– Dette er mye av grunnen til at Leicester kommer til å vinne Premier League

Leicester stormer mot Premier League-tittelen med en oppsiktsvekkende statistikk.

Se Manchester United-Leicester på TV 2 Sport Premium og Sumo søndag kl. 15.05!

Leicester og Claudio Ranieri har bygget sin suksess denne sesongen på en kjerne av spillere, tro til manageren og lagets filosofi.

I dette kollektivet har spillere slått ut i full blomst, spillere man før sesongen trodde skulle kjempe på nedre halvdel av tabellen med nedrykksspøkelse pustende i nakken.

Overraskende statistikk
På mesterlig vis styrer nå revene i stedet mot en sensasjonell Premier League-tittel. «Kun» en seier mot Manchester United på Old Trafford søndag er det som skal til.

Det skjer med en ellever som nesten alltid er på banen sammen. For det er her en stor del av Ranieris suksessformel ligger.

Tall fra Opta viser at Leicester kun har foretatt 27 endringer på startelleveren denne sesongen. Det er et overraskende lavt tall.

Neste lag på listen er Bournemouth med 47 endringer. Manchester United ligger har 76, mens Manchester City har desidert flest med 97.

Leicester har i tillegg bare brukt 23 spillere i Premier League denne sesongen. Til sammenligning har Manchester United benyttet seg av hele 33 spillere.

Endringer på startelleveren i Premier League denne sesongen. Kilde: Opta.
Endringer på startelleveren i Premier League denne sesongen. Kilde: Opta.

– Dette er mye av grunnen til at Leicester kommer til å vinne Premier League. Det er de komponentene som gjør at de lykkes. Det er fordi spillerne står så godt til hverandre. De gangene Ranieri må endre på laget, er det ikke mulig å spille helt samme type fotball som de har lyktes med tidligere. Derfor er det så stort at Vardy fikk to kampers karantene. Han har jo spilt stort sett det som er av kamper, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller.

Kjøp som fungerer i systemet
Før årets sesong gjorde Leicester en rekke signeringer som har vist seg å være verdt sin vekt i gull. N'Golo Kanté har stått frem som en av ligaens giganter, samtidig som Riyad Mahrez (kjøpt i 2014) har herjet så mye at han ble kåret til sesongens beste spiller.

I tillegg har signeringene av Christian Fuchs, Robert Huth og Shinji Okazaki gjort Ranieris Leicester til et bunnsolid lag. Legger man til oppdagelsen av Jamie Vardy, er det ikke rart klubben høster mengder med skryt for jobben som er gjort på overgangsmarkedet.

Men de nevnte signeringene er ikke nødvendigvis genikjøp. Leicester har vært klare på hvilke typer de har ønsket seg, forklarer TV 2s fotballblogger Tor-Kristian Karlsen. Samtidig har Ranieri, som tallene viser, stolt på at en liten gruppe spillere, med spesifikke roller og egenskaper, skal dra lasset.

– Leicester er veldig flinke til å bruke hele markedet og har ingen annen agenda enn å styrke stallen med disse kjøpene. Det høres ganske opplagt ut, men det er ikke alltid like enkelt i realiteten. I Leicester ser det ut til at det er et veldig godt samarbeid mellom manager, trenerapparatet, speiderne og eieren. Det er nok ganske unikt. I de fleste andre klubber er der mye politikk rundt spillerkjøp, sier Karlsen.

Karlsen, som jobbet tett med Ranieri i tiden som sportsdirektør i Monaco, beskriver italieneren som en ekstremt god lagbygger som vet hvilke typer laget trenger – et lag som ikke bare handler om enkeltspillere.

– Når du har kollektivet og grunnstammen, er det ikke vanskelig å gi andre spillere et løft. Det viktige er at man vet hvilke fysiske og mentale egenskaper spilleren har, sier Karlsen.

