Vålerenga-trener Kjetil Rekdals plan var å gjøre klubben til en tittelkandidat.

Men etter at Kjetil Rekdal gjorde comeback som trener i Oslo-klubben i 2013 har fansen fått lite å juble for.

Klubben endte på 11. plass i 2013, sjetteplass året etter og forrige sesong endte Vålerenga på en skuffende sjuendeplass på tabellen.

– En klubb med stor uro
Denne sesongen har Vålerenga fått en katastrofestart. Laget har tapt sine tre første kamper og opplever sin dårligste start siden nedrykkssesongen i 1996.

– Vålerenga er en klubb som opplever stor uro for øyeblikket, slår tidligere Vålerenga-spiller og TV 2-ekspert Freddy Dos Santos fast overfor TV 2 Sporten.

Med Kjetil Rekdal som trener har det ifølge en oversikt i Aftenposten vært 93 bevegelser i Vålerenga-stallen de siste tre årene.

71 spillere forsvunnet på tre år
Siden januar 2013 har Vålerenga-trener Kjetil Rekdal hentet, lånt og kvittet seg med i alt 71 spillere i jakten på et nytt storlag, viser oversikten.

Den siste tiden har samtidig fem ansatte i administrasjonen og støtteapparat sagt opp sine stillinger i klubben.

Tidligere daglig leder Elin Horn, markedssjef Frank Smith, partneransvarlig Frank Johansen, salgssjef Michal Boll og mangeårige materialforvalter Pål Engebretsen har alle sluttet i klubben i løpet av korte mellomrom, skriver VG.

Freddy Dos Santos mener varsellampene blinker ildrødt i Vålerenga.

– På spillersiden er det veldig høye tall det er snakk om. Men det er ikke bare i spillertroppen det har vært store endringer. Det har vært store utskiftninger også på trenersiden og i administrasjonen de siste årene. Klubben viser ekstremt faretruende signaler og fremstår som en klubb som famler i blinde over tid med tanke på å bli den toppklubben de ønsket, sier Freddy Dos Santos.

Han mener trener Kjetil Rekdal fortjener kritikk for de store endringene i spillertroppen de siste sesongene.

– Rekdal må ta ansvaret
– Det er jo Rekdal som må ta ansvaret fordi han ønsket å forme sin egen tropp. Han har brukt mye tid på å få inn spillere underveis. Han har truffet på noen, men samtidig bommet på flere, og sånn sett aldri fått den roen i troppen han ønsket seg, sier TV 2-eksperten, og legger til:

– Vidar Ørn Kjartansson ble en kjempesignering, men forsvant etter kort tid uten å bli erstattet. Samtidig hentet Rekdal andre spillere på langtidskontrakter, uten å gi dem sjansen. Han hentet inn ytterligere spillere på kortvarige lån og kontrakter, med resultatet at det ble en slags brannslukning underveis uten et ordentlig system, mener Dos Santos.

Rekdal: – Det har med økonomi å gjøre
Selv har Rekdal i flere intervjuer forsøkt å avdramatisere de hyppige utskiftningene i spillertroppen.

– Det er ikke unaturlig at det blir så store utskiftninger. Det har med økonomi å gjøre. Vi har måttet kvitte oss med spillere mot vår vilje, da blir det flere utskiftninger enn vi ønsker. Jeg skjønner at mange henger seg opp i det, men det er ikke slik at vi skifter ut spillere for moro skyld, sa Rekdal til Aftenposten før sesongstart.

Freddy Dos Santos mener Vålerenga må ta grep for å hindre at katastrofestarten utvikler seg til å bli et fullstendig mareritt og nedrykkskaos denne sesongen.

Frykter nedrykk
– De har fått en helt forferdelig sesongstart, ikke minst med tanke på at Rekdal selv uttalte at målet var en god sesong. Vålerenga er et lag og en klubb som skuffer på alle fronter om dagen. Ser du bak resultatene i sesongstarten, så har laget ikke fortjent mer heller. Nå må ledelsen og klubben ta en samling i bunn for å komme gjennom denne krisesituasjonen på kortest mulig tid. De har hatt dårligere perioder tidligere, og tapt 4-5 kamper på rad. Men nå har Vålerenga startet sesongen slik, poengterer Dos Santos.

– Kan Vålerenga rykke ned denne sesongen?

– Det er jo selvsagt veldig tidlig, men Vålerenga har kommet utrolig skjevt ut. Nå møter de Stabæk til en uhyre viktig kamp i neste serierunde, før de møter Tromsø hjemme og Molde borte. Så det er ingen enkle kamper i vente, svarer Dos Santos, før han slår fast:

– Det heter jo at ingen lag er gode nok til å ikke rykke ned fra Tippeligaen. Jeg tror nok Vålerenga foreløpig har mer enn nok med å takle den situasjonen klubben nå er i, og har ikke tenkt på konsekvensene enda. Men de har kort tid på seg til å finne tilbake til formen, oppsummerer han.

Spillere ut/inn i Vålerenga 2013-2016:

2016:
Inn: Anders Nedrebø , Marcus Sandberg , Aslak Falch , Jesper Arvidsson , Simen Juklerød

Ut: Niklas Gunnarsson (lån) , Ivan Näsberg (lån) , Markus Nakkim (lån)

2015:
Inn: Jonatan Tollås , Deshorn Brown , Daniel Braaten , Moa, Kjetil Wæhler , Elías Már Ómarsson , Sascha Burchert, Sander Berge, Enar Jääger , Melker Hallberg , Robert Lundström,

Ut: Morten Berre , Andre Muri, Lars Hirschfeld, Michael Langer, Alexander Mathisen, Ruben Kristiansen, Sivert Heltne Nilsen, Vidar Örn Kjartansson , Otto Fredrikson, Moussa Nije, Nicolai Høgh, Riki Alba, Diego Calvo,

2014:
Inn: Max Bjørsvik, Mattias Totland, Rasmus Lindkvist, Herman Stengel,

Ut: Gudmund Kongshavn, Giancarlo Gonzales, Joachim Thomassen, Ali Iqbal, Fitim Kastrati, Markus Brændsrød, Mathias Blårud, Fegor Ogude, Kristofer Hæstad, Sidoine Oussou, Monir Benmoussa, Chuma Anene,

2013:
Inn: Daniel Fredheim Holm, Christian Grindheim, Jan Gunnar Solli, Mos, Jan Lecjaks, Joseph Baffo

Ut: Marcel Wawrzynkiewicz, Øyvind Knutsen, Fredrik Stoor, Yssouf Koné, Abdurahim Laajab, Nicolai Næss, Andreas Nordvik, Aleksander Solli, Ahmed Suleiman, Benjamin Dahl Hagen, Kamer Qaka, Mohammed Fellah, Aaron Samuel, Bojan Zajic, Torgeir Børven, Akinsola Akinyemi, Shåresh Ahmadi

Kilder: Aftenposten.no, altomfotball.no