Tippeligatipset, 1. plass: Rosenborg

Gytkjær er så god at Trondheim kan glemme Søderlund i løpet av sesongen

Ekspertene er samstemte: RBK forsvarer ligagullet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

Få tilgang til Tippeligaen - klikk her!

1. plass: Rosenborg

TV 2-ekspertenes dom:
Her var alle ekspertene samstemte. Vi tror det blir gull til Rosenborg i 2016.

Den jobben Kåre Ingebrigtsen og resten av teamet hans har gjort har vært utrolig imponerende. I vinter har de solgt Alexander Søderlund og Ole Selnæs, og de får selvfølgelig en stor utfordring med å erstatte disse. Vi snakker tross alt om Tippeligaens toppscorer (Søderlund) og Tippeligaens beste spiller (Selnæs) fra i fjor.

På den positive siden for Rosenborg som klubb ga disse salgene godt med penger inn, som gjør at de kan forsterke seg i løpet av sesongen hvis de føler behov for det. Christian Gytkjær er allerede hentet inn, og han er så god at han kan få Trondheim til å glemme Søderlund i løpet av sesongen.

Rosenborg har god bredde i stallen sin, og ingen av deres tøffeste konkurrenter har en slik bredde. I tillegg ser Molde og Strømsgodset svekket ut i forhold til i fjor, så selv om Rosenborg også er svekket tror vi at det blir gull i Trondheim akkurat slik det ble i fjor.

Jesper Mathisens vurdering av spillerstallen:

Keeper:
Andre Hansen er det klare førstevalget, og er en av de beste keeperne i Tippeligaen. Han viste i fjor at han har utviklet seg også etter at han kom til Rosenborg, og fremstod tryggere og tryggere for hver eneste kamp.

Alexander Lund Hansen er normalt sett reservekeeper, men han har igjen fått seg en smell i hodet og er derfor ute på ubestemt tid. Inn har derfor Pavel Londak kommet etter mange solide sesonger i Bodø/Glimt.

Forsvar:
Den største forskjellen i forhold til i fjor er at Tore Reginiussen er tilbake. I serieåpningen i 2015 ble han skadet, og fikk ikke med seg mer enn fire kamper. Om han kan finne tilbake til god gammel form og få med seg mange kamper i år, har Rosenborg et enda bedre midtforsvar enn det de hadde i fjor. Bjørdal, Eyjolfsson og Skjelvik er de andre alternativene her, og de er alle spillere som holder et veldig høyt Tippeliga-nivå.

Overganger

Inn:
- Riku Riski - Dundee United, tilbake fra lån
- Pavel Londak - Bodø/Glimt
- Alex Gersbach - Sydney FC
- Elbasan Rashani - Brøndby
- Christian Gytkjær - Haugesund
- Mathias Sørkilflå - Egge (lånes ut til Egge i vårsesongen)
- Robin Lorentzen - Harstad

Ut:
- Ole Selnæs - Saint-Étienne
- Tobias Mikkelsen - FC Nordsjælland
- Morten Gamst Pedersen - Tromsø
- Alexander Søderlund - Saint-Étienne
- Alexander Sørloth - Groningen

Jonas Svensson er det soleklare førstevalget på høyreback, og det blir ekstremt viktig for RBK at han fortsetter det fine samspillet med Pål Andre Helland på deres høyreside, som var den klart giftigste i fjor. På motsatt side er det flere alternativer, og der er konkurransen veldig tøff.

Jørgen Skjelvik er den som er nærmest å spille på grunn av sin enorme fart, men Mikael Dorsin viste i fjor at han ikke har tenkt å gi seg uten kamp. I tillegg har RBK hentet inn Alex Gersbach fra Sydney. Han får kanskje ikke spille så mye i begynnelsen av seongen, men har vist i vinter at han allerede holder et høyt nivå. Han er 18 år, spiller på Australias U-23 landslag og er en veldig offensiv back.

Midtbane:
Ole Selnæs var Rosenborgs viktigste spiller i fjor, og han vil være savnet i år. Dette er den lagdelen hvor Rosenborg er svakere i 2016 enn de var i 2015, på grunn av at Ole Selnæs har reist. Matthias Vilhjalmsson har blitt testet her i vinter og vil være et alternativ både her og som spiss, men den som skal ta over Selnæs sin rolle er Anders Konradsen.

Han er en annen type enn Selnæs, og har ikke den samme roen, pasningsfoten eller overblikket. Men Konradsen scorer mer mål (Selnæs hadde bare ett i fjor), er mer aggressiv og veldig energisk i spillestilen. Det blir spennende å se hvordan han vokser inn i rollen, og hvor mye Selnæs kommer til å bli savnet.