– Samtlige spillere i gruppen på 15 til 18 spillere som har ledet Leicester mot tittelen, har hatt en utrolig utvikling i karrierene sine. Se hvor komfortable Wes Morgan og Robert Huth er i rollene sine. Backene har vært fantastiske. Fuchs, som egentlig hadde planer om å spille i MLS, var ikke noen stor spiller i Bundesliga. Drinkwater er blitt en mye, mye bedre spiller, og for ikke å snakke om Marc Albrighton som så ut som en Championship-spiller forrige sesong. Han har neste spilt fast under Ranieri. Så det er ikke bare de nye som har vært briljante. Det har vært en jevn hevning hos alle.

Få spillere gjør susen
Man skal ikke lenger enn én sesong tilbake for å se at det kan være smart å bruke en liten gruppe spillere. Under José Mourinho forrige sesong benytttet Chelsea seg av 25 spillere, tre av disse 25 var spillere som fikk korte innhopp helt mot slutten av sesongen da ligatittelen var i boks.

Fraværet av spill i Europa og cupene har også gjort Leicester ekstra godt rustet til å takle utfordringene i Premier League.

– Det er som med Liverpool for to år siden. De spilte ikke midtukekamper. Det er en kjempefordel. Tottenham har måttet spille Europaliga i høst og vår. Det gir slitasje, sier Stamsø Møller.

I FA-cupen ble det exit i tredje runde mot Tottenham, mens det ble stopp i fjerde runde i ligacupen. Ranieri brukte to sterkt b-pregede mannskap i begge kampene.

– Ranieri har brukt stallen forsiktig. Han vet godt hva han driver med, sier Stamsø Møller.

Leicester og Ranieri ser ut til å være en perfekt «match». Det er det ingen tvil om. Karlsen roser klubben og mener de har vært ekstremt gode til å få maks ut av spillerne.

– Dersom en spiller skal lykkes, må alt fungere rundt ham. Både sosialt og på banen. Spilleren må føle at han blir kjøpt fordi klubben har en idé om hvordan de vil bruke ham. Det er veldig viktig for spillere, spesielt når du kommer til en liten klubb som Leicester. Det andre er at treneren har en god plan for spilleren. Da er det stor sjanse for at spilleren lykkes. Da gjør kollektivet enkeltspillerne gode, sier Karlsen.

Og det er akkurat det som har skjedd i Leicester.

– Det har vært enklere for de nyankomne å bli trygge på seg selv i Leicester. Dersom de hadde kommet direkte til en storklubb, som for eksempel Manchester United eller Chelsea, så hadde de nok ikke prestert på det nivået vi ser i dag. Det er vanskelig å passe inn i de store klubbene. Dynamikken i garderoben og på feltet er annerledes. Du blir en outsider som har noe å bevise. Presset blir voldsomt. Men da de nye spillerne kom til Leicester, var det ikke noe press på dem, sier Karlsen.

– Mye dreier seg om selvtillit og motivasjon. Fotball er ikke alltid mysterier og romantikk. Når ting fungerer rundt deg og stemningen er god, er det lettere å følge planen til treneren. Det er enklere, det blir ikke konflikter. Du svever på en sky.

Må fortsette i samme sport
Ting skal gå veldig galt om ikke den skyen fører Leicester til Premier League-tittelen med tre serierunder igjen av sesongen. Ligatittel eller ikke, presset neste sesong blir nok uansett større på sensasjonsguttene fra Øst-Midlands. Det skal spilles Mesterliga på King Power Stadium og laget må forsterkes.

– Jeg tror Leicester kommer til å bruke mye penger på å forlenge kontraktene med spillerne som nå mest sannsynlig vinner ligaen. Det kommer også til å gå med litt penger i bonuser. I tillegg tror jeg at man må fortsette på de premissene som Ranieri har bygget suksessen på. De må ikke la seg friste til å gå i krigen mot Manchester-klubbene, Chelsea, Liverpool og Arsenal når det gjelder lønninger og overgangssummer. Det er ikke det som har gjort Leicester til et topplag, sier Karlsen.

– Det du betaler for i overgangsmarkedet er teknisk finkompetanse. Det er ikke det dette laget skal ha. Dette laget trenger løpsstyrke, taktisk disiplin, utholdenhet og hurtighet. Med andre ord spillere som passer inn i kollektivet. Derfor er det nok viktigere enn noen gang at man holder seg til det som har vært suksessoppskriften.

For suksessoppskriften er god, meget god.