KJEPPER I HJULENE: Anthony Martial fortviler i Manchester Uniteds Europaliga-tap for Liverpool. Nå kan FOTO: Philip Oldham/Sportimage via PA Images
KJEPPER I HJULENE: Anthony Martial fortviler i Manchester Uniteds Europaliga-tap for Liverpool. Nå kan FOTO: Philip Oldham/Sportimage via PA Images Foto: Philip Oldham

Fjerdeplass er kanskje ikke nok:

Manchester Uniteds store Champions League-skrekk

Slik snyter Manchester City og Liverpool erkerivalen for en plass i Mesterligaen uten å havne foran på tabellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester Uniteds håp om å kapre fjerdeplassen i Premier League som normalt sett gir en plass i neste sesongs Champions League lever.

Med seks kamper igjen av sesongen ligger de fire poeng bak byrival Manchester City.

Men selv om United skulle avslutte sterkt og passere City er ikke Champions League-plassen sikret.

Og det er nettopp de lyseblå som kan stikke kjepper i hjulene for de røde djevlene, sammen med et annet lag som ikke har mye til overs for Louis van Gaals hær: Liverpool.

For det er ett scenario der fjerdeplassen i Premier League ikke gir en plass i Europas gjeveste klubbselskap: dersom to Premier League-lag, som ikke kvalifiserer seg til Champions League gjennom en plass blant de fire beste i ligaen, vinner henholdsvis Mester- og Europaligaen.

Manchester City er klar for semifinalen i Champions League, mens Liverpool kan bli klar for samme runde i turneringslillebroren mot Borussia Dortmund torsdag kveld.

Femteplass holder ikke

Fra og med inneværende sesong kan et land stille med fem lag i Champions League, men det forutsetter at lag som vinner Mesterliga- eller Europaligaen ikke havner blant lagene som kvalifiserer seg gjennom ligakvotene.

Kvalifiserer de seg gjennom seriespillet utløser det ikke en ekstra plass.

Det betyr blant annet at et lag som havner på femteplass i Premier League ikke vil få plass i Champions League basert på ligaplasseringen uansett.

Dersom Manchester City vinner Mesterligaen og havner blant de fire beste i ligaen vil England ha fire plasser i 2016/17. Dersom Liverpool vinner Europaligaen og havner blant de fire beste i ligaen vil England ha fire plasser neste sesong.

Dersom et av lagene vinner i Europa, men havner utenfor topp fire, vil England ha fem plasser. De fire beste i ligaen pluss vinneren av den kontinentale turneringen.

Kan få konsekvenser for fjerdeplassen

Konsekvensen for laget som havner på fjerdeplass Premier League vil det først få dersom lagene som vinner de to europeiske turneringene er fra samme land - og begge to havner utenfor mytiske topp fire.

Da vil fjerdeplassen degraderes til Europaligaen på grunn av maksimumsantallet av fem lag fra samme land.

Så lenge både Manchester City og Liverpool har kontroll på kontinentet er det i alle fall noe Manchester United må ta høyde for kan skje.

Men det er selvsagt mye fotball igjen å spille.

Ikke bare må Liverpool og City overkomme sine hindre i eventuelle semifinaler, men i teorien kan svært mye skje også i Premier League.

Leicester er det eneste laget som er garantert en Champions League-plass neste sesong, mens Tottenham også virker rimelig trygge. Arsenal har los på tredjeplassen, men med en kollaps er det ikke usannsynlig at verken Manchester City eller United kan overta den plasseringen på tabellen.

West Ham er også med i kampen om fjerdeplassen, så det er langt fra sikkert at Manchester United klarer det uansett.

Og gjør de ikke det blir det ingen Champions League-fotball på Drømmenes Teater neste sesong.

Kilde: UEFAs regelverk for Champions League 2015-2018