I OSLO FOR Å VINNE: Maxence Parrot (21) er en av de største forhåndsfavorittene i lørdagens Big Air-finale. Foto: Phil Ellsworth / ESPN
I OSLO FOR Å VINNE: Maxence Parrot (21) er en av de største forhåndsfavorittene i lørdagens Big Air-finale. Foto: Phil Ellsworth / ESPN Foto: Phil Ellsworth / ESPN Images

Stjernen om «bad guy»-stempelet: – Alle her vil vinne, men jeg uttrykker det kanskje mer

Sortkledde Max Parrot om snowboardmiljøet, vinnermentalitet og det mye omtalte dopingspørsmålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se X Games i livesenteret!

Maxence Parrot (21) er en av verdens fremste snowboardere for øyeblikket, men han er langt fra den mest populære. TV 2 har snakket med flere kilder i miljøet som alle beskriver en «outsider», en utøver som ikke alltid kommer overens med konkurrentene.

Til tross for å tilhøre et kruttsterkt kanadisk snowboardlandslag, velger han også å trene på egenhånd. Årsaken, ifølge ham selv, er at det å legge opp sine egne treninger har fungert godt siden han var 16 år.

– Men hvis jeg skulle møte motgang på noe tidspunkt, så vil det helt sikkert være nyttig å få hjelp av dem, tilføyer han.

Hans noe frynsete rykte fremstår litt som en gåte, all den tid 21-åringen er både smilende og imøtekommende når TV 2 møter ham etter torsdagens Big Air-kvalifisering.

– Jeg føler ikke selv at jeg er en «bad guy». Jeg føler heller ikke at det er inntrykket folk i miljøet har. Jeg kommer tvert imot godt overens med de andre kjørerne og tilbringer mye tid med dem på fritiden. Men i konkurranser er jeg kanskje mer uttrykksfull i retning av et konkurransemenneske, smiler han, og tilføyer:

– Alle her er konsentrerte og vil vinne, men jeg er uttrykker det kanskje i større grad.

JAKTER GULL: Max Parrot er blant de største favorittene til lørdagens Big Air-konkurranse på Tøyen. Foto: Phil Ellsworth / ESPN
JAKTER GULL: Max Parrot er blant de største favorittene til lørdagens Big Air-konkurranse på Tøyen. Foto: Phil Ellsworth / ESPN Foto: Phil Ellsworth / ESPN Images

En flyvende Darth Vader

Det kan være liten tvil om at snowboard-miljøet har sine særpreg. På utøverne virker det som om lek og moro er minst like viktig som å vinne. Kanskje er det også derfor mange omtaler Max Parrot som en annerledes type.

På treningene denne uken har han også vært lett å få øye på. I sitt helsorte antrekk – uten en eneste sponsor – har han minnet litt om Darth Vader. Etter landing har han nærmest marsjert bort fra målområdet for å få gjort neste run så fort som mulig.

– Jeg tror kanskje de anser meg som veldig seriøs i konkurransesituasjon, men du så jo også i dag at jeg smiler når jeg lander et bra run. For min del handler det egentlig bare om å være så konsentrert som mulig når jeg skal prestere.

– Men hvordan har det seg at en av verdens beste snowboardere kjører uten sponsorer?

– Jeg hadde sponsorer før, men jeg kom frem til at jeg ønsket å ha sponsorer som virkelig reflekterer hvem jeg er. Det finnes mange ting jeg ønsker å gjøre i fremtiden og jeg vil ha en sponsor som passer meg. Jeg tviler på at jeg kommer til å kjøre helsort de neste fem årene, flirer han.

Stil eller teknikk?

Et annet tema er at Max Parrot helt åpenbart tilhører den nye skolen innen snowboarding. Mens de mest romantisk anlagte kjørerne snakker varmt om gamle triks som «method», er Parrot en av kjørerne som utmerker seg med de mest ufattelige rotasjoner. Det er liten tvil om at temaet også opptar den kanadiske 21-åringen.

– Mange snakker om dette, men jeg mener bestemt at det ikke bare finnes én måte å kjøre snowboard. Det er mange som etterlyser de klassiske triksene, men de har man fortsatt full anledning til å gjøre. Vinnerkriteriene er mange og således finnes det også mange ulike veier til suksess. Samtidig er det vel slik at jo flere rotasjoner man gjør, desto større vinnersjanse har man, erkjenner han.

Og her kommer vi til kjernen av Max Parrot.

– Jeg har valgt en mer teknisk tilnærming, da jeg vurderte det slik at jeg hadde best vinnermuligheter på den måten. Snowboarding er lidenskapen min, og jeg ville gitt meg dersom jeg ikke lenger fant glede i det. Men målet mitt er alltid å vinne og det er derfor jeg stiller i konkurranser.

Fnyser av dopingdebatten

21-åringen har tilbragt den siste uken i Oslo og sier han håper på flere X Games-arrangementer i den norske hovedstaden.

– Det er første gang jeg er her og jeg har gått en del rundt for å se byen. Oslo er en veldig kul by! Arrangementet og alt rundt utøverne har vært meget godt organisert, sier han.

Han har også lagt merke til at det har pågått en større dopingdebatt rundt arrangementet.

– Jeg bryr meg ikke. De kan komme og teste meg når som helst. De kan komme når de føler for det. Jeg tar ikke dop.

– Jeg hørte noen sa at man trenger sentralstimulerende midler for å gjøre tingene vi gjør..., sier han oppgitt og himler med øynene.

Kanadieren mener at snowboard-sporten i fremtiden vil innfri idrettens krav til dem, men han insisterer på at de må få lov til å komme seg der på sin egen måte.

– Det jeg liker med sporten vår er at det ikke finnes så mange faste former. Å presse oss inn i et fast format, uansett hva det måtte være, ville rokket ved disse verdiene. Vi er en ung sport og vi kommer til å få etablert oss ordentlig på disse områdene, men jeg tror det er viktig at vi kommer oss der på vår egen måte. Uansett vil jeg si at hvis de testet oss, så ville de sett at ingen her tar dop.

Går for gull på Tøyen

Parrot har ikke bare funnet seg godt til rette i Oslo, men også i Big Air-hoppet på Tøyen. I torsdagens kvalifisering tok han andreplassen etter en backside trippelcork 1440.

– Et stillashopp kan naturligvis aldri bli verdens største, men dette er ikke på noen som helst måte et lite hopp. Snøkvaliteten er fantastisk og vi har mye tid i luften.

Mye takket være en skade i knærne klarte ikke Ståle Sandbech å kvalifisere seg til finalen. Det synes Parrot er leit.

– Jeg liker veldig godt Ståles triks og tror han ville hatt en god sjanse i finalen hvis ikke ting gikk galt for ham tidligere i uken. Uten ham i finalen tror jeg Yuki Kadono blir mannen å strekke seg etter.

– Men vi skal heller ikke glemme Torgeir (Bergrem, journ. anm.). Han leverte et glimrende hopp. Jeg tror det var både lengst og størst, så han fortjente absolutt å vinne kvalifiseringen, avslutter han.

Big Air-finalene ser du på TV 2 lørdag fra klokken 15.30!