EVENTYR: Engelske Graham Potter jubler etter at Östersund sikret opprykket til Allsvenskan forrige sesong. Foto: Twitter.
EVENTYR: Engelske Graham Potter jubler etter at Östersund sikret opprykket til Allsvenskan forrige sesong. Foto: Twitter.

Tidligere Premier League-spiller har tatt svensk miniputt fra nivå fire til toppen

Dette er historien om utrolige Östersund, som debuterer i Allsvenskan mandag kveld.

Se Hammarby-Östersund på TV 2 Sportskanalen, TV 2 Sport Premium 7 og TV 2 Sumo i kveld fra 18.45!

Mandag kveld avsluttes den første serierunden i Allsvenskan. Storklubbene Malmö, Djurgården og IFK Gøteborg troner øverst på tabellen etter helgens kamper, og i utgangspunktet er kanskje ikke Hammarby-Östersund det oppgjøret du hadde huket av for i kalenderen denne uken.

Men dette er faktisk den mest spesielle kampen i hele Sverige denne runden. Bortelaget Östersund debuterer nemlig på svensk fotballs øverste nivå, og det under 20 år etter at klubben ble stiftet og kun fem år etter de var på nivå fire i vårt naboland.

Hvordan kan så noe slikt skje? Mye av æren skal i hvert fall tillegges en engelskmann på 40 år, som i sin første klubbtrenerjobb noensinne har utført vaskeekte mirakler i den svenske vintersportsbyen.

På nivå fire for fem år siden - så ble Potter ansatt
Etter en skuffende 2010-sesong, der Östersund for første gang i sin til da 13-årige historie hadde rykket ned til fjerde nivå, fikk de nemlig finansiell backing og bestemte seg for å hente Potter til klubben.

Engelskmannen hadde lagt fotballskoene på hyllen fem år tidligere, i en alder av kun 30 år, og i stedet bestemt seg for å satse for fullt på studiene. Det gjorde han etter en karriere som blant annet inneholdt åtte Premier League-kamper for Southampton.

I tillegg til 96-97-sesongen på øverste nivå, samt kamper på nest øverste nivå for både Birmingham, Stoke og WBA, spilte han dessuten også for Wycombe, Northampton, Reading, York, Boston og Macclesfield før han altså ga seg i 2005.

Social Sciences-studier ved The Open University i Milton Keynes fulgte, før han deretter jobbet både ved University of Hull og Leeds Metropolitan University i roller som både trener og ansvarlig for utvikling innen fotballfeltet.

Jobbet for Ghanas kvinnelandslag og tok mastergrad innen ledelse
I 2007 hadde han en rolle som teknisk direktør for det ghanesiske kvinnelandslagets VM i Kina, og han utdannet seg også innen ledelse og såkalt «emotional intelligence» ved universitetet i Leeds.

– Uten disse erfaringene fra høyere utdannelse ville jeg ikke vært i stand til å gjøre denne jobben. Det lærte meg en mer helhetlig tilnærming og forberedte meg for opplevelsen det er å jobbe i utlandet, der kulturelle utfordringer blir utfordret og noen ganger fullstendig snudd på hodet, forteller han.

Da han overtok ansvaret for fjerde nivå-klubben Östersund i 2011 hadde nok ingen sett for seg den enorme progresjonen han skulle stå overfor. Laget spilte for 500 tilskuere, og interessen var heller laber.

– Folk sa at jeg var gal
– Da folk spurte hva vi gjorde der og jeg fortalte dem hvorfor, så så de bekymret ut og sa at det var umulig og at jeg var gal. Det var ingen fotballkultur her. Det er «vinterbyen», forteller Potter til The Guardian.

Fem år og tre opprykk senere er han allikevel altså klar for debuten som trener på øverste nivå, etter at man forrige sesong hadde fulle hus og 6500 tilskuere på kampene. Nå skal også anlegges utbygges, og romme drøyt 10500 tilskuere.

– Heldigvis var jeg naiv og optimistisk nok til ikke å tro på det jeg hørte. Jeg følte alltid at noe spesielt kunne skje, sier treneren.

Spillere fra alle verdenshjørner
Det ble opprykk i begge de to første sesongene, noe som betød at de allerede i 2013 var på et klubbhistorisk høyestenivå i form av Superettan (svensk nivå to).

10. plass og 5. plass fulgte de to neste årene, før man i fjor altså rykket opp til Allsvenskan etter 2. plass bak Jönköping. Dit har man kommet seg ved hjelp av spillere fra land som Ghana, Nigeria, Komorene, Sør-Korea, Mexico, USA, Bosnia, Spania og England, og spesielt den klimatiske overgangen var stor for enkelte.

– Jeg hadde to gutter som kom fra Ghana. Da de gikk om bord på flyet i Accra, var det noen-og-tretti grader, og da de ankom her var det minus 30, forteller Potter.

