Slik rykker Ødegaard og Madrid-reservene opp

Ny viktig kamp i spansk 2.divisjon B for Martin Ødegaard og Real Madrid Castilla.

Se Real Madrid Castilla-Gernika søndag 21.00 på TV 2 Sumo!

Etter en noe turbulent start på sitt utenlandsopphold har Martin Ødegaard fått skikkelig sving på sakene.

Godt spill har bidratt til en god sesong for Real Madrid Castilla, som ligger på en foreløpig andreplass i spansk 2.divisjon B.

Altomfotball: Her er tabellen og gjenstående program

Se TV 2s dokumentar om fenomenet Ødegaard fra 2014 i videovinduet øverst!

Toppkamp for Ødegaard

Etter forrige helgs seier mot topplaget Barakaldo, er avstanden til divisjonens ener på kun tre poeng. På søndag venter Gernika på motsatt halvdel. De ligger på 12. plass, og bør være overkommelig motstand for Real Madrids nest beste lag.

Hard kamp om opprykksplassene
Dersom Ødegaard og lagkameratene skulle vinne ligaen, er det dog ikke ensbetydende med at de rykker opp til andre nivå i Spania automatisk. Vinneren av avdelingen vil nemlig møte de tre andre avdelingslederne, der de to beste rykker direkte opp til Segunda División.

I tillegg vil de to tapende avdelingslederne så få en ny sjanse mot 2-4.plassene i hver avdeling i en egen kvalik, der de to siste opprykksplassene fra nivå tre blir avgjort.

Sjekk Ødegaard-suseren på Real Madrid-trening

– Blir en liten finale

Petter Veland, ekspert på spansk fotball, følger Ødegaard og Castilla tett. Han mener forrige helgs seier mot ledende Barakaldo var avgjørende for hvorvidt Castilla skal kunne sikre seg avdelingsseier.

– Forrige helgs seier gjør at jeg faktisk tror på 1. plass. De har et langt gunstigere program i de fem siste kampene, og har Barakaldo på innbyrdes oppgjør ved eventuell poenglikhet. Målet for klubben var alltid å toppe avdelingen. Skal de klare det, måtte de slå Barakaldo, sier Veland.

– I sin beste periode

At Ødegaard har prestert på et høyt nivå i det siste har ikke gått Veland hus forbi. Eksperten er full av lovord for 17-åringen.

Opprykk fra Segunda División B:

  • 80 lag spiller i divisjonen, fordelt på fire avdelinger á 20 lag.
  • Fire lag skal rykke opp til nest øverste nivå.
  • De fire beste fra hver avdeling, 16 totalt, kvalifiserer seg play off.
  • De fire avdelingsvinnerne fordeles på to semifinaler, der vinnerne rykker opp. (Disse to vinerne spiller også en "tittelkamp", for å definere hvem som vinner divisjonen. Begge rykker uansett opp.)
  • De to taperne blant de fire opprinnelige avdelingsvinnerne deltar deretter i en ny og avgjørende play-off sammen med lag nummer 2-4 i hver av de fire avdelingene.
  • Denne play-off'en består av to deler. De fire avdelingstoerne blir trukket mot lagene på fjerdeplass utenfor egen avdeling, mens de fire tredjeplasserte skal spille mot hverandre. Disse duellene avgjøres over to kamper.
  • De seks vinnerne avanserer deretter sammen med de to tapende semifinalistene (blant avdelingsvinnerne) for å gjøre opp om de to siste opprykksplassene.

– Ødegaard er inne i sin beste periode kampmessig for Castilla. Han har vært direkte deltagende eller gjort et godt forarbeid før mange av målene til laget. De siste to månedene har han vært mer gjennombruddshissig, forsøkt mer og vist en sterk formstigning. Det har blitt en del målgivende, men han venter fortsatt på årets første nettkjenning, konstaterer eksperten.

– Trangt nåløye

Fem kamper gjenstår av sesongen, og det blir spenning rundt Castillas potensielle avdelingsseier. 15 poeng skiller til lag nummer fem, så en play-off-plass er i realiteten sikret. (Så lenge de ikke taper resten og lagene bak vinner resten.)

Men selv om Castilla skulle opprettholde flyten og vinne sin tredje strake kamp i ligaen søndag, er det altså ingenting som tilsier at de er sikret opprykk.

Først må de ta igjen de resterende poengene på lederen for å kunne knipe 1. plassen, og om det skulle bli deltakelse i den andre delen av kvaliken der de møter toere, treere eller firere, så er det uten tvil en vanskelig vei å gå.

– De har bevist at de er blant de beste, men det er et trangt nåløye. Det kommer helt an på hvem de trekker som motstander. De kan møte et av de dårligste lagene fra avdeling 1, eller blant andre Villarreals B-lag som er et av de sterkeste, sier Veland.

Sterk motstander

Hovedkonkurrenten i avdelingen, Barakaldo, har på 33 kamper tatt 70 poeng, og har allerede sikret seg plass i play-off. Klubben har ikke vært en del av spansk fotballs nest høyeste nivå siden 1980/81-sesongen.

– Barakaldo er et lag som vanligvis er i toppen av tredjedivisjon, men som sjeldent klarer å ta steget opp. Likevel har de kvalitetsspillere for sitt nivå. De møtte Valencia i cupen og tapte begge kampene, men gjorde seg på ingen måte bort.

Se Real Madrid Castilla-Gernika søndag 21.00 på TV 2 Sumo!