TATT I JUKS: Blinde Stein Tholo Bjørnsen (50) ble ikke trodd. Dermed er utestengt fra all sjakk i to år. Forbundet mener Bjørnsen trolig jukset via bluetooth-øretelefoner. FOTO: TV 2.
TATT I JUKS: Blinde Stein Tholo Bjørnsen (50) ble ikke trodd. Dermed er utestengt fra all sjakk i to år. Forbundet mener Bjørnsen trolig jukset via bluetooth-øretelefoner. FOTO: TV 2.

Blind sjakkspiller utestengt for juks

Sjakk-Norge rystes av skandale. Blind utøver nektet å stille til test. Nå er han dømt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den blinde sjakkspilleren Stein Tholo Bjørnsen (50) ble ikke trodd av Sjakkforbundet. Nå er han utestengt fra alle turneringer i to år etter å ha storspilt seg til en rating Det internasjonale forbundet stempler som garantert juks.

Det melder Det norske sjakkforbundet i en pressemelding mandag.

«På grunnlag av de framlagte fakta anser Sentralstyret i Norges Sjakkforbund det som hevet ut over enhver rimelig tvil at det er brudd på FIDEs lover for sjakk, §11.3.a og §11.3.b, ved at Bjørnsen ved bruk av Bluetooth-øretelefoner har mottatt informasjon enten fra analyseprogram eller med ekstern hjelp, og at dette i alle fall har pågått under Landsturneringen 2015 og TV2 Chess International 2015/16», skriver forbundet i pressemeldingen.

Bjørnsen vant TV2 Chess International 2015/16 med 8 poeng av 9 mulige. Etter turneringen var det flere som reagerte på Bjørnsens usedvanlig solide spill. Han har vært utestengt fra all sjakk siden klagen på ham ble registrert 5. januar i år.

Det forhold at spilleren nekter å stille opp til test tillegges også avgjørende vekt, melder forbundet.

– Jeg bedyrer fortsatt at jeg ikke har jukset! Jeg skjønner at det ser rart ut at jeg har brukt hodetelefoner med blåtann, men det er langt derfra til å få informasjon på øret. Det har jeg ikke fått. Jeg har ikke jukset bevisst, sier Bjørnsen til TV 2 om dagens dom.

– Jeg godtar ikke dommen fra Sjakkforbundet. Min advokat og jeg kommer til å anke dette til Reglementsutvalget, og så til det internasjonale sjakkforbundet, hvis det blir nødvendig. Må jeg gå rettens vei, så gjør jeg det. Jeg opplever det som en rotete prosess. Vi er rystet over saksgangen, sier Bjørnsen til TV 2.

– Kan du ikke bare ta testen?

– Jeg avslo å ta testen fordi jeg ikke aner hva den vil inneholde. Det kan komme mye teori som jeg ikke kan. Jeg har sagt jeg kan bevise spillestyrken min gjennom å spille en turnering, men det får jeg ikke lov til. Jeg har vært stemplet som en juksemaker i tre måneder. Det er ikke moro. Jeg er uansett ødelagt som sjakkspiller, sier Bjørnsen.

Dagens dom gjør at han mister retten til å delta i alle turneringer arrangert av noen del av NSF i en periode av to år, gjeldende fra 4. januar 2016. Han fratas også retten til å ha tillitsverv i noen del av NSF i samme periode.

Alle partier spilt i perioden 3. juli 2015 til 3. januar 2016 dømmes til tap, og turneringsresultater justeres deretter. Dommen er meddelt FIDE og norsk ratingkomité.

Den blinde spilleren var hele veien skeptisk til å stille til en test som kunne dokumentere spillstyrken hans.

– Stein har uttrykt at han er veldig skeptisk til å gjennomførste testen. Vi vil imøtekomme det med at han skal få bredere informasjon. Vi vil ikke innvilge hans ønske om å bevise spillestyrken i en ny turnering, fordi det blir litt sirkus om han skal gjøre det i offentligheten, sa sjakkpresident Bjørn Salvesen til TV 2 i februar.

Bjørnsen selv fortalte at han har fått en knekk etter at anklagene mot ham ble kjent.

- Jeg har vært deprimert og fått en psykisk knekk. De har tatt det veldig hardt. Datteren min på tolv år har fått mange stygge meldinger. Det er tøft. Det går litt opp og ned. Akkurat nå føler jeg meg klar til å kjempe for å bevise at jeg ikke har jukset, sa Bjørnsen til TV 2 i februar.

Bjørnsen ble - grunnet sitt handicap - innvilget dispensasjon til å bruke diktafon med ørepropp under flere turneringer i 2015. I etterkant har produsenten av øreproppene identifisert disse som Bluetooth-ørepropper. Merket Bjørnsen brukte kan ikke direkte kobles til en diktafon av typen Bjørnsen har framvist.

Utstyr som ble sendt inn til Sentralstyret for undersøkelse var heller ikke det samme som ble brukt under turneringene, melder forbundet.

Bjørnsen hevder at ørepluggene som ble brukt på Fagernes forsvant etter siste runde, og en undersøkelse av disse har følgelig ingen verdi.

Det originale etuiet ble innsendt til Norges Sjakkforbund, men et relativt stort bildemateriale fra turneringene gir ingen tvil om at ørepluggene er brukt både i landsturneringen, Hortens-mesterskapet og TV2 Chess International, skriver forbundet i sin avgjørelse.

Turneringsledere som har vært involvert har alle meddelt forbundet at ledningen mellom ørepropper og diktafon har vært gjemt under klærne til spilleren.

Dette har skapt en illusjon om at øreproppene er koblet til diktafonen. I ettertid antas det at dette ikke er mulig. Lyd fra mikrofonen nådde aldri diktafonen, og eventuell lyd inn kunne ikke stamme fra diktafonen, melder forbundet.

I tillegg finner forbundet det lite trolig at Bjørnsen, i de gjeldende turneringene, fant det optimale trekket med så stor hyppighet som han gjorde.

FIDEs analyser viser at sannsynligheten for å gjøre så mange trekk på rad som Bjørnsen har gjort, først i Landsturneringen, og deretter på Fagernes, samlet sett med stor sikkerhet klassifiseres som juks.

FIDE har analysert partiene fra Landsturneringen 2015 og TV2 Chess international og konkluderer med at innsatsen er så god at det må ligge juks bak. Bjørnsens koeffisient var på over fem, der alt over 2,75 har en økende sannsynlighet for bedrageri. Alle verdier over 4,75 fastslås å være juks.