Her svømmer stjerneskuddet fort nok til å sette verdensrekord

– Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal klare det, sier Henrik Christiansen (19).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henrik Christiansen har gjort det til en vane å smadre rekorder.

19-åringen har norske juniorrekorder, norske seniorrekorder og nordiske rekorder i beltet allerede. Og han er ikke skremt av nivået som kreves for å sette verdensrekord.

– I EM satte jeg personlig rekord med 15 sekunder. Gjør jeg det igjen så blir det verdensrekord, smiler Christiansen lurt.

Han møtte TV 2 etter at norgesmesterskapet i svømming på kortbane var ferdig i Stavanger søndag. Der ble det ingen rekorder, men han ble kåret til mesterskapets beste svømmer.

Tror på rekord

Det ble han etter å ha svømt 1500 meter fri på 14.41,04. Et godt løp i en tung treningsperiode for Christiansen som langt fra hadde planlagt noen formtopp til mesterskapet.

Tiden på favorittdistansen var knapt 18 sekunder saktere enn det han svømte på da han sikret EM-bronse bak italienerne Gregorio Paltrinieri og Gabriele Detti i Israel i desember. I det løpet satte Paltrinieri verdensrekord på kortbane med 14.08,06.

– Jeg skal ikke si at jeg kommer til å sette verdensrekord i OL i år. Det er et stykke ned til det nivået, men det er realistisk nok det. Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal klare det på et tidspunkt, sier Christiansen til TV 2.

Og han får støtte av landslagssjefen.

– Det er Henriks styrke, og det var litt av det som var Alexander Dale Oens styrke også. De tror alt er mulig, sier Petter Løvberg som ikke legger noe begrensninger for hvor langt stortalentet kan nå.

– Selvsagt er det mulig. Hvorfor skal ikke det kunne skje? Men han må ha tålmodighet og ikke forvente at det skal skje i sommer. Hvis han fortsetter å male på så er det ingen umulighet.

Testet i moderne anlegg

Og Christiansen har allerede fått testet nivået. Under landslagets treningsleir på Tenerife i februar tok de i bruk et høymoderne motstrømsbasseng på treningsanlegget. Der kan de stille inn farten han må svømme i for å takle motstrømmen.

Du kan se Christiansen teste seg på farten til en verdensrekord på langbane i videovinduet øverst. Det er Olympiatoppens fagavdeling for teknikk og motorikk som har lagt ut videoen på Facebook.

– Det føltes greit, gliser Henrik Christiansen.

Han skynder seg imidlertid med å legge til at det er stor forskjell på å teste verdensrekordfart i en liten periode, sammenlignet med det å skulle holde den i en hel 1500-meter.

Det var planlagt en større test i motstrømsbassenget, men da ble Christiansen syk et par dager etter det de tror var en matforgiftning. Det førte til noen endringer i treningsopplegget, men ingenting alarmerende et halvt år før OL.

Sykdom kan ødelegge

Christiansen er en av idrettsutøverne i Norge som har trent mest, og han har allerede lagt inn ekstra mengde for å komme ajóur.

– Men det er slike ting vi er redd for skal slå ham ut. Man skal ikke ha mange slike sykdomsavbrudd før det blir problemer med å komme i den formen man vil ha, sier Petter Løvberg.

Han mener Christiansens NM-prestasjoner var der de ønsket han skulle være før langdistansesvømmeren skal ha vårens kanskje viktigste teststevne under TV 2 Sportskanalen-sendte Swim Open Stockholm 30. mars til 2. april.

Til tross for matforgiftningen i februar og litt småsykdom i julen er svømmeren selv også meget offensiv med 144 dager igjen til lekene.

– Jeg er ganske trygg på at jeg kommer til å være bedre enn det jeg var under OL i fjor. Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal svømme raskere i OL enn i VM, sier Henrik Christiansen.

Under VM i Kazan ble han nummer fem på 800 meter fri, som ikke er OL-øvelse. Det er imidlertid 1500-meteren der han ikke var fornøyd med egen prestasjon etter 12.plassen.

– OL-finale ville vært stort. Det er ikke mange som kan skryte av det. Jeg vil ikke si at jeg kommer til å ta medalje i Rio. På et tidspunkt så er målet å ta OL-gull, men det er ikke i år.