Fredrik Midtsjø har fått enda mer erfaring og etter en strålende fjorårssesong er det enorme forventninger til ham i år. Fortsetter han utviklingen, er han snart på landslaget. Mike Jensen har vist i flere år at han er en av Tippeligaens beste spillere. I fjor overtok han kapteinsbindet da Reginiussen ble skadet, og vokste med den oppgaven. Derfor er Mike Jensen valgt som årets kaptein i 2016.

Fakta: Rosenborg

Lagnavn:
Rosenborg Ballklubb
Stiftet:
1917
Hjemmebane:
Lerkendal stadion, 21 405
Trener:
Kåre Ingebrigtsen
Kaptein:
Mike Jensen
Tabellplassering forrige sesong:
1. plass
Tabelltips forrige sesong:
2. plass

Angrep:
Pål Andre Helland spiller høyreving så lenge han er frisk, og sammen med Jonas Svensson utgjør han en stor trussel mot alle de møter i Tippeligaen. På venstrevingen er det tøffere konkurranse. Tobias Mikkelsen har reist og Elba Rashani er hentet inn fra Brøndby. Det skal være en forsterkning. Rashani kan rollen bedre, har høyere toppnivå og kan vise seg å være en perfekt ving for Rosenborg. Yann-Erik de Lanlay kjemper med Rashani om denne plassen, og har vært meget god i vinter. I tillegg har Riku Riski returnet fra et mislykket låneopphold i Skottland.

Alexander Søderlund scoret 22 mål i fjor og var strålende. En ting var at han ble toppscorer, men jobben han la ned for kollektivet var minst like imponerende. Han rev i stykker motstanderne og var en stor grunn til at også de andre offensive spillerne hadde en imponerende sesong. Matthias Vilhjalmsson ble hentet i fjor sommer og gjorde en god jobb de kampene han spilte som spiss, men det er en annen som skal erstatte Søderlund i år.

Christian Gytkjær er hentet inn som erstatter, og ingen blir overrasket om han overtar tronen fra Søderlund som toppscorer i Tippeligaen. Gytkjær er en fantastisk avslutter med veldig gode bevegelser i boksen. Han hadde ingen god sesong i 2015, og der han tidligere var sekundet før forsvarerne, var han i 2015 sekundet etter. Det var mange grunner til det. Haugesund fungerte ikke som lag, de skapte ikke mye sjanser og de prøvde seg i en helt ny formasjon.

Kanskje er dette utfordringen Gytkjær trenger for å finne tilbake til god, gammel form? Og er det en ting som er sikkert, så er det at Gytkjær vil få langt flere sjanser til å score mål i 2016 enn han fikk i 2015. Derfor kan det fort bli en dansk toppscorer i Tippeligaen i år.

Drillos ord om treneren:
Kåre Ingebrigtsen (f. 1965)

Har en solid spillerkarriere bak seg, og har etter hvert også en solid trenerkarriere. Han har gått en fornuftig vei før han havnet i RBK (Ranheim, Bodø/Glimt, Viking). Kåre er fotballfaglig sterk og har lederegenskaper med sterkt innslag av humor. Rett mann for Rosenborg.

Sannsynlig lag:
Hansen
Svensson, Eyjolfsson, Reginiussen, Skjelvik
Jensen, Konradsen, Midtsjø
Helland, Gytkjær, De Lanlay

Profilen:
Pål Andre Helland scoret 25 mål på 38 kamper for Rosenborg, og var en av de største grunnene til at det ble gull. Han varierte i prestasjonene, men på sitt beste var han helt ustoppelig. Han vil helt garantert være en av Tippeligaens største profiler i år også, både på og utenfor banen.

Se opp for:
John Hou Sæter er bare 18 år, men må snart bevise at han er det talentet alle har snakket om i årevis. Han hadde en vanskelig sesong i fjor, men i år vil han helt sikkert få sine sjanser.

Andreas Helmersen er 17 år og er en annen spennende unggutt. Han har vært ute i åtte måneder med skade, og vil trenge litt tid før han er tilbake i toppslag. Er en veldig spennende spisstype, og har god spenst og avslutningsferdigheter det lukter svidd av.

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Christian Gytkjær (12.5)

Scoret 26 seriemål på 51 kamper for Haugesund, og er en fantastisk målscorer. Hadde ingen stor sesong i fjor, men har garantert fått den gnisten han trengte med denne overgangen. Jeg tror vi får en dansk toppscorer i Tippeligaen i 2016. Dermed er han selvskreven i oppstillingen min, selv om han er spillets dyreste spiller.

Dette visste du neppe:
Matthias Vilhjalmsson er fantastisk til å lage dyrelyder. Ape, måke, katt, hund, hest, delfin og elefant er bare noen av de han kan etterligne. I tillegg er han god i sjakk. Han har vært med på det nasjonale juniormesterskapet på Island flere ganger!