– En av de mest innflytelsesrike tenåringene jeg har sett i engelsk fotball

TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller om Tottenham-kometen Dele Alli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I denne sensasjonsutgaven av Premier League er Tottenhams unge mannskap manges favoritter til å vinne hele greia. Midt på banen har de en av de mest innflytelsesrike tenåringene jeg har sett i engelsk fotball.

I januar 2015 ordnet Tottenhams nyansatte transfersjef Paul Mitchell sin første avtale. Klubben, som under tidligere rekrutteringsansvarlige hadde brent 50 millioner pund på Roberto Soldado, Paulinho og Vlad Chiriches, hentet for en tidel av dét 18 år gamle Dele Alli fra MK Dons. Nå kan han fort bli den første som i sitt 20. leveår spiller flere enn 20 kamper fra start for et vinnerlag i Premier League – og det attpåtil i debutsesongen.

Kunne havnet i Liverpool
Men det kunne sett annerledes ut. Liverpool hadde muligheten til å signere Alli, som i oppveksten holdt med Liverpool og forsøkte å kopiere Steven Gerrard i alt han gjorde. Transferkomiteen på Anfield vegret seg for å bruke særlig med penger på en 18-åring fra tredje nivå, og Alli signerte for Spurs. 14 måneder senere kan han på første forsøk gjøre det hans store barndomsidol ikke klarte på 17 sesonger; vinne Premier League.

Tottenham-Alli med lekker tunnel på Modric

Tunnelkongen Alli
Tenåringens første sesong på øverste nivå har inneholdt noen voksne debuter. I august var Alli i førsteelleveren da Real Madrid sto på motsatt halvdel i den nest siste kampen i forsesongen. Det endte med tap, men ikke uten at midtbanestjernene Toni Kroos og Luka Modric (eks. Spurs) hadde fått smake på tunneler fra Tottenhams nysignering. Så langt i sesongen har han klart 14 vellykkede tunneler.

Tap ble det også i Premier League-debuten på Old Trafford. Første kamp fra start kom på Stadium of Light i 5. serierunde. Siden har kun et par småskader og en suspensjon hindret manager Pocchettino i å sette Allis navn på lagarket. Mange unge spillere matcher ferdighetsregisteret til Alli. Det som skiller han fra mengden er viljen og evnen til å bruke registeret sitt. Han melder seg på, ser muligheter der andre ser begrensinger og ønsker bestandig å bidra i målproduksjonen. To sesonger i League One har gjort ham vant til å både ta og gi juling. Selvsagt er sammenligningen med Steven Gerrard både besnærende og uunngåelig.

Supertalentet Dele Alli slo til med ny praktscoring

Dele Alli var to måneder gammel da fotballen kom hjem og Gareth Southgates straffebom sendte England ut av deres eget EM. Siden har en gyllen engelsk generasjon kommet og gått uten annet enn å mislykkes. Tre måneder har gått siden Alli fikk sin debut fra start for Three Lions på Wembley. Ikke var han snauere enn at han klemte et langskudd i vinkelen bak Tottenhams og Frankrikes kaptein og keeper, Hugo Lloris.

Volleyscoring med Roy Hodgson på tribunen
Likevel ble vi lørdag 23. januar vitne til det hittil aller mest spesielle Dele Alli-øyeblikket. 20 meter ut fra Crystal Pamlace-målet brukte han tre touch på å score sesongens mål i Premier League. Etter en fin headet pasning fra Christian Eriksen løftet Alli først ballen i været, deretter over Palace-kaptein Mile Jedinak før han på hel volley moste den ned i hjørnet. Ballkontroll, kroppsbeherskelse, oppfinnsomhet og skuddteknikk på sitt aller ypperste – et mål Matt Le Tissier, Steven Gerrard og Paul Gascoigne hadde vært stolte av. På tribunen klarte ikke landslagssjef Roy Hodgson å skjule sin begeistring.

Se målet i videovinduet øverst i saken.

Her er bildene som viser at Dele Alli er en bølle

Langt fra alle er begeistret for unge Allis tendens til å i kampens hete la følelsene ta overhånd. Mot Newcastle, Crystal Palace og Fiorentina har ufine tilsiktede spark fått oppmerksomhet. Det Mauricio Pochettino har lyktes best med er å forandre mentaliteten i et ungt Tottenham-lag.

Som resultat er Spurs på topp 3-lista over lag med flest frispark og gule kort imot, men også flest sankede poeng. Drøyere utgaver enn Dele Allis ufinheter har vi i desperasjonens time sett fra store fotballspillere før.

Tottis spytting på Poulsen og nedsparking av Balotelli, Zidanes nedskalling av Materazzi, Suárez biting og 19 år gamle Steven Gerrards fryktelige stempling på Kevin Campbell. Vinnerviljen tar noen ganger overhånd, men for mye vilje er tross alt bedre enn for lite.

Om en drøy måned fyller brennhete Dele Alli 20 år. Innen den tid blir han nøkkelspiller i syv store fotballkamper. Lørdag gjør han som første 1996-modell sin seniorseriekamp nummer 100. Det viktigste Nord-London-derbyet i Allis levetid avgjør om Tottenham legger press på ledende Leicester, og havner i pole position til å bli seriemestere for første gang på 55 år.