Stavanger  20160418.
Norway chess 2016 Stavanger: Magnus Carlsen på lynsjakk på Scandic Stavanger City.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Stavanger 20160418. Norway chess 2016 Stavanger: Magnus Carlsen på lynsjakk på Scandic Stavanger City. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Carina

Carlsen triumferte med Hammers idé: – Nå vinner han Norway Chess

Magnus Carlsen knuste Vladimir Kramnik i syvende runde av Altibox Norway Chess.

Magnus Carlsen (25) regelrett knuste eksverdensmester Vladimir Kramnik (40) med hvite brikker i syvende runde av Altibox Norway Chess.

– Dette er utklassing, sa Jon Ludvig Hammer underveis i partiet.

Verdensmesteren tok dermed et svært viktig steg i forhold til turneringsseier, da Kramnik var en av fire spillere som lurte bare et halvpoeng bak på resultattabellen.

Etter dagens triumf står han med fem poeng, og er garantert å opprettholde turneringsledelsen tre runder før slutt.

– Nå vinner han Norway Chess, spår Hammer etter onsdagens triumf.

Følg de ennå pågående partiene fra syvende runde her.

Brukte Hammer-idé

I en avslått dronninggambit uttrykte TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer (25) fort sin begeistring for den hvite stillingen.

– Dette er en av favorittåpningene mine med hvit, kommenterte han.

Etter en rekke trekk med velkjent teori, kom det i tolvte trekk noe som virket som en overraskelse fra den hvite leiren. Trekket springer e2 hadde aldri før blitt spilt.

I skrifteboksen hintet Magnus Carlsen til at nettopp TV 2s sjakkekspert hadde hatt en finger med i spillet i den anledning.

– Heisann, Jon Ludvig. Hyggelig å få brukt ideene dine en gang i blant. Håper å få fulgt opp på en skikkelig måte denne gangen, sa verdensmesteren i skrifteboksen da partiet ennå var i sin startfase.

Da lettet også Hammer på sløret og bekreftet av Carlsens tolvte trekk var nettopp hans idé.

Trekket og den påfølgende ideen tvang Vladimir Kramnik til flere lange tenkepauser. Eksverdensmesteren kunne ikke se å finne et godt svar på nyvinningen Carlsen hadde overrasket ham med.

På brettet vinglet russeren fra plan til plan, og trekkene han kom opp med gjorde lite nytte. Hvits stilling var snart posisjonelt overlegen.

Den sorte bondestrukturen var pill råtten - og svakhetene stod på rad og rekke som klare angrepsmål. Samtidig var brikkene passivisert av hvits flotte springer - planen som startet med denne Hammer-ideen.

I den strategiske stillingen kunne Carlsen i velkjent stil med tilsynelatende uskyldige trekk øke fordelen litt etter litt. Litt slutt var presset så stort at Kramnik så seg nødt til å gi en bonde for å frigjøre seg litt. Men da var ikke lenger nordmannen bare overlegen posisjonelt - nå hadde han også materiell å lene seg på.

Veien fra dit til mål virket som en ren sjarmør-etappe. Svært overbevisende førte verdensmesteren den vinnende stillingen til seier.

Åttende runde spilles torsdag klokken 16.00. Da har Carlsen sorte brikker mot Levon Aronian - på papiret et av hans vanskeligste partiet. Oppgjøret sendes på tv2.no og TV 2 Sportskanalen/Sumo.