Her er de største comebackene gjennom tidene

Les deg opp på noen av de største fotballcomebackene gjennom historien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpools snuoperasjon mot Dortmund i Europaligaen torsdag, der de røde snudde 1-3 til 4-3, føyer seg inn i rekken over fotballhistoriens største comeback.

Men hvor langt framme i rekken? Det er selvsagt vanskelig å sette slike prestasjoner opp mot hverandre, og man vil alltid strides rundt hvilket som faktisk er det største comebacket.

Her kan du uansett lese om noen av de aller beste comebackene på en fotballbane rundt om i verden - gjennom tidene.

Werder Bremen 5-3 Anderlecht (1993)

Kampen er kjent som et av Mesterligaens beste comeback, og ikke uten grunn. Etter drøyt 30 minutter hadde Anderlecht scoret tre mot Werder Bremen, og et aldri så lite sjokk lå i kortene.

Resultatet holdt seg frem til det 66. minutt, da Wynton Rufer startet den utrolige opphentingen.

Werder Bremen-kaptein Rune Bratseth fulgte så opp med scoring seks minutter senere, før den tyske klubben scoret tre mål i løpet av åtte minutter og overvant sin belgiske motstander.

Kamerun U17 5-5 Portugal U17 (2003)

Kanskje ikke det mesterskapet som generer mest oppmerksomhet, men i 2003 kom det en snuoperasjon verdig de største mesterskapene fra U 17-VM, i kampen mellom Kamerun og Portugal.

Etter at Portugal hadde satt inn fem baller i kamerunernes nett, startet en ellevill opphenting. Afrikanerne scoret fem på de siste 20 minuttene, og fastsatte sluttresultatet til 5-5.

Charlton 7-6 Huddersfield (1957)

Kampen mellom Charlton og Huddersfield i 1957 er selve beviset på at ingen ledelse er trygg. Huddersfield ledet 5-1, og hadde spilt med én mann mer på banen siden det 17. minutt, men begynte å senke skuldrene da 27 minutter gjenstod.

Det skulle de ikke ha gjort.

Plutselig fant Charlton ut at de ville være med på leken og satte på høygiret, anført av 30 år gamle Johnny Summer. Engelskmannen puttet fem mål og bidro sterkt til at kampen endte med smått utrolige 7-6.

VfL Bochum 5-6 Bayern München (1976)

Til pause i oppgjøret mellom Bochum og Bayern München ledet hjemmelaget 3-0, før Bochum økte ledelsen til 4-0 etter 53 minutter. Kampen var så vidt i gang.

Med legendene Karl-Heinz Rummenige og Gerd Müller i spissen snudde Bayern til en 5-4-ledelse, med 15 minutter igjen å spille.

Bochum-spiss Josef Kaczor utlignet så for vertene, før Uli Hoeness igjen sendte Bayern opp i ledelsen. Kampen endte til slutt med 6-5 i favør Bayern München.

FORNØYD. Svenskene jubler mens tyskerne fortviler etter en massiv snuoperasjon. Foto: AFP/Patrik Stollarz
FORNØYD. Svenskene jubler mens tyskerne fortviler etter en massiv snuoperasjon. Foto: AFP/Patrik Stollarz Foto: Patrik Stollarz

Tyskland 4-4 Sverige (2012)

Kampen mellom Tyskland og Sverige kan sees på som en av de moderne klassikerne. I kvalifiseringen til Brasil-VM, som tyskerne senere endte opp med å vinne, skulle våre svenske venner opp mot en av fotballverdenens vanskeligste motstandere

Etter 56 minutter så ting svært mørkt ut for Zlatan & co, etter at Mesut Özil hadde satt inn tyskernes fjerde for dagen. Seks minutter senere startet en utrolig opphenting.

Snuoperasjonen startet med Zlatan Ibrahimovic, som headet inn svenskenes første, før tidligere Rosenborg-spiller Mikael Lustig overlistet Manuel Neuer.

Johan Elmander satt inn svenskenes tredje før Rasmus Elm sjokkerte tyskerne i det 92. minutt og sikret svenskene et 4-4-resultat mot den kommende VM-vinneren.

Motherwell 6-6 Hibernian (2010)

Skotsk fotball er kanskje ikke kjent for den vakreste fotballen, men i 2010 sto Motherwell og Hibernian for en batalje som var vel verdt å se.

MÅL: Motherwells Lukas Jutkiewicz scorer kampens 12. mål i 6-6-oppgjøret mellom Motherwell og Hibernian.
MÅL: Motherwells Lukas Jutkiewicz scorer kampens 12. mål i 6-6-oppgjøret mellom Motherwell og Hibernian. Foto: Lynne Cameron

Motherwell kom tilbake fra 2-6 etter å ha scoret fire mål i løpet av 26 minutter og maktet et utrolig 6-6-resultat.

