FLEST TITLER I EUROPA: Liverpool har 11 titler i Europa-cupene mot Uniteds fem.
FLEST TITLER I EUROPA: Liverpool har 11 titler i Europa-cupene mot Uniteds fem. Foto: Rebecca Naden

United er konger i England, men i Europa er Liverpool størst

– De har hevet seg i takt med motstanderne, sier TV 2s fotballekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kveld møtes Manchester United og Liverpool til returoppgjør i Europaligaens åttedelsfinale. Liverpool vant den første 2-0 på Anfield, og regnes som favoritter til å gå videre.

Manchester United har flest ligatitler i England med 20, men ute i Europa er Liverpool den engelske giganten.

Der står de røde fra Liverpool med elleve titler mot Uniteds fem.

TV 2s fotballekspert, Simen Stamsø Møller, synes det er nærmest umulig å sammenligne de to klubbene i Europacup-sammenheng, men sier innstilling og guts kan ha en medvirkende årsak til statistikken.

– De fleste titlene til Liverpool er fra storhetstiden, så det blir litt vanskelig å bedømme. Vi så det året de vant Mesterligaen i 2005 at de var underdoger under hele sluttspillet, men vant likevel hele turneringen til slutt. Det viser at de har en tendens til å gjøre det bedre i Europa enn hva de gjør hjemme.

Bedre også de siste 20 årene

De siste 20 årene har faktisk Liverpool flere titler å vise til i Europa enn United, på tross av de røde djevlenes dominans i hjemlig liga. Sistnevnte har for øvrig to Mesterliga-titler, mot Liverpools ene, men Merseyside-laget har en seier i UEFA-cupen(nå Europaliga) og to Supercup-titler i tillegg.

Simen Stamsø Møller tror at Europa tenner Liverpool, og at det er et helt spesielt trykk og sug på Anfield under disse kampene. Det at lagene normalt sett er større og bedre hjelper også, ifølge eksperten.

– Det er lag med sulteforede supportere som skaper en enorm stemning på Anfield på Europa-kamper, og Liverpool bruker å levere da. Jeg tror at de har hevet seg i takt med motstanderne, sier Møller.

For United-supporterne tror han derimot det er en nedtur å spille i Europaligaen.

– Det tror jeg definitivt. De føler seg ikke hjemme der. Størrelsen på klubben, fanskaren og midlene kombinert med svake resultater, står ikke i stil med historien.

Og legger til at de må snart må begynne å innse realiteten.

– De har noen store stjerner på laget, men utenom dem er det veldig tynt. Jeg tror de fleste skulle fått slite med å komme med i en startoppstilling på et europeisk topplag.

Liverpool er favoritt

Manchester United har stort sett vært Englands flaggskip gjennom solide prestasjoner i Premier League. Liverpool har som oftest vært akterutseilt.

De siste årene derimot har styrkeforholdet mellom de to erkerivalene blitt mye jevnere, og det gjør at Møller syns det er vanskelig å si noe om hvem som best akkurat nå, men i kveldens derby er han ikke i tvil om hvem som er favoritten.

– Jeg tror Liverpool scorer, og da må United ha fire mål. United har et fryktelig forsvar, så jeg ser på Liverpool som store favoritter til å gå videre. Vi så i forrige kamp at det var en helt annen glød og entusiasme hos dem. De løp regelrett over dem, så tror nok det er en kjempefordel for Liverpool.

– Kan Liverpool vinne hele Europaligaen og ta sin tolvte tittel?

– Ja, de kan vinne. Borussia Dortmund er nok favoritten, men Liverpool, med noen andre lag, er like bak, svarer TV 2-eksperten.