Julia Jefimova risikerer å bli utestengt på livstid etter nok en dopingskandale.  
Julia Jefimova risikerer å bli utestengt på livstid etter nok en dopingskandale.   Foto: Christophe Simon

Verdensmester kan bli utestengt på livstid: – Har foregått systematisk doping i russisk svømming i over ti år

Engelsk avis hevder det skal ha foregått systematisk doping i russisk svømming. Nå risikerer Julia Jefimova å bli utestengt på livstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den britiske avisen The Times, som onsdag skriver at det har foregått systematisk doping i russisk svømming i over ti år.

En sentral leder i russisk svømming sier til avisen at han frykter for livet dersom han avslører dopinghemmelighetene.

– Snakker jeg med dere, så kommer jeg til å ende under neste tog på en av Moskvas togstasjoner, på samme måte som de andre som visste for mye, sier han til avisen.

Avsløringen kommer i kjølvannet av at den russiske svømmestjernen Julia Jefimova nylig har testet positivt på det forbudte stoffet meldonium.

Jefimova risikerer livstidsutestengelse ettersom hun har vært utestengt for doping tidligere. I 2014 ble hun utestengt i 16 måneder etter å ha testet positivt på steroidhormonet DHEA. 23-åringen er regjerende verdensmester på 100 bryst.

Russisk dopinglege sentral
Ifølge the Times, er det den russiske idrettsforskeren og legen Sergej Portugalov som står bak dopingskandalen. Portugalov har også forsynt russiske friidrettsutøvere med ulovlige preparater.

Portugalov skal blant annet ha presset russiske svømmere til å bruke prestasjonsfremmende stoffer. Avisens kilder forteller om flere forskjellige måter det har skjedd på. Én kilde forteller om salg av medisiner og piller fra et «apotek» under en konkurranse i Moskva.

Russisk friidrett er allerede utestengt fra internasjonale konkurranser på grunn av dopingproblemene. For øyeblikket tyder lite på at de får bukt med problemene innen Rio-OL i august. Nå kan svømmerne stå for tur.

– Det må finnes meningsfulle konsekvenser. Noe annet ville vært urettferdig mot de rene utøverne. Vi vil helst ha med alle land i OL, men det kan ikke skje på bekostning av de rene utøverne, sier Travis Tygart i Det amerikanske dopingbyrået.

(NTB/TV 2)