Krise for Deila: Rangers vant Old Firm etter kanonkule og straffedrama

Ronny Deilas jobb er i fare etter at Celtic røk ut av FA-cupen mot erkerival Rangers.

Rangers-Celtic 2-2, 5-4 på straffespark

Saken oppdateres med alle høydepunkter.

Rangers slo Celtic ut av den skotske FA-cupen da de vant straffesparkkonkurransen i semifinalen 5-4.

Det er dårlig nytt for Celtics norske manager Ronny Deila.

«Du får sparken i morgen» runget fra Rangers-fansen i retning Ronny Deila etter allerede de blåkledde tok ledelsen i Old Firm seks minutter ut i første ekstraomgang.

En kanonkule fra Rangers Barry McKay kunne ha vært skuddet som skjøt det avgjørende hullet i en synkende Deila-skute i Celtic.

McKay dundret til fra 20 meter og ballen tordnet inn i høyre kryss, utagbart for Craig Gordon.

– Man kunne hatt to skotske landslagskeepere, og ingen av dem ville vært i nærheten av å redde, sa den skotske kommentatoren på TV 2 Sportskanalen.

Et tap i Old Firm i FA-cupsemifinale var allerede på forhånd nevnt som potensielt skjebnesvanger for Ronny Deilas fremtid som Celtic-manager.

Berg-og-dalbane

Da var det en lettet Deila som kunne juble over Tomas Rogic utligningsmål tidlig i andre ekstraomgang. Det var scoringen som viste seg å gi straffesparkkonkurranse til slutt, men Rogic ble likevel syndebukk til slutt.

I TRØBBEL: Celtic-manager Ronny Deila underveis i kampen.
I TRØBBEL: Celtic-manager Ronny Deila underveis i kampen. Foto: Danny Lawson

Gleden var kortvarig for i straffesparkkonkurransen bommet Celtic hver gang Rangers bommet. På det sjuende forsøket fra ellevemeteren scoret Nicholas Law for Rangers, før Rogic satte sitt skudd himmelhøyt over.

– Det var en berg-og-dalbane av en kamp, og til slutt gikk det veldig ned, sier Ronny Deila etter kampen.

– Selvfølgelig er jeg svært skuffet over å tape, og jeg er ikke veldig fornøyd med prestasjonen heller. Vi skapte noen sjanser, men det var ikke vår beste dag.

Laget leder serien og er på vei mot en ny Premier League-tittel. Det er minstekravet for en manager i Celtic å vinne den.

– Nå må vi løfte oss og komme gjennom de siste fem kampene og sikre at vi vinner ligaen, sier Deila.

Ifølge Daily Record-skribent Gary Ralston kan det være at Deila får lov til å avslutte sesongen, men så er det slutt.

– Ronny Deilas tid som Celtic-manager er over. Det kan være han får lov til å fullføre fem titler på rad, men stallen ser sliten og rusten ut og trenger en større oppussing under en ny trener med friske idéer, skriver Ralston i sin omtale av kampen.

Scoring – og kjempebom

Rangers vil møte Hibernian i finalen, noe som betyr at det for første gang vil være to lag som ikke spiller i toppdivisjonen som møtes i FA-cupfinalen i Skottland.

De blåkledde vant Championship denne sesongen, og er tilbake i Premier League neste sesong. Divisjonsforskjellen var vanskelig å se gjennom kampen.

Evigunge Kenny Miller, med en fortid i Celtic, gjorde som han har gjort så mange ganger før: var på rett sted til rett tid, og nådeløs i en god avslutningsposisjon.

Ballen havnet hos 36-åringen etter litt klabb og babb i feltet og da hamret han inn 1-0.

Rangers spilte godt mot sine mer meritterte erkerivaler, men Celtic burde ha utlignet før pause etter en gigantisk mulighet.

Patrick Roberts, utlånt fra Manchester City, fikk ballen på tilnærmet åpent mål etter at lagkamerat Lee Griffiths hadde hamret ballen i stolpen.

Roberts klarte imidlertid på uforklarlig vis å sette ballen utenfor.

Annet Celtic kom på banen

0-1 til pause fikk tydeligvis Ronny Deila til å dra frem motivasjonstalen i pausen, for «The Hoops» kom ut i andre omgang i et stort tempo.

De satte Rangers under press og fikk betalt.

Etter flere cornere havnet ballen på hodet til Erik Sviatchenko som med et kraftfullt hodestøt stanget inn utligningen til enorm Celtic-jubel.

De blåkledde fikk etterhvert fotfeste igjen, og kampen jevnet seg ut.

Det har nok vært spilt mer ampre utgaver av Old Firm, men det norske innslaget på banen, Stefan Johansen, pirret på seg Rangers-sympatisører da han meide ned en Celtic-spiller.

Johansen fikk velfortjent se det gule kortet før han ble byttet ut.

Nær seieren

Kampen bar preg av at lagene fryktet et tap, og ikke ville ofre for mye fremover. Dermed ble det ekstraomganger, der Rangers kanonkule ble utlignet av at Rogic prikket inn 2-2.

Nærmest seieren før straffesparkkonkurransen var Celtic. Et frispark fra Leigh Griffiths ble fluktet i tverrliggeren av Rangers-målvakt Wesley Foderingham med bare minuttet igjen å spille.