Maktdemonstrasjon av Sagan i Flandern rundt

Peter Sagan vant Flandern rundt. Alexander Kristoff ble nummer fire.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Peter Sagan vant den 100. utgaven av Flandern rundt søndag. Han satte inn det avgjørende støtet 13 kilometer før mål og så seg aldri tilbake.

– Jeg er veldig glad. Det var superhardt fra start til mål. Det var full gass hele tiden. Jeg hadde litt problemer etter 100 kilometer. Jeg måtte skifte begge hjulene fordi de knakk. Det var mange som krasjet. Jeg må takke laget mitt for innsatsen de la ned for meg, sier verdensmesteren.

Hedret avdøde syklister
Han benyttet også sjansen til å hedre avdøde Antoine Demoitié og Daan Myngheer.

– Også er det to stykker som ikke er med oss lengre, som døde forrige uke. Jeg vil dedisere denne seieren til dem, sier han videre.

Fabian Cancellara ble nummer to, Sep Vanmarcke nummer tre.

Alexander Kristoff spurtet inn til en sterk fjerdeplass. Edvald Boasson Hagen ble nummer 23, ett minutt og 16 sekunder bak Sagan.

– Fjerdeplass er bra. Alle i gruppa var helt ferdig bak der. Jeg hadde ikke bein til å kjempe mot de beste i dag, sier Alexander Kristoff etter målgang.

– Jeg visste det kom til å bli tungt i dag. Jeg følte meg ikke like sterk som i fjor. Jeg var ikke langt unna, men jeg følte nivået var litt høyere i år, fortsetter han.

Fornøyd Kristoff-sjef
Sportsdirektør Torsten Schmidt var svært fornøyd med det nordmannen leverte.

– Jeg er virkelig glad. Laginnsatsen var enorm. Vi var alltid riktig posisjonert. En 4. plass er et meget flott resultat, spesielt med tanke på at Kristoff lå syk i sengen sin for en uke siden. Og dette er et av de tøffeste rittene på programmet, sier Schmidt.

Kristoff vil ikke bruke sykdomsperioden som en unnskyldning.

– Hadde jeg hatt en perfekt oppladning ville jeg uansett slitt med å henge med de beste, sier han.

Katusha-profilen er imponert over måten Peter Sagan vant sitt første monument på.

– Jeg synes han gikk litt tidlig. Jeg trodde han kom til å slite seg ut og at Cancellara ville kjøre han inn. Samtidig burde jeg kanskje blitt med ham. Jeg hadde uansett ikke beina til å være med, medgir 28-åringen.

Hjemmefavoritt i tårer
Som ventet ble det 255 kilometer spekket med dramatiske hendelser. En rekke velt preget løpet. Milano-Sanremo-vinner Arnaud Demare var den første av favorittene som måtte bryte.

Men det skulle bli flere. For de belgiske hjemmehåpene Greg van Avermaet og Tiesj Benoot ble det en helsvart dag. Benoot forsvant ut av rittet 130 km før mål. Van Avermaet gikk i bakken med flere BMC-ryttere drøyt 100 km før mål. Han var tydelig fortvilet og skuffet da han innså at Flandern rundt var over for hans del. Van Avwermaet gråt og kastet hjelmen sin vekk. Seinere ble det bekreftet at Van Avermaet hadde pådratt seg kragebeinsbrudd i velten.

– Det var en periode det var veldig hektisk. Det var mange ryttere som tok store sjanser. Jeg var heldig et par ganger som akkurat fikk bremset ned, sier Kristoff.

Favorittene angrep hverandre
Edvald Boasson Hagen var også involvert i et uhell, men nordmannen kom seg raskt tilbake på sykkelen.

Da rytterne hadde passert Oude Kwaremont for andre gang begynte favorittene å bevege på seg. Etixx-rytteren Stijn Vandenbergh åpnet ballet. Over Koppenberg kjørte Cancellara og Sagan fort, og fronten på hovedfeltet strakk seg voldsomt ut.

Med drøyt 30 km til mål fikk Peter Sagan, Michal Kwiatkowski og Sep Vanmarcke en luke til resten av favorittgruppen.

Sagan og Vanmarcke ristet etterhvert de andre av seg og fikk en liten luke. Bak jaget Fabian Cancellara. Med 13 km igjen parkerte Sagan Vanmarcke opp Paterberg. Cancellara kjørte inn en sliten Vanmarcke.

Tinkoff-Saxo-rytteren klarte å holde de andre bak seg helt til mål.