Stephen (50) kunne ikke leve med skylden etter han ga Hillsborough-billett til en venn

BÅRET: Skadde og døde fotballsupportere ble båret bort på reklameskilt. 96 mennesker døde i tragedien – senere rapporteres det om selvmord og alkoholisme blant overlevende. FOTO: AP PHOTO/FILE
BÅRET: Skadde og døde fotballsupportere ble båret bort på reklameskilt. 96 mennesker døde i tragedien – senere rapporteres det om selvmord og alkoholisme blant overlevende. FOTO: AP PHOTO/FILE Foto: false
De kaller ham det 97. Hillsborough-offeret. Historier om psykiske lidelser etter Hillsborough-tragedien løftes opp i kjølvannet av kjennelsen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det verst tenkelige skjedde, ettermiddagen 15. april 1989. Liverpool skulle møte Nottingham Forest til dyst, det var semifinale i gjeve FA-cupen.

Kampen ble stoppet etter seks minutter. Bak det ene målet mistet 96 mennesker livet.

Siden har etterlatte kjempet en iherdig kamp mot myndigheter, politi og politisk ledelse for å bringe rettferdigheten på bordet.

Tirsdag fikk ofrene og de etterlatte sin rettferdighet. En jury i Warrington, like øst for Liverpool, fastslo at de 96 menneskene døde som følge av uaktsomt drap.

15. april 1989 døde 94 mennesker. Fire dager etter døde 14 år gamle Lee Nicol, etter at maskinen som holdt ham i live ble skrudd av. Antall døde nådde 96 i mars 1993, da sykehuset sluttet å fôre og hydrere 22-årige Tony Bland.

Men bak tallet «96», skjuler det seg flere ofre.

En av dem er Stephen Whittle. Billetten til FA-cupsemifinalen i 1989 solgte han til en kompis. Den vennen kom aldri hjem fra Sheffield.

Whittle led av angst og depresjon som følge av Hillsborough-tragedien. Han kunne ikke leve med skylden han ble påført av politiet, myndighetene og media. I 2011 begikk han selvmord.

Stephen Whittle ble bare 50 år gammel.

Hyllest tar av på nett

Et bilde av ham som står ved det berømte «This Is Anfield»-skiltet i spillertunnelen på Liverpools fotballstadion spres nå på nettet.

Facebook-siden Liverpool Updates la ut et bilde av Whittle onsdag, og har på 14 timer fått over 51.000 reaksjoner, og blitt delt 24.000 ganger.

Whittle engasjerte seg sterkt for Hillsborough-saken og kampen for rettferdighet, skriver The Independent. I sitt testamente etterlot han seg 61.000 pund, vel 720.000 norske kroner, til ofrenes familier.

– Effekten av disse løgnene på gode, ærlige supportere skal ikke undervurderes. Den dag i dag er mange supportere fortsatt traumatisert. Andre har begått selvmord eller forsøkt å begå selvmord. For mange har båret en unødvendig byrde på grunn av løgnene begått av de med makt. Nok er nok, skriver Hillsborough Justice Campaign, støttegruppen til de etterlatte som har stått i frontlinjen for rettferdighet, i en pressemelding.

– Selvmord og alkoholisme florerer

I en artikkel på forsiden i The Times i 2012, skrev den anerkjente journalisten Tony Evans at dødstallene fortsetter å stige, men i det skjulte.

– Tusener av mennesker vitnet unevnelige syn. Selvmord, sammenbrudd og alkoholisme florerer, mens folk fortsatt kjemper for å håndtere hva de erfarte, skrev Evans i kommentaren gjengitt på Liverpool-siden The Anfield Wrap.

– Ingen skal gå på kamp og ikke komme hjem

Etter bildet av ham på ny begynte å sirkulere på nettet, har mange skrevet ord i Whittles minne.

– Det er over nå. Alle vet hvem som hadde skyld og kastet bort alle disse årene. Hvil i fred, bror. Jeg savner deg hver dag, skriver Paul Whittle, som bærer samme etternavn som offeret.

– Jeg har vært United-supporter i over 40 år. Jeg har vært på hjemmekamper, bortekamper og i Europa, slik alle Liverpool-supportere. Ingen skal gå på fotballkamp og ikke komme hjem. Hvil i fred alle 96 og deg Stephen. Tenker på din klubb og dens supportere, skriver en Facebook-bruker ved navn Dave Kneen.

LES OGSÅ: Randi Gustad om kjennelsen: Rettferdighet på overtid

MOR MARGARET: Margaret Aspinall mistet sin sønn James i tragedien. Hun har vært talsperson for de etterlatte av Hillsborough-tradien. De etterlatte kalles bare «the families» i Liverpool. FOTO: PAUL ELLIS/AFP PHOTO
MOR MARGARET: Margaret Aspinall mistet sin sønn James i tragedien. Hun har vært talsperson for de etterlatte av Hillsborough-tradien. De etterlatte kalles bare «the families» i Liverpool. FOTO: PAUL ELLIS/AFP PHOTO Foto: Paul Ellis

– Hvil i fred, Stephen. Jeg tviler ikke på at du vil møte din venn som vil fortelle deg at han bærer ingen ondskap, og dere kan fortsette vennskapet deres på et bedre sted. Gud velsigne dere begge, skriver David Dunbabin.

Parlamentsmedlem tok opp skjebnen

Whittles skjebne ble også kringkastet i det britiske parlamentet. Andy Burnham i det britiske arbeiderpartiet, sa hedret ham blant annet fra talerstolen, sammen med mange andre.

– Jeg tenker på Stephen Whittle, det 97. offeret, som ga sin egen billett til en venn på morgenen da kampen skulle spilles, og som senere tok sitt eget liv, sa han, ifølge the Telegraph.

Burnham er valgt inn i parlamentet fra valgdistriktet Leigh, i Greater Manchester. Han har tatt opp Hillsborough-tragedien fra talerstolen i parlamentet flere ganger, til tross for at han har møtt kritikk.

I sin tale tok han også opp lignende historier.

– Forestill deg hvordan det føltes å være Lee Walls, som kom gjennom port C like før klokken tre sammen med sin venn Carl Brown. Carl døde, men Lee overlevde. Dager senere, måtte han lese at han hadde skylden, sa Burnham.

Lik TV 2 Sporten på Facebook