TOK SEKUNDER: Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby tok innpå Sergej Ustjugov i sammendraget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TOK SEKUNDER: Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby tok innpå Sergej Ustjugov i sammendraget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Slik skal Northug og Sundby hale inn russeren

Det ligger an til thrilleravslutning på den siste etappen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby var ute etter å knappe innpå forspranget til Sergej Ustjugov på fredagens 15 km fristil.

På den 7. etappen leverte Matti Heikkinen et godt løp og vant foran Evgeniy Belov. Marcus Hellner ble nummer tre.

Ikke fornøyd med skiene

Sundby kom på sjetteplass, mens Northug ble nummer åtte. Ustjugov ble nummer tolv. Det betyr at de to nordmennene tok innpå russeren i sammendraget. 39 sekunder har russeren på Sundby, mens Northug går ut 32 sekunder bak Ustjugov.

Sundby var ikke helt fornøyd med skiene etter løpet.

– Det er et slikt føre at du er avhengig av å treffe med riktig konstruksjon på skiene. Det har ikke noe med smøring eller noe som helst av hva vi har under. Det er å treffe med riktig skipar. I dag gjorde jeg nok ikke det, fortalte Sundby til TV 2.

– Det var kjedelig. I dag hadde vi matchball. Sergej var så sliten i dag slik at vi kunne tatt mange sekunder på han, fortsatte nordmannen, som ønsker å samarbeide med lagkameraten i morgen for å ta inn forspranget til russeren.

Vil utnytte egenskapene til hverandre

Gjør de det mener Sundby at de to kan utnytte sine beste egenskaper i jakten på russeren.

– Jeg er er nok knappet vassere i motbakkene, mens Petter er knalltøff i de lettere partiene. Så får vi se om vi samlet blir bedre enn den russiske bjørnen, forklarer Sundby.

Northug ønsket ikke å skylde på noen ski, men var fornøyd med at han tok sekunder på russeren og sikret seg et bedre utgangspunkt foran morgendagen.

– Det er mye bedre enn det var før dagen i dag. Jeg regnet med at Ustjugov skulle slå meg på denne etappen med den formen han har vist, men jeg klarte å avslutte bra og jeg hørte seks sekunder på toppen og det ble femten i mål. Det er godt å ta med seg det før jaktstarten. Da er bare å grave nedi og prøve å krige sekunder inn på Ustjugov, forklarer Northug til TV 2.

Slik ønsker Northug å ta Ustjugov

– Overrasket du deg selv i dag?

– Ja, det er ikke et føre jeg trives på.

– Jeg var motivert for å gå i kjelleren i dag og visste at det var avgjørende for morgendagen. For min del handlet det om å løse denne løypen ut i fra mine styrker. Oppover var det løst en del plasser. Jeg måtte holde igjen litt og dra til i etterpartiene. Det er litt ekkelt når det du føler at det går rolig oppover, men det er min mulighet til å gå fort på et slikt føre når du ikke får noen svar fra underlaget, fortsetter Northug.

Slik vil trønderen legger opp taktikken for morgendagen. Han tror det er realistisk å vinne etter dagens etappe.

– Vi må prøve å holde en jevn fin flyt i starten slik at vi ikke ødelegger oss på første runde. Så får vi prøve å jage Ustjugov. Så får vi håpe at han har en tung dag og at han begynner å merke kjøret. Da tror jeg det blir tøft for ham å holde unna for meg og Martin, sier Northug.

Ustjugov slet

Sundby åpnet best av de tre beste i sammendraget og tok sekunder på både lagkamerat Northug og Sergej Ustjugov ved de første passeringene.

Northug klarte å holde avstanden, mens russeren tapte mer og mer utover i løpet. Ved passering av 6,9 km hang Ustjugov med hodet og var tydelig sliten da han kom over bakketoppen.

Russeren kviknet litt til og både Ustjugov og Northug knappet innpå tiden til Sundby.

Finn Hågen Krogh ble nummer syv, mens Hans Christer Holund ble nummer ni i mål.