Søndag, tre dager før X Games-start i Oslo, valgte Norges skiforbund å trekke seg fra den sportslige samarbeidsavtalen med TV 2 rundt arrangementet.

I en pressemelding kritiserte forbundet arrangørens antidopingarbeid.

– For Norges skiforbund er det umulig å ha en avtale med arrangøren når det ikke gjennomføres dopingtester i forbindelse med konkurransene. NSF har nulltoleranse når det gjelder doping og det er grunnleggende og helt avgjørende for oss at Wada-koden og idrettens regelverk for dopingtester blir fulgt på alle idrettsarrangement i Norge, uttalte skipresident Erik Røste.

I WADA-koden heter det at utøverne skal kunne testes i konkurranser. Ettersom X Games ikke er et arrangement som står på den internasjonale terminlisten, må arrangøren skaffe en hjemmel som sier at utøverne skal kunne testes. Denne hjemmelen har ikke ESPN – TV 2s medarrangør – skaffet. Det betyr at utøverne kun kan dopingtestes utenfor konkurranse.

– Fri dopfest i hovedstaden
Også Antidoping Norge har vært kritiske til de manglende dopingtestene i konkurranse.

– Jeg har inntrykk av at arrangøren ikke ønsker at det skal gjennomføres kontroller i konkurransen. Det syns jeg er synd. For det gir mulighet for at dopede utøvere vinner, sier Solheim til VG.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skriver at showet er blitt en skandale for TV 2 og Oslo. Han hevder at TV 2 og Oslo ønsker «velkommen til en fri dopfest i hovedstaden.»

En av de som har engasjert seg i saken er Venstrepolitiker Hallstein Bjerke. Til Nettavisen sier han at Skiforbundets utspill ikke kommer overraskende.

– Dette utfordrer hele deres modell der Norges idrettsforbund og den organiserte idretten har kontroll over arrangementer på norsk jord. Dette har de ikke ønsket seg og de har vært motstander hele veien, sier Bjercke til avisen.

Og legger til:

– Dette er deres siste runde for å få stoppet arrangementet de har vært imot hele veien. Får de ikke stoppet det, så vil de i hvert fall ha kontroll over det, og nå skyver de dopingsaken foran seg. Det overrasker meg ikke, de har holdt på sånn hele veien.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes forteller at kanalen har tatt en tydelig posisjon og aktivt arbeidet for å finne løsninger i saken.

– TV 2 har tilbudt seg å finansiere og tilrettelegge for arbeidet, men dette er en sak som handler om de generelle konkurransereglene i X Games. Vi har derfor også formidlet Norges skiforbund sine krav videre til ESPN som har siste ord som eier av X Games-arrangementene globalt, sier Sandnes.

– Må forholde seg til norsk lov

X Games sitt sportslige program går som planlagt.

– Vi håper å gjennomføre et flott X Games-arrangement som blir et flott utstillingsvindu for Oslo og Norge. I forståelse med Norges skiforbund vil det sportslige programmet gå som planlagt. Og det tror vi så vel deltakere som tilskuere vil sette stor pris på da arrangementet er på vei til å bli utsolgt. Vi har sikret at alle deltakerne i ski- og snowboardøvelsene har FIS-lisens, og dermed kan de testes. Utover dette må vi som arrangør forvente at alle deltakere forholder seg til norsk lov når dette arrangementet avholdes på norsk jord, sier Sandnes.