Vi har så vidt kommet til april, og Tippeligaen er godt i gang, men utenom et par eksempler er de store scorings-bonanzaene så langt uteblitt på norske arenaer.

Scoringssnittet har faktisk gått ned med over ett mål i snitt per kamp så langt i 2016.

Etter tre runder er det blitt scoret 43 mål i Norges øverste divisjon. Det gir et snitt på 1,79 mål per kamp så langt i årets sesong. I fjor lå snittet på 2,87 etter like mange kamper.

TV 2s Tippeliga-ekspert, Freddy Dos Santos, tror det er mye tilfeldigheter som spiller inn.

– En av grunnene er jo at Rosenborg bøttet inn mål på de tre første rundene i fjor. I år har de et mye mer normalt målsnitt. Det har vært en forsiktig start fra mange av lagene, men jeg tror ikke det er en tendens som vedvarer. Det er mange værmessige forhold som spiller inn i dette også.

Dårlig kvalitet

Selv om dårlige baner og tidlig seriestart skal ta sin del av skylden, mener Dos Santos at det først og fremst handler om dårlig kvalitet foran mål.

– Et godt eksempel er jo Odd som kun har ett mål på tre kamper. I går hadde de nok av sjanser med blant annet et skudd på innsiden av stanga og ut. Det er marginer, men i bunn og grunn er det dårlige avslutninger. Det tyder på dårlig kvalitet på avslutningene når det gjentar seg, sier Tippeliga-eksperten.

Under gårsdagens Fotballkveld ble nettopp Odd diskutert. Samtlige eksperter var enige i at Odds sjansesløseri først og fremst var dårlige avslutninger.

Mushaga Bakenga var en av kritikerne.

– Når det blir over et visst antall kamper er det mer udyktighet. Man kan ikke skylde på uflaks hele tiden. Da må man øve, sa Molde-spissen som fikk støtte av Mini.

Flere av spissene man hadde store forhåpninger til denne sesongen, har ikke slått til, mener Freddy Dos Santos.

– Mange av spissene vi forventet kom til å score masse mål i år, har ikke gjort det. Spisser som Fred Friday og Christian Gytkjær(ett mål hver så langt) har ikke levert. Dette skal være målgarantister. I tillegg har Marcus Pedersen i Strømsgodset vært skadet, sier den tidligere Vålerenga-helten.

Defensiv struktur

Det viser seg at målsnittet så langt er det laveste etter at Tippeligaen ble utvidet fra 14 til 16 lag i 2009. Det høyeste snittet etter tre spilte runder er fra 2011 da det ble scoret 3,2 mål i snitt.

Fem av årets 24 første kamper har endt 0-0. Tromsø og Sarpsborg har begge vært involvert i to 0-0-kamper hver. Sarpsborg på sin side står også uten mål denne sesongen.

Det er fortsatt tidlig å trekke noen konklusjon over scoringssnittet, og det er fortsatt 27 runder igjen til å bedre på statistikken, men Freddy Dos Santos tror mange av lagene har hatt det defensive som hovedfokus før Tippeligaen.

– Det at Sarpsborg står med null mål på tre kamper er nok en skuffelse. De har et ønske om å spille offensiv fotball. Det er en enkel tanke som slår meg. Mange har en defensiv tilnærming til spillet. I Vålerenga har man for eksempel hatt fokus på defensiv struktur i sesongoppkjøringen. Et lag som Sogndal dyrker også det defensive. 0-0 borte og vinne hjemmekampene er nok en suksessformel for dem, avslutter eksperten.