Skremmeskudd før OL:

Avholds-Phelps mer veltrent enn noen gang

– Jeg har ikke drukket alkohol på 1,5 år. Det er en stor forskjell, sier tidenes mestvinnende olympier.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Phelps danse på tribunen under basketballkamp i videovinduet øverst.

18 OL-gull og totalt 22 medaljer fra de olympiske lekene.

Ingen har vunnet så mange OL-medaljer som den amerikanske svømmeren Michael Phelps. Og han har gjort det uten å være topptrent.

På vei mot sitt femte OL, han deltok i Sydney allerede som 15-åring, fyrer 30-åringen avgårde et skremmeskudd til konkurrentene.

– Jeg har sannsynligvis aldri vært mer veltrent enn nå, sier Phelps til NBC etter at han deltok på Arena Pro Swim i Orlando, Florida.

– Det er flere ting som ligger bak det. 1. Jeg gjør jobben på trening. 2. Jeg holder meg sunn utenfor bassenget.

– Hvordan gjør du det?

– Jeg vet ikke om jeg burde si dette, men ikke å drikke alkohol på 1,5 år... Det er fantastisk. Jeg kan virkelig kjenne en forskjell på kroppen min, blant annet fordi jeg ikke må bære den ekstra vekten det medfører.

Fyllekjørte

Alko-stoppen kommer etter at den skandaleombruste svømmestjernen ble tatt for fyllekjøring, for andre gang, i september 2014.

Phelps ble kastet ut av det amerikanske VM-laget og la seg inn på en avvenningsklinikk. Siden har han altså, ifølge eget utsagn, ikke rørt alkohol.

Og blitt mer veltrent enn noen gang, bare fem måneder før OL i Rio. Phelps vant 100 meter butterfly på 52,28 i det sterke feltet i Orlando, men fikk bank av den regjerende olympiske mesteren på 100 meter fri, Nathan Adrian (48,05). Phelps gjorde 49,75.

Phelps la egentlig opp etter OL i London.

«The Baltimore Bullet» var mett av suksessen, og lei av alt treningsarbeidet som svømming fører med seg.

VELTRENT: Michael Phelps. FOTO:Otto Greule Jr/Getty Images/AFP
VELTRENT: Michael Phelps. FOTO:Otto Greule Jr/Getty Images/AFP Foto: Otto Greule Jr

Siden OL-rekorden på åtte gull i Beijing hadde treningen gått litt på halv åtte for Phelps. Likevel ble det fire gull i London.

Brokete, men vellykket, comeback

Han gjorde comeback i april 2014, og allerede da hadde han gått ned 14 kilo. Etter fyllekjøringsepisoden ble det et nytt comeback i fjor vår.

Under Pan Pacific-mesterskapet svømte han fortere på flere øvelser enn hva som krevdes for å vinne vant gull under VM i Kazan. Et mesterskap Phelps altså ble nektet å stille i.

Nå er den mer veltrente Phelps storfavoritt til å fylle opp medaljesamlingen ytterligere.

Nytt perspektiv på livet

Han er ikke bare mer veltrent, han er også mer avslappet.

I mai blir han far for første gang med forloveden Nicole Johnson, og fremtiden hans er også klar: Fra og med august blir han trener Bob Bowmans assistent ved Arizona State University.

Perspektivet er at svømmingen ikke lenger er alt for 30-åringen.

– Med alt som har skjedd rundt så er jeg mye mer avslappet med det som skjer i bassenget, sier Phelps.

– Jeg er seriøs, men jeg legger ikke så mye press på meg som kan ødelegge meg. Jeg gjør det jeg ønsker. Det har jeg ikke gjort å en stund. Jeg er mye mer fornøyd, og mye bedre, nå enn før.

PS: Phelps vil bli med i trenerteamet rundt norske Nils Lervik som skal svømme ved Arizona State University fra og med høsten.

Lik TV 2 Sporten på Facebook