TAR PAUSE: Lavrans Solli.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TAR PAUSE: Lavrans Solli. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Aas, Erlend

Svømme-Solli dropper OL-satsing

Lavrans Solli (23) tar pause fra toppidretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO/BERGEN (TV 2): Det skriver Svømmeforbundet i en pressemelding.

Bærumsvømmeren legger imidlertid ikke opp svømmingen for godt.

– Jeg sier ikke at dette er slutten på toppidrettskarrieren, men det siste året har jeg slitt mye med sykdom og dermed mistet motivasjonen for å legge ned den harde jobben som kreves for å nå verdenstoppen, sier Lavrans Solli i pressemeldingen.

– Det er totalsituasjonen med mye sykdom, økonomi, familie og motivasjon som gjør at jeg nå tar dette valget. Uten den økonomiske støtten i bunn er det veldig vanskelig å fokusere 100 prosent på det å bli verdens beste. Skal du kunne nå høye mål, må du være hundre prosent motivert, og gjøre den jobben som kreves hver eneste dag. Der er jeg dessverre ikke nå.

– En vanskelig avgjørelse

TV 2 vet at Solli har vært i tenkeboksen en stund, og at han av den grunn droppet treningsleiren på Tenerife denne uken.

Landslagsledelsen har gitt Solli rom og tid til å ta den rette avgjørelsen.

– Det har vært en veldig vanskelig avgjørelse hvor mange har vært involvert underveis. Jeg vet at jeg skuffer mange, det er mange som gjerne skulle sett meg i bassenget eller øverst på pallen, sier Solli til TV 2.

– Jeg skal ikke helt ut av bassenget. Jeg planlegger å delta i NM i mars, men det blir ikke noen kjempesatsing fra meg fremover. Når jeg skal virkelig tilbake i bassenget igjen for å satse, så må lysten virkelig være der igjen.

– Trist

Landslaget trener ufortrødent videre på Tenerife, og landslagssjefen er fornøyd med alt annet enn at Solli ikke er tilstede.

– Jeg har respekt for valget han har gjort, selv om jeg synes det er veldig trist, for han er en av de mest soleklare OL-kandidatene Norge har i svømming nå, sier landslagssjef Petter Løvberg.

– Jeg skulle gjerne hatt han med i troppen som skal svømme i Rio, men man kan ikke tvinge noen til å gjøre jobben som skal til.

Nå kan Solli se TV 2s sendinger fra lekene istedet.

– I august så får jeg vel se OL fra sofaen. Det skal bli gøy å se en konkurranse hjemmefra i stedet fra bassengkanten, men jeg skulle jo selvfølgelig helst ha vært der selv, sier Solli.

Løvberg er glad for at Solli ikke har sagt at svømmekarrieren er over.

– Motivasjon er dynamisk, så den kan komme tilbake. Sara Nordenstam kom tilbake (tok OL-bronse) da hun var 25 år. Han er fremdeles bare 23, så det er mulig, sier Løvberg.

– Hadde større forhåpninger

At Solli har mistet motivasjonen i et OL-år tror Løvberg skyldes den svake treningshøsten, og at han kanskje har mistet troen på å prestere godt i OL på grunn av sykdom og manglende trening.

– Jeg mener vi har god tid til å få han i god nok trening og form til at han skal kunne kvalifisere seg til OL, men jeg tror Lavrans hadde større mål med OL. Han ville vere med å kjempe helt i toppen, og det ser kanskje vanskelig ut nå, sier Løvberg.

Lavrans Solli ble nummer seks i VM-finalen på 50 meter rygg i Kazan i fjor sommer, bare 15 hundredeler fra medalje, og har de norske rekordene på alle ryggdistansene.

Solli var med i OL i London 2012 som læregutt, etter at han tok bronse i ungdoms-OL i 2010. I desember 2012 kom han på fjerdeplass i EM.

Bergenseren flyttet til Bærum i 2014, der han fikk en ny vår under trener Sondre Solbergs vinger. Solli jobber også som modell på siden av svømmekarrieren.

Tror ikke det påvirker Christiansen

Bronsevinner fra EM kortbane i desember, Henrik Christiansen, er foreløpig den eneste norske svømmeren som har klart kvalifiseringskravet til OL i Rio.

– Jeg tror ikke dette påvirker Henrik. Hans indre motivasjon er såpass sterk at det ikke vil gå utover ham, sier landslagssjefen.

– Det er flere som trener knallhardt for å nå OL, og det er mange her som har en drøm om å nå OL.