Svømme-Henrik tjente over 100.000 kroner på tre dager

Henrik Christiansen (19) svømte inn sin første store pengepremie – ca. 120.000 kroner – på Swim Open Stockholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): Henrik Christiansen imponerte alle i helgens svømmestevne i Stockholm.

19-åringen leverte seier og norgesrekord på både 1500 fri, 400 fri og 400 meter medley. 3.46,37 på 400 fri var også årsbeste i verden.

I tillegg ble han kåret til stevnets beste mannlige utøver og fikk med seg en sjekk på 10.000 Euro - drøyt 94.000 norske kroner.

– Sammen med pengepremiene for pallplassene, og en ekstrabonus vi får for å sette norgesrekorder, har jeg vel tjent drøyt 120.000 kroner, forteller Christiansen til TV 2.

Hjemme hos foreldrene i Lillestrøm viser han stolt frem den største sjekken.

– Denne må jeg vel henge på veggen. Det er jo første gang det har vært noe ordentlige pengepremier å snakke om, og det er jo veldig greit å kunne tjene litt på idretten også. Da tenker du jo at nå kanskje jeg kanskje faktisk begynne å leve av det. Det er jo ikke motivasjon i seg selv at jeg skal svømme for å tjene penger, men det kommer godt med, sier han med et smil.

– Skal svømme fortere i OL

19-åringen er kledelig ubeskjeden, og innrømmer at han hadde tro på at han kunne levere tidene han gjorde i Stockholm.

  • 400 meter medley - 4.20,34
  • 400 meter fri - 3.46,37
  • 1500 meter fri - 14.53,77

– Vi spisset jo formen mot dette mesterskapet, så jeg hadde faktisk mål om å svømme så fort. Det skal jeg ikke legge skjul på. Jeg er jo fornøyd med 3,46, for det er jo personlig rekord med halvannet sekund. Men jeg hadde faktisk håpet å svømme på 3,45 på 400 meter fri, forteller han.

I OL lover 19-åringen nye rekorder.

– De tidene jeg har gjort nå hadde nok holdt til finaler i samtlige OL, og jeg har tro på at jeg skal klare å svømme fortere i Rio. Det er det vi trener for, og målet i mesterskap er alltid å svømme fortere enn det jeg har gjort tidligere, understreker han.

For å være best mulig rustet for nye rekorder i OL blir dette hans siste formtopp før august. Dermed nedprioriteres EM i mai.

– Vi kommer nok ikke til å legge så mye vekt på EM, siden det passer litt dårlig med OL-oppkjøringen. Vi kommer hjem fra høyden to uker før EM, så jeg kommer nok til å få en liten topp på grunn av høydeboosten. Men jeg kommer ikke til å spisse formen like mye som nå, forklarer han.

– Ingen grunn til at Sverige skal være bedre

Christiansen imponerte også med noen deilige dansemooves på seierspallen i Sverige, sammen med svenskenes kvinnelige superstjerne Sara Sjøstrøm.

Sverige har avlet mange verdensenere som Sjøstrøm, og Christiansen mener det er på tide å ta opp kampen med svenskene.

– Hun kunne jo nesten vært norsk, og da hadde kanskje norsk svømming vært litt annerledes. Sverige er jo et land som har bedre svømmetradisjoner enn Norge, men det burde jo ikke være noen grunn til at Sverige skal være noe bedre enn Norge i svømming. Det har bare med tradisjoner å gjøre, mener 19-åringen.

– Tror du det er mulig å endre de tradisjonene?

– Det tror jeg absolutt. Det er det vi jobber for, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal være mulig for meg å bli verdens beste. Det er ikke lett, men jeg skal i alle fall gjøre mitt aller beste, forsikrer han.