Og, det kunne faktisk blitt mer. Comeback-laget bommet nemlig på et straffespark i det 86. minutt.

AC Milan 3-3 Liverpool (2005)

Man kommer ikke unna AC Milan-Liverpool når man skal liste opp fotballens største comeback.

Mirakelet i Istanbul, som kampen er blitt kjent som, ble et vanvittig drama verdig den store scenen som Mesterliga-finalen er.

Etter at lagene gikk til pause på stillingen til 3-0 til AC Milan, var det få som kunne forutse hva som var i vente. I løpet av seks minutter scoret Liverpool tre mål, signert Steven Gerrard, Vladimir Smicer og Xabi Alonso.

Kampen gikk til ekstraomganger, hvor Jerzy Dudek måtte prestere sitt ytterste for å holde Liverpool i kampen.

Ingen av lagene maktet å score, og det hele måtte avgjøres på straffespark. Der endte Dudek opp med å redde to av italienernes straffer og sikret dermed Mesterliga-tittelen for scouserne.

MÅL: Cheick Tioté har nettopp snudd kampen for Newcastle mot Arsenal. Foto: AFP PHOTO/Graham Stuart
MÅL: Cheick Tioté har nettopp snudd kampen for Newcastle mot Arsenal. Foto: AFP PHOTO/Graham Stuart Foto: Graham Stuart

Newcastle 4-4 Arsenal (2011)

Etter at Arsenal startet det som så ut som en nedsabling av Newcastle etter kun 26 sekunder i 2011, begynte hjemmefansen å forlate stadion i sinne. Stillingen til pause var 0-4.

De gjenværende supporterne fikk oppleve en snuoperasjon uten like.

Først satte Joey Barton inn et straffespark etter 68 minutter, før Leon Best gjorde resultatet noe mer respektabelt for "The Magpies".

Men Newcastle var på ingen måte ferdig med det. Barton fikk en ny sjanse fra krittmerket sju minutter før slutt, og utfallet ble igjen nettkjenning.

Ivorianeren Cheick Tioté endte så opp med å bli den store helten da han fikk drømmetreff fra langt hold, og sikret 4-4 for sitt Newcastle.

KAPTEINER: Ferenc Puskas og Fritz Walter tar hverandre i hånden før Ungarn-Tyskland. (Ap Photo)
KAPTEINER: Ferenc Puskas og Fritz Walter tar hverandre i hånden før Ungarn-Tyskland. (Ap Photo) Foto: Anonymous

Ungarn 2-3 Vest-Tyskland (1954)

Et 2-3-resultat kan virke beskjedent når man ser på de andre resultatene på listen. Likevel skal ikke Vest-Tyskland 3-2-seier over Ungarn kimses av ett sekund.

Ungarn, som på denne tiden var en fotballstormakt uten like, stod med 32 ubeseirede kamper. I VM-finalen skulle de møte Vest-Tyskland, som de tidligere i mesterskapet hadde knust 8-3.

Oddsene var nok høye på at tyskerne skulle få med seg noe annet enn en andreplass i mesterskapet.

Tidlig i kampen kunne mye tyde på at resultatet skulle bli som forventet.

Ungarn gikk hardt til verks og ledet 2-0 etter mål fra Ferenc Puskas og Zoltan Czibor etter kun åtte minutter. Vest-Tyskland på sin side hadde ingen planer om å kapitulere.

Til pause hadde tyskerne scoret to og kunne gå inn i andreomgangen med vissheten om at de kunne klare det helt store.

Seks minutter før slutt var comebacket et faktum, da Helmut Rahn satte inn 3-2 foran 64 000 sjokkerte tilskuere.

Nigeria U20 4-4 Sovjetunionen U20 (1989)

Listen kunne selvsagt bestått av mange, mange, mange flere kamper, og enkelte vil kanskje trekke frem kamper som Reading-Arsenal (5-7), Tottenham-Manchester City (3-4) eller Tottenham-Manchester United (3-5) som nødvendige bidrag til denne listen.

Likevel har den siste plassen på vår liste gått til en langt mindre kjent kandidat, men som så må sies å være en av de største comeback-bragdene i fotballhistorien.

I kvartfinalen i ungdoms-VM (nåværende U20-VM) mellom Nigeria og Sovjetunionen i 1989 så mye ut til å gå sovjeternes vei. 4-0 i favør Sovjet var stillingen frem til Nigerias lovende startet en massiv opphenting. I løpet av mindre enn 30 minutter hadde afrikanerne scoret fire, avsluttet ordinær tid med 4-4 og vant så straffekonkurransen 5-3.