Kritikken hagler mot ny NFF-regel: – Finnes ingen logikk

Men dommersjef Terje Hauge har tro på at regelen vil bli skikkelig implementert om noen runder.

Det var rett før seriestart at Norges Fotballforbund (NFF) innførte en regelendring om at kun det forsvarende lag har lov til å hente ballen i målet etter at det angripende lag har scoret.

Søndag slaktet TV 2s eksperter regelen i FotballXtra etter at FK Haugesunds Torbjørn Agdestein tok opp ballen da han satte inn 2-3 reduseringen mot Viking like før slutt.

– Fremprovoserer at det er et regelbrudd

At Agdestein tok opp ballen fikk Vikings keeper Iven Austbø til å reagere, men dommeren lot FKH-spilleren slippe unna med det gule kortet.

Se TV 2s fotballeksperter diskutere situasjonen øverst i saken.

Mandag forklarer Austbø at han var klar over regelendringen da han gikk bort til Agdestein.

– Vi har fått klar beskjed om at motstanderlaget ikke skal røre ballen når den går i mål. Da venter jeg på at det skal skje og da reagerer jeg etter det, forklarer Viking-keeperen til TV 2.

– Prøver du å fremprovosere det litt også?

– Det gjør jeg nok. Jeg fremprovoserer jo at det er et regelbrudd, men jeg prøver ikke å gi ham noe gult kort. Jeg skal ikke prøve å få dommeren til å gi noe gult kort. Personlig synes jeg dommeren gjør det helt riktig ved ikke å gi noe gult kort. Jeg synes regelen er helt bak mål.

– Virker helt sykt

Han får støtte av trener Kjell Jonevret:

– Det er gøy at Norge vil lede utviklingen i fotballen, men akkurat den greien der vet jeg ikke om var så smart å være det eneste landet som holder på med. Men det er et bevis på at man vil ha kontroll. Det må ha vært en sen natt de kom frem til dette, for det finnes ingen som helst logikk i å ha en slik regel. Jeg vet ikke hvordan de har tenkt og det får du nesten prate med andre om. For meg virker det helt sykt, men ok: Det er slik det er, sier Jonevret til TV 2.

– Ser du hva denne regelen kan gjøre bra da?

– Nei, jeg har forsøkt, men jeg har enda ikke ikke funnet det ut. Du får nesten spørre de som har laget regelen. Jeg synes synd på dommerne. Jeg synes vi skaper et problem for dommerne istedenfor å hjelpe dem. Men den regelen her handler jo ikke om å drøye tid. Den er bare helt rar. Jeg forstår det ikke, fortsetter Viking-treneren.

Strider mot instinktet til fotballspillere

Viking-spiller Abdisalam Ibrahim mener regelen strider mot sunn fornuft.

– Jeg synes det ikke den er bra i det hele tatt. Hvis du ligger under og scorer, så vil du hente ballen fort for å legge den i midten. Når man ikke får lov, hva skal man da gjøre?

– For det ligger i instinktet til fotballspillere?

– Ja, for eksempel mot Odd, så fikk jeg gult kort fordi jeg tok opp ballen og vi ligger under med to mål. Jeg synes det er idioti for å være helt ærlig.

Forstår kritikken

Dommersjef i NFF, Terje Hauge, forstår at det kommer kritikk så fort etter regelendringen.

– Jeg kan forstå at det er varierte meninger og ytringer om denne retningnslinjen her, men nå har man nå en gang i 2016 sagt at slik skal det være med at forsvarende lag henter ballen. Dette gjør vi for å forebygge for usportsligheter, hendelser og situasjoner inne i målgården som går på skubbing, masseansamling og kanskje slagsmål. Dette ønsker vi å forebygge for med at kun det forsvarende lag henter ballen, sier dommersjefen til TV 2.

Hauge tror at regelen trenger litt tid før den vil bli en naturlig del av spillet. Regelendringen er en av brikkene i fokusområdet til NFF i år blant usportslige handlinger.

– Det er alltid en overgangsfase. Nå er det mange som stiller spørsmål rundt dette her. Det kan jeg forstå, men gi oss litt tid og gi fotballen litt tid, så vil dette bli implementert på en god måte i løpet av et par runder til tenker jeg. Denne helgen her har det vært stort fokus på dette her og som hjelper alle sammen til at det er en forståelse på hvordan det skal gjøres.

– Har du virkelig tro på at folk vil omfavne det her?

– Kanskje ikke omfavne det i første runde, for man vil jo ha spillet raskt i gang. Det skjønner jeg, men vi ønsker også å forebygge for usportslige hendelser og situasjoner inne i målgården på slutten av fotballkamper.

Tror ikke svenskene ringer for å høre om regelen

Austbø mener i likhet med sin lagkamerat, Abdisalam Ibrahim, at regelendringen strider mot sunn fornuft.

– Jeg tror de har bommet litt med den. Det var sikkert godt ment, men akkurat her har de sikkert bommet litt, sier keeperen.

Jonevret er usikker på om han ønsker at NFF skal fjerne regelen midt i sesongen.

– Det var ganske gøy det som skjedde i går. Det var bra at vi fikk diskutert litt. Vi har hatt noen lignende situasjoner. Vi gjorde et mål borte mot Aalesund der Abdi løper inn, og i det han tar opp ballen kommer han på at han ikke kan gjøre det. Så han forlot ballen der. Det så ganske komisk ut når han gjorde det der. Så vi har ledd av det der en del tidligere i garderoben. Men endre regelen, jeg vet ikke. De kan vel gjøre det om de vil. Det blir litt flaut, forklarer Vikings svenske trener til TV 2.

– Så hvis de i Sverige ringer deg for å spørre om regelen, hva vil du si da?

– Jeg tror ikke noe annet land kommer til å spørre meg om den regelen der. Den er helt komisk.