UTEN UTDANNELSE: Eirik Bakke og Trond Fredriksen har lange fotballkarrierer bak seg. Nå er de trenere i Tippeligaen uten nødvendig trenerutdannelse på plass.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX .
UTEN UTDANNELSE: Eirik Bakke og Trond Fredriksen har lange fotballkarrierer bak seg. Nå er de trenere i Tippeligaen uten nødvendig trenerutdannelse på plass. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX . Foto: Hommedal, Marit

– Lettere å få dispensasjon for en trener uten utdannelse enn for mangler på pressetribunen

Drillo og Norsk Fotballtrenerforening reagerer på at NFF gir dispensasjon til trenere som ikke innfrir kravene til å trene lag i Tippeligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få tilgang til Tippeligaen 2016 - klikk her!

Tre av trenerne i Tippeligaen har ikke de nødvendige papirene i orden for å trene et lag på øverste nivå i Norge.

I lisenskravene fra Norges Fotballforbund står det helt klart at en tippeligatrener skal ha UEFA PRO-lisens.

Steinar Pedersen, Eirik Bakke og Trond Fredriksen har ikke den nødvendige utdannelsen, men får likevel dispensasjon til å lede henholdsvis Start, Sogndal og Aalesund.

– Når de har regler for det, så mener jeg at de burde gå den rette veien. Jeg tror trenerforeningen er enig i at man må være hardere i forhold til de kravene man har satt, sier Egil Drillo Olsen.

Daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, synes det er påfallende at det er lettere for toppklubbene å få dispensasjon fra lisensreglene for en trener uten formell utdannelse enn for små mangler på pressetribuner og garderobeanlegg.

– Kanskje høres dette litt flåsete ut, men opp gjennom årene har vi hatt en følelse av at kravet til trenerutdanning ikke er blitt tatt nok på alvor. At det er en del ting fagfolk mener må være underordnet i forhold til å skape god fotball som blir pirket på. Treneren er en viktig premiss for å lage ett godt fotballprodukt. Husk at de dyktigste trenerne er gjerne de med lengst erfaring, kompetanse og som har på plass en omfattende fotballfaglig- og pedagogisk utdanning, sier Moen til TV 2.

Drillo reagerer

Drillo reagerer på at klubbene får lov til å ansette trenere uten nødvendig utdannelse, for så at Norges Fotballforbund lar disse trenerne ta UEFA PRO-lisensen ved neste korsvei – uavhengig av hvor de er kommet i utdanningsstigen.

– Nå får man jobb uten lisens uproblematisk, og så får de kastet lisensen etter seg, sier den tidligere landslagssjefen.

Moen nyanserer bildet litt.

– De må søke selv for å komme på UEFA PRO. Mange flere trenere enn det er plass til ønsker å ta dette kurset. Vi får tilbakemeldinger fra fotballmiljøet på at mange mener at NFF for ofte prioriterer kandidater som behøver lisensen for å være trener i Tippeligaen, fremfor andre som kanskje er bedre kvalifisert etter kriteriene. Vi tar disse signalene på alvor og har ved flere anledninger løftet problemstillingen inn for NFF. Det er viktig for respekten av systemet at dette gjøres ryddig og åpent, og at ingen føler at noen trenere får en enklere vei til den øverste trenerutdannelsen fordi det er nødvendig for de i få lov til å være i jobb. Likevel vil jeg legge til at Trenerforeningen synes at Forbundet gjør en god jobb her, men at rutinene også her kunne vært strammet opp, sier Moen.

Prøv deg som Tippeliga-trener selv: Spill Tippeliga-manager.

Men lederen for NFT mener at utviklingen går i riktig retning.