Fakta: Östersund

Navn: Östersunds FK
Stiftet: 31. oktober 1996
Trener: Graham Potter
Hjemmebane: Jämtkraft Arena

Siste seks sesonger:

 • 2010: 13. pl. og nedrykk fra nivå 3
 • 2011: 1. pl. og opprykk fra nivå 4
 • 2012: 1. pl og opprykk fra nivå 3
 • 2013: 10. plass i Superettan
 • 2014: 5. plass i Superettan
 • 2015: 2. plass i Superettan

Troppen:

Keepere:

 • Aly Keita (Sverige)
 • Haraldur Björnsson (Island)
 • Jamal Blackman (England)

Forsvar:

 • Ronald Mukiibi (Sverige)
 • Samuel Mensah (Ghana)
 • Sotirios Papagiannopoulus (Sverige)
 • Walid Atta (Etiopia)
 • Bobo Sollander (Sverige)
 • Douglas Bergqvist (Sverige)
 • Dennis Widgren (Sverige)

Midtbane:

 • Sebastian Lundbäck (Sverige)
 • Jamie Hopcutt (England)
 • Hosam Aiesh (Sverige)
 • Monday Samuel (Nigeria)
 • Gabriel Somi (Sverige)
 • Brwa Nouri (Sverige)
 • Alex Dyer (Montserrat)
 • Fouad Bachirou (Komorene)

Angrep:

 • Ken Sema (Sverige)
 • Emir Smajic (Sverige)
 • Alhaji Gero (Nigeria)
 • Andrew Stadler (USA)
 • Saman Ghoddos (Sverige)
 • Michael Omoh (Nigeria)

Debuterer i Allsvenskan med Chelsea-keeper i mål
Forrige sesongs toppscorer var Jamie Hopcutt, en tidligere unggutt i York City, som denne sesongen har fått selskap av en landsmann også i bakre rekker. Den 22 år gamle keeperen Jamal Blackman er nemlig utlånt til klubben fra selveste Chelsea, der han har vært siden han var liten gutt.

Noen vil kanskje gjenkjenne hans navn fra forrige sesongs ligacupoppgjør mellom Liverpool og Middlesbrough, da han voktet buret for Boro og blant annet reddet straffespark fra Raheem Sterling og selv scoret på sitt forsøk på Simon Mignolet.

Les også: Vanvittig drama: Etter den 30. straffen kunne Liverpool juble

Inngikk avtale verdt en halv milliard med Libyas regjering
Spillerankomstene kunne også kommet fra et helt annet land, ettersom man i 2014 inngikk en avtale verdt en halv milliard kroner med den libyske regjeringen, som gikk ut på at klubben skulle utvikle og lære opp unge libyske fotballspillere.

– Utifra et internasjonalt perspektiv tror jeg ikke denne modellen i dette størrelsesomfanget er blitt gjort noen stedet i verden. I svensk målestokk er det absolutt den største fotballrelaterte avtalen som er blitt skrevet, uttalte klubbens styreleder Daniel Kindberg til Aftonbladet da avtalen ble omtalt.

Da anarkiet overtok i Libya, ble pengene også uteblivende, men trener Potter sier til The Guardian at han ikke savner pengene fra Tripoli.

– Hva du aldri har hatt, vil du aldri savne, sier han.

Trener med ballett, bokskriving og kunstutstilling
I stedet har han bygget en tropp som har gjort sukess blant annet via noe utradisjonelle treningsformer. Spillerne har samarbeidet om å skrive en bok, laget kunstutstilling, danset og satt opp sceneversjonen av Svanesjøen. Ikke ulikt Per-Mathias Høgmos krumpspring som Djurgården-trener.

Les også: Her danser Høgmo ballett med spillerne

– Jeg er ikke sikker på hvordan noen av ideene ville blitt tatt imot i England, men vi prøver å utvikle mennesker til individer med åpne sinn og ikke bare til å bli fotballspillere. Det å utdanne spillere og det å være del av nærmiljøet er veldig viktig. Jeg vil ta folk ut av komfortsonene sine og lære dem å stole på lagkameratene sine, sier Potter.

Fra 3-5-2 til flat firer
Både klubbens rollen som brobygger mellom innvandrere i lokalmiljøet og et tilholdssted for byens innbyggere er ekstremt viktig, men det er liten tvil om at Potter og Östersund også vet hva de driver med på banen.

Et av kjennetegnene skal være hyppige skifter mellom 3-5-2 og en flat bakre firer, noe som har vist seg å være en vinnerformel i en årrekke. Engelskmannen er allikevel klar over at Allsvenskan - svensk fotballs øverste plattform - blir en real utfordring.

– Vår fleksibilitet og tilpasningsevne med en bakre treer har sannsynligvis vært nøkkelen til vår suksess. Vi må fortsette å omskape positiv, offensiv fotball til resultater. Det vil bli vanskelig, men dette er en historisk periode for klubben. Det er fint å være del av den, sier Potter.

PS! Allerede i forrige tiår, 2000-tallet, hadde klubben et samarbeid med Swansea takket være styreleder Kindbergs vennskap med trenerne Roberto Martinez og Graeme Jones. Östersund fikk låne unge spillere fra waliserne, og spilte også treningskamper mot svenskene.

Kilder: Wikipedia, Aftonbladet, The Guardian, LTZ.se, ostersundsfk.se

Se Hammarby-Östersund på TV 2 Sportskanalen, TV 2 Sport Premium 7 og TV 2 Sumo i kveld fra 18.45!