det jeg er god på. Jeg skal ikke ut på isen og være noen tryllekunstner bare fordi jeg har spilt en sesong i NHL, understreker han.

Mot Danmark spilte Martinsen i Norges førsterekke sammen med brødrene Ken André og Mathis Olimb.

Roses av Zuccarello

Mats Zuccarello Aasen er ganske ulik sin NHL-kollega, både i kropsbygning og spillestil.

28-åringen tror det kan være avgjørende at Martinsen lykkes i VM.

– Han er bra. Han er stor, sterk og kan være med på å vippe kamper til vår fordel. Men alle spillerne her setter press på seg selv, og det er det presset som er høyest. vi må skjønne at vi spiller mot gode lag, og det er ikke sånn at vi kan gå ut og vinne kamper alene. Vi trenger alle gutta, og vi må være sterke defensivt og ha en god laginnsats hvis vi skal få noen gode resultater, sier Zucca til TV 2.

Martinsen er heller ikke gnien på rosenende ord om Zuccarello.

– Når du får en så stor spiller inn i laget så tror jeg det hjelper til med å bygge opp alle rundt også. Han gir jo mye av seg selv både på og utenfor isen, så det tror jeg blir veldig viktig, understreker han.

Landslagssjefen understreker at det er viktig for det norske laget at Martinsen klarer å få ut potensialet sitt i VM-turneringen.

– Han får mer ansvar, og han får mer istid. Han har vist nå at han har de kvalitetene som er nødvendig for å kunne gå inn der og score mål, og gjøre de to andre gutta i den rekka gode. Han er en god lagspiller som alle vi i laget setter stor pris på, også håper vi at han skal lykkes. Det er viktig for oss, påpeker Johansen.

Mens VM pågår venter 25-åringen på å høre fra Colorado Avalanche. Ettårs kontrakten hans har utløpt, og han håper naturligvis at Denver-klubben vil komme med et nytt tilbud.

– Det er ikke så mye jeg får gjort. Nå venter jeg egentlig bare på at agenten min skal ringe og si hva som skjer. Så det er egentlig ikke noe jeg tenker så mye på. Det blir slitsomt hvis du skal vente på at de skal ringe hele tiden. Jeg kan vel sikkert få en telefon når som helst, men jeg regner med at det vil ta litt tid. Det er i alle fall det jeg er innstilt på, forklarer Martinsen.