– Tidligere var det ofte en oppfatning at hadde man spilt mye fotball, så var man mer enn godt nok kvalifisert for å bli topptrener. Slik er det ikke lengre. I takt med den økte profesjonaliseringen, er også kravet til fagkompetanse blitt styrket. Jobben som har vært gjort for å få en felles trenerutdannelse i Europa gjennom UEFA, har løftet anseelsen og nødvendigheten av trenerutdannelse om man ønsker å være en profesjonell fotballtrener. Men da er det også viktig at Forbundet selv også respekterer de bestemmelsene man er blitt enig om gjennom lisenskravene til toppklubbene. Vi mener at NFF opp gjennom årene har innvilget for mange dispensasjoner her. Det skal bli interessant å se hvordan NFF forholder seg til at det er tre trenere i Tippeligaen som ikke har på plass sin UEFA PRO-utdannelse, sier han.

Andre nasjoner tar det mer seriøst

Drillo tror andre nasjoner tar trenerutdannelsen mer på alvor.

– Jeg tror man er langt striktere i andre land enn Norge, sier han.

Noe Moen kan bekrefte.

– Franz Beckenbauer fikk ikke lov til å kalle seg landslagstrener da han ledet Tyskland. Han kalte seg vel team leader. Det samme gjaldt for Johan Cruyff, som ikke fikk være trener for Ajax, fordi han ikke hadde godkjent utdannelse. Sist ute var Zinidine Zidane som fikk trøbbel som hovedtrener for rekruttlaget (Castilla) til Real Madrid, da han ikke hadde de nødvendige trenerkvalifikasjoner på plass, sier han.

Han påpeker at det selvfølgelig er en rekke dyktige fotballtrenere som ikke innehar formell trenerutdannelse. Men at trenerforeningen er opptatt av at hele norsk fotball sammen med NFF skal forholde seg til og respektere de forventinger, krav og regler man er enig om når det gjelder trenere i vår hjemlige toppfotball. Gjør man ikke det, er man med på å undergrave respekten for trenerrollen og viktigheten av å forstå at utdanning er en nødvendighet for å kunne utføre ett yrke som topptrener.

– Å være topptrener kan sammenlignes med en topplederjobb. Man er på 24/7 og har personalansvar for spillergruppe, støtteapparat og ofte flere andre trenere på utviklingssiden. I tillegg skal man forholde seg til eiere, media, supportere og agenter etc. Det sier seg selv at man behøver lang fartstid, masse erfaring og en solid utdanning for å hanskes med disse utfordringene. Da er kravet om å inneha UEFA PRO-lisens for å være hovedtrener i Tippeligaen, ikke så mye forlangt. Husk at en fotballtrenerutdannelse totalt sett i timer ikke er veldig omfangsrik i forhold til en akademisk utdannelse som gjerne strekker seg over tre til fem års tilstedeværelse på ett universitet, sier Moen.

– Kan ikke gjøre noe med reglene

Trenerne selv vil ikke si så mye om at de har fått dispensasjon fra regelverket.

– Jeg kan ikke gjøre noe med reglene. Det får de som styrer med det ta seg av. Så skal jeg sørge for at den jobben jeg gjør er god nok, sier Fredriksen.

Pedersen har forståelse for at Trenerforeningen mener at trenerne skal ha det formelle på plass, men han ser ikke noe problem med at de får begynne i jobb først.

– Trenerutdannelsen er viktig, men jeg ser ikke det store problemet med at vi tar utdannelse mens vi holder på, sier Start-treneren.

Bakke mener at det er riktig å gi dem som har en stor spillerkarriere bak seg dispensasjon fra regelverket.

– Jeg tror det er viktig at en åpner opp for, i hvert fall oss som har spilt på høyt nivå og som går rett fra å være spiller til å bli trener, mener han.

Den daglige lederen for Trenerforeningen har en drøm om at norske klubbledere i fremtiden vil tenke slik:

– Vi er i Tippeligaen, vi skal ha ny trener. Hvem er aktuelle for oss? Har vedkommende UEFA PRO-lisens på plass? Ikke det. Da er ikke han aktuell. Vi stryker ham av listen og sjekker ut neste kandidat.