Norsk vektløfter testet positivt på meldonium

– Jeg er veldig lei meg.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se EM i vektløfting på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo søndag fra klokken 15.00!

Vektløfteren Ruth Kasirye (33) testet i januar positivt på det forbudte stoffet meldonium.

Se pressekonferansen øverst i saken!

Det opplyser utøveren selv i en pressemelding via advokatfirmaet Bull & co.

Saken oppdateres!

– Jeg er veldig lei meg

Vektløfteren ble akutt syk av malaria den 28. desember da hun besøkte familien sin i Uganda i julen. Der ble hun umiddelbart innlagt og legen på sykehuset ga henne medisin som inneholdt meldonium.

Dette på grunn av at Kasirye var bevisstløs da hun ankom sykehuset, og det er årsaken, ifølge utøveren selv, til at hun avga positiv prøve da hun ble testet i januar.

– Jeg er her i dag fordi jeg har avlagt positiv dopingprøve på meldonium, som jeg fikk gjennom min medisinske behandling i desember og januar 2016. Jeg er veldig lei meg for det. Jeg er veldig lei på mine egne vegne og min vektløfter-venner, og håper ikke det skal være en belastning for dem, sier hun.

– Dette er mitt ansvar, og jeg har ingen andre å skylde på. Det har vært mitt ansvar hele veien. Og jeg burde informert mine nærmeste om at jeg var innom medisinsk behandling. Jeg vil ta konsekvensene av mine handlinger, sa Ruth Kasirye på pressekonferansen.

– Anket

Nå er vektløfteren suspendert, men har anket avgjørelsen inn til NIFs domsutvalg. Dette for å få en uavhengig vurderingen om hun kan få fritak.

Utøveren benekter ikke at hun har hatt stoffet i kroppen, men Morten Justad Johnsen, som representerer vektløfteren, påpekte at Kasirye kunne ha fått fritak på grunn av medisinsk behandling.

– Etter ADNs regelverk kan kan man få medisinsk fritak for bruk av stoff som er på dopinglisten dersom det skal brukes til medisinsk behandling. Hovedregelen er at det skal søkes så snart som mulig, eller så snart det foreligger en diagnose og grunnlag for en søknad, opplyste Justad Johnsen.

– Regelverket har et unntak. Det er at man kan søke om fritak etter at man har avlagt prøve. Det kan man gjøre ved medisinsk behandling i akutte nødsituasjoner eller dersom uvanlige omstendigheter oppstår som tilsier at det er tid eller anledning til å sende inn søknad før dopingkontrollen, fortsatte han.

Antidoping Norge mener utøveren har vist grov uaktsomhet.

– Dette er en rutinert utøver som deltar på landslaget og har stått på Antidoping Norges meldepliktliste i flere år, og vi er av den oppfatning at hun her har utvist grov uaktsomhet. Vi er kjent med at utøver påberoper seg at hun fikk stoffet i kroppen som følge av sykdom, men det er Påtalenemndens vurdering at vilkårene for å få søknad om medisinsk fritak behandlet ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig for Påtalenemnden Niels R. Kiær.

Ble testet 25 januar

EM i vektløfting arrangeres i år i Førde, med første konkurransedag søndag.

– Jeg håper ikke min ubetenksomhet bidrar til å kaste mistanke over alle mine fine medutøvere, og at EM blir et flott arrangement, forklarte hun i pressemeldingen.

Meldonium er oppført på WADAs forbudsliste fra 1. januar i år. En rekke utøvere, særlig russiske, har testet positivt på stoffet siden da.

Kasirye ble testet 25. januar. Hun var også Norges flaggbærer under åpningssermonien i OL i London. (©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Sporten på Facebook