SKUR 13: X Games starter onsdag med nasjonal skateboard-kvalifisering i Skur 13. Foto: Phil Ellsworth / ESPN Images
SKUR 13: X Games starter onsdag med nasjonal skateboard-kvalifisering i Skur 13. Foto: Phil Ellsworth / ESPN Images Foto: Phil Ellsworth / ESPN Images

Snowboardforbundet trekker seg fra X Games-avtalen

– Vi hadde ikke noe valg, sier Snowboardforbundets generalsekretær til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag, tre dager før X Games-start i Oslo, valgte Norges Skiforbund å trekke seg fra den sportslige samarbeidsavtalen med TV 2. Onsdag informerer Norges Snowboardforbund om at de har kommet til samme beslutning.

Avgjørelsen om å trekke seg fra avtalen kommer etter et møte med Norges Idrettsforbund, hvor Snowboardforbundet hevder at konsekvensene av å opprettholde avtalen ble tydeliggjort.

Derfor trekker de seg

I en uttalelse på sine hjemmesider skrev Snowboardforbundet mandag at de, i motsetning til Skiforbundet, valgte å bli stående ved avtalen. Årsaken til dette var et ønske om å støtte opp om de åtte utøverne som skal delta i konkurransene. Etter et møte med Kristin Kloster Aasen (visepresident) og Inge Andersen (generalsekretær) i Norges Idrettsforbund tirsdag ettermiddag har Snowboardforbundet likevel besluttet å trekke seg fra avtalen.

«Ved samarbeid med kommersielle arrangementer plikter Snowboardforbundet i henhold til NIFs lov å sørge for at arrangementet er underlagt og gjennomføres i henhold til idrettens regelverk. Dette innebærer at arrangementet skal følge den aktuelle idrettens kamp- og konkurranseregler i relevant utstrekning, samt idrettens øvrige regelverk, som eksempelvis NIFs bestemmelser om doping og straff. Det forhold at det ikke kan gjennomføres "in-competition" dopingkontroller under X-Games vil være i strid med NIFs lov», skriver Snowboardforbundet i sitt vedtak, som TV 2 har fått tilgang til.

Snowboardforbundet skriver videre at NIF i dette møtet skal ha «tydeliggjort konsekvensene av å stå i avtalen med TV 2». Det gis ingen informasjon om hva disse konsekvensene ville ha vært.

– Ingen praktisk betydning

I en mail til TV 2 beklager Snowboardforbundets president Ola Keul at de nå har fattet dette vedtaket.

– Snowboardforbundet har et godt samarbeid med TV 2 rundt X Games Oslo. Vi beklager derfor å meddele at vi i dag må tre ut av samarbeidsavtalen. Snowboardforbundet ønsker TV 2 lykke til med gjennomføringen av arrangementet.

De to forbundenes avgjørelse om å trekke seg fra samarbeidet med TV 2 har ingen praktisk betydning for avviklingen av X Games Oslo, poengterer nyhets- og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther.

– Dette har ingen praktisk betydning for gjennomføringen av arrangementet. Vi inviterte begge partene inn til et samarbeid, men det har ingen konsekvenser at også Snowboardforbundet nå trekker seg. Alle øvelsene går som planlagt og alle utøverne stiller som planlagt. Snowboardforbundet får selv redegjøre for hvorfor de snur etter først å ha sagt at de står ved avtalen. Det er fortsatt mulig å dopingteste utøverne ved arrangementet, sier han.

– God dialog med Snowboardforbundet

Inge Andersen er godt fornøyd med dialogen de har hatt med Snowboardforbundet.

– Dialogen med Snowboardforbundet har vært veldig god. Under møtet på tirsdag opplevde vi enighet når det kom til problemstillingene som har oppstått. «In competition-testing» er noe både vi og Snowboardforbundet mener bør være på alle arrangementer utøverne deltar på. Dette handler om omdømme og våre verdier, sier han.

– Ga dere snowboardforbundet et ultimatum?

– Nei.

– Men dette kunne endt med at dere trekker all støtte?

– Ja, i ytterste konsekvens. Det ville vært noe vi måtte ha diskutert, og så blitt en sak for idrettsstyret.

Etter det TV 2 kjenner til skal Snowboardforbundet ha følt seg tvunget til å si ja.

– Vi opplevde at Idrettsforbundet var ganske tydelige her, sier Lisa Mari Watson, generalsekretær i Snowboardforbundet.

– Hvilke konsekvenser opplevde du at å stå ved avtalen med XGames kunne fått?

– Store. Vi hadde ikke noe valg, sier hun.

Snowboardforbundet har en omsetning på ca 15 millioner kroner. 60 prosent av dette er støtte gjennom medlemskapet i Norges Idrettsforbund.