Tennisstjerne tatt for doping

Tidligere verdensener Maria Sjarapova er tatt for doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maria Sjarapova (28) er tatt for doping. Det avslørte hun selv på en pressekonferanse mandag kveld.

Se pressekonferansen øverst i saken!

Det er under Australia Open at testen skal ha blitt avgitt, melder BBC. Sjarapova skal ha testet positivt på stoffet Meldonium. Det er det samme som Katusha-rytteren Eduard Vorganov ble tatt for tidligere i februar.

– Jeg vet at jeg med dette at det vil bli konsekvenser, og jeg ønsker ikke å stoppe karrieren min på denne måten. Jeg håper jeg får sjansen til å spille igjen, sa tennisstjernen under pressekonferansen.

Sjekket ikke regelverket

Grunnen til at Sjarapova ble tatt er, ifølge henne selv, at hun ikke har satt seg inn i dopingreglementet for 2016. Meldonium var lovlig frem til 1. januar i år.

– Jeg mottok et brev den 22. desember fra WADA om endringene for neste år og hvordan testene ville bli med en link til endringene. Jeg så ikke på den listen, forklarte superstjernen ifølge The Telegraph.

Ifølge Antidoping Norge ble stoffet forbudt og implementert på dopinglisten i år på grunn av at stoffet blir brukt av utøvere for å øke prestasjonsnivået.

Før stoffet ble forbudt stod det på en overvåkingsliste. Middelet brukes blant annet mot hjertekramper og hjerteinfarkt, der det er redusert blodtilførsel til hjerte. Sjarapova skal ha brukt Meldonium siden 2006 på grunn av ulike helseproblemer, og skal ha fått preparatet av familiens lege.

Søndag avslørte russeren at hun ville komme med nyheter mandag. Sjarapova har fem Grand Slam-titler.

Blir brukt for å øke prestasjonene

TV 2s ekspert Mads Kaggestad er usikker på hvor lang straff tennisstjernen vil få. Han mener at det kan være formildene at stoffet ble forbudt i år og er et nytt stoff på dopinglisten.

– Det er ikke spesielt bra for henne, men spennende å se den videre saksgangen. Tennis er blitt litt ufordret på antipdoping. Det har vært litt slik holdninger om at det er lite utbredt, men hvorfor skulle det ikke være det? Tennis er en svært fysisk idrett. Det er bare å se på armene til enkelte tennisstjerner. De spiller også dag etter dag, gjerne i ekstrem varme, forklarer Kaggestad til TV 2.

– Jeg vil anta at hun skal få en straff. Slik er regelverket. Det som er ikke svart hvitt er hvor lang straffen blir. Det blir opp til Tennisforbundet. Så kan det være at hun anker den til CAS om den blir for hard, fortsetter Kaggestad.

Han mener det ikke er tvil om at stoffet blir brukt for å øke prestasjonene. Eksperten mener også at det er spesielt at det er russere som har testet positivt for stoffet. Tidligere mandag ble det klart at den russiske isdans-utøveren Ekaterina Bobrova er tatt for bruk av det samme stoffet. Tidligere har også Katusha-rytteren Eduard Vorganov blitt tatt for det samme.

Kaggestad spør seg om russerne følger med i timen.

– Jeg har snakket med en kilde om medisiner og som er lege. Han tolker bruket utelukkende for at det øker prestasjonene. I kynisk forstand, sier Kaggestad til TV 2.

– Dette er bare skikkelig trist

Øivind Sørvald, idrettssjef i Norges Tennisforbund, ble sjokkert av å høre om Sjarapovas dopingtest.

– Dette er bare skikkelig trist. Jeg håper og tror at dette ikke er et tegn på utstrakt doping i tennisen, sier han til TV 2.

Sørvald sier at Norges Tennisforbund er veldig opptatt med å jobbe sammen med Antidoping Norge og da spesielt med endringer av listene – nettopp for å unngå en slik tabbe som Sjarapova har begått.

Idrettssjefen har lenge drevet med analysearbeid for internasjonale tennisstjerner, deriblant Maria Sjarapova.

– Men jeg kjenner henne ikke, eller har møtt henne. Jeg har bare hatt med trenerteamet hennes å gjøre.