– Atlético Madrid er mesterligaens svar på Leicester

En rekke likheter gjør at stadig flere drar paralleller mellom Atlético Madrid og Leicester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Atletico Madrid tok seg til finalen i mesterligaen da laget slo ut Bayern München tirsdag kveld.

Den defensive taktikken til Diego Simeone fungerte til punkt og prikke, noe som frustrerte Bayern Munchens stjernespillere.

– I dag spilte den stygge fotballen, representert ved Atletico, mot den beste fotballen i verden. Den eneste gangen de hadde ballen var da de scoret, uttalte Arturo Vidal etter kampen.

I serien har Atletico Madrid sluppet inn 16 (!) mål på 36 kamper. Det gir et snitt på 0,44 baklengsmål per kamp. I mesterligaen er det blitt sju baklengsmål på 12 kamper, og de har holdt nullen i 8 av kampene.

Har nesten ikke ballen
Fotballanalytiker Tom Mangersnes, assistenttrener i Bodø/Glimt og mannen bak mange av analysene du ser i Premier League-studio, ser flere paralleller mellom Atletico Madrid og sensasjonslaget Leicester, men det er også noen vesentlige forskjeller. Et av paradoksene er at Leicesters Premier League-tittel blir fremstilt som et eventyr, mens Atletico Madrids gjerrige stil av flere beskrives som kynisk og på grensen til usportslig.

– Ser man på ballinnhavet til Atletico Madrid i de fire kampene mot Barcelona og Bayern München så er tallene 25.6 prosent, 22.8 prosent, 26.2 prosent og 27.4 prosent. Det er jo helt sinnssykt. Leicester har lignende tall i møtene med de andre topplagene i Premier League. Eksempelvis var Leicesters ballinnhav borte mot Arsenal og Manchester City henholdsvis 27.9 og 29.8. Ingen tidligere Premier League-vinner har hatt så lav gjennomsnittlig ballbesittelse som Leicester denne sesongen (42,3%), sier Mangersnes.

– Vi kan oppleve en vår der laget som vinner mesterligaen og Premier League spiller fotball på en måte der man, om man setter det på spissen, helst ikke skal ha ballen, legger han til.

Leicester og Atletico Madrid

Disse statistikkene topper Leicester i Premier League:
Antall taklinger (803)
Blokkeringer, klareringer og brudd (1875)
Prosent av skudd på mål (17,9 %)
Pasninger på siste tredjedel (37,2 %)

Disse statistikkene topper Atletico Madrid i mesterligaen:
Antall taklinger (305)
Blokkeringer, klareringer og brudd (518)

Takler, blokkerer og bryter
Men det er ikke den eneste likheten mellom Leicester og Atletico Madrid. Begge lag spiller 4-4-2 og er opptatte av et intensivt presspill der to spisser jager og resten av laget følger etter. I internasjonal fotball har utviklingen over tid vært varianter av 4-2-3-1 for å ha nok balanse i laget, og for å klare å gi nok støtte til sine sidebacker. Atlético og Leicester går mot strømmen og har kantspillere som nettopp klarer denne jobben.

Det er derfor ikke uventet at både Atletico Madrid og Leicester scorer svært høyt både på antall taklinger, antall brudd, klareringer og blokkeringer.

En oppsiktsvekkende stor andel av lagenes pasninger er på siste tredjedel. Verken Atletico Madrid (i mesterliga-sammenheng) eller Leicester er spesielt opptatt av å bearbeide motstanderlaget slik Barcelona, Bayern München eller Manchester United er.

I stedet er det strake veien mot mål som gjelder.

– Atletico Madrid hadde 196 pasninger (!) hjemme mot Barcelona. Mot Bayern på tirsdag var tallet 256. Presisjonen er ikke spesielt høy (i snitt 79.5 prosent i Champions League). Leicester er nummer 18 i Premier League hva gjelder antall pasninger. Leicester har desidert lavest presisjonsnivå (70.2 prosent) i ligaen, men samtidig klart høyest andel av pasninger på siste tredjedel, sier Mangersnes.

– Har flere strenger å spille på
At Atletico Madrid og Leicester hurtigst mulig ønsker å komme opp på siste tredjedel i banen gjenspeiles i antall skudd. I mesterligaen er det bare to lag som avslutter angrepene oftere enn den spanske klubben. Leicester ligger også helt i toppen i Premier League. Ekstrem gjennombruddshissighet er nok rette betegnelsen.

Men det er også forskjeller på de to lagene. Mot de svakere lagene i mesterligaen og i La Liga har Atletico Madrid spillere som er i stand til å styre kamper.

– Atletico har evnen til å sette i gang et klart og tydelig spill basert på ballinnhav. Det har ikke Leicester på samme måte. Atletico har litt flere strenger å spille på i kamper der motstanderen ligger lavt. Vi ser også at Leicester spiller flere langpasninger. Det som kanskje er litt overraskende er at Atletico slår flere innlegg enn Leicester. Ingen lag i mesterligasluttspillet slår flere innlegg enn Atlético, sier Mangersnes.

– Først og fremst er det to lag hvor kollektivet står ekstremt sterkt. De viser en lagmoral og vilje til å gjennomføre lagets strategi alle som jobber med fotball drømmer om å få lagene sine til å gjøre, avslutter Bodø/Glimt-assistenten.