Tippeligatipset, 5. plass: Viking

2015s store åpenbaring må nytes så lenge vi kan

Ekspertene er igjen spent på å se Vikings nigerianere, men spår status quo på tabellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

5. plass: Viking

TV 2-ekspertenes dom:
Viking var lenge med i medaljekampen i fjor, men det holdt ikke helt inn. Det endte med 5.plass og semifinale i cupen, som var en godkjent sesong for Kjell Jonevret og Viking.

Mye av grunnen til at de var med og kjempet om medalje så lenge var Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi. De unge nigerianerne var fantastiske, og det blir spennende å se om Viking igjen har truffet blink med nysigneringene Usman Sale og Aniekpeno Udo fra Nigeria.

I forhold til i fjor har de mistet to av sine viktigste spillere i Indridi Sigurdsson og Jon Dadi Bödvarsson. Den mest spennende som har kommet inn er Abdisalam Ibrahim. Viking har savnet en spiller som han på midtbanen de siste sesongene, og hvis «Abdi» kommer opp på det nivået han hadde i Strømsgodset, har Viking hentet en av de beste midtbanespillerne i Tippeligaen.

Vi tror ikke Viking er gode nok til å ta medalje i år heller, men vi tror de blir med og kjemper like bak de aller beste lagene. Dermed tipper vi Viking på samme plassering som de fikk i fjor, 5.plass

Jesper Mathisens vurdering av spillerstallen:
Keeper:
Iven Austbø er førstekeeper også i år. I 2015 var han veldig solid og hans utfordrer i år er Pål Vestly Heigre. Heigre var ubeskrevet for mange før fjorårets sesong, men i kraft av sine prestasjoner i Tromsø fikk han vist frem at kan bli en klassekeeper i årene som kommer.

Forsvar:
Indridi Sigurdsson er borte, og i vinter har det tydet på at det kan bli en klar svekkelse. De har sluppet inn veldig mange lette mål, og det har vært tydelig at de har savnet en skikkelig leder i de bakre rekker. Sigurdsson var kaptein, spilte med stor autoritet og var veldig flink til å styre de han spilte sammen med.

Overganger

Inn:
- Michael Haukås - Haugesund
- Aniekpeno Udoh - Akwa United
- Usman Sale - Wikki Tourists
- Abdisalam Ibrahim - PAE Veria
- Patrick Pedersen - Valur
- Tor André Aasheim - Stord
- Claes Kronberg - Sarpsborg 08
- Pål Vestly Heigre - Tromsø, tilbake fra lån

Ut:
- Steinthor Thorsteinsson - Sandnes Ulf, lån ut sesongen
- Kieffer Moore - Forest Green Rovers
- Julian Veen Uldal - Randaberg
- Vidar Nisja - Sandnes Ulf
- Makhtar Thioune - Sanliurfaspor
- Aleksander Solli - Bosman
- Arild Østbø - Sarpsborg 08
- Jon Dadi Bödvarsson - Kaiserslautern
- Indridi Sigurdsson - KR Reykjavik

Nå er det André Danielsen som har overtatt kapteinsbindet, og han er ikke den samme lederen som Sigurdsson var for dette Viking-laget. På høyrebacken får Danielsen konkurranse av Claes Kronberg, som har blitt hentet etter noen fine sesonger i Sarpsborg 08. Dessverre for Viking og Kronberg har han hatt en trøblete vinter og vil ikke være aktuell for de første kampene. På venstrebacken er det Kristoffer Haugen som er det soleklare førstevalget. Men hva så med midtforsvaret?

Karol Mets ble kjøpt inn før forrige sesong og det var med tanke på at han skulle bli Sigurdsson sin erstatter i 2016 som venstre midtstopper. Han slo til på direkten og var strålende for Viking i 2015, både som sentral midtbane og midtstopper. Han er selvskreven i midtforsvaret i år, og ved siden av seg får han Anthony Soares. I hvert fall frem til sommeren, for Soares har bare kontrakt frem til sommeren, og han har gitt beskjed om at han vil vekk.

Han regner all lønnen sin over i dollar, og da forstår man at lønningsposen er blitt betydelig mindre nå enn da han skrev under kontrakten. Viking har forsøkt å selge ham i vinter, men uten hell. Dermed har Viking et solid midtstopperpar, og med Joachim Jørgensen som utfordrer. Han skal også ønske seg bort fra Viking og kan fort forsvinne i sommer. Da må Viking ut på jakt etter nye midtstoppere. Det som blir spennende å se er hvem som blir den nye lederen i forsvaret etter at Sigurdsson har returnert til Island.

Midtbane:
Abdisalam Ibrahim er selvskreven på den sentrale midtbanen, og det er en klassesignering av Kjell Jonevret og Viking. Han vil selvfølgelig trenge litt tid for å finne tilbake til den selvtilliten og formen han har hatt på sitt beste, men når han finner den kan Viking ha funnet den spilleren de har manglet i mange år. Plassen ved siden av er mye mer åpen. Björn Daniel Sverrisson ble skadet første serierunde i fjor, og mistet nesten hele sesongen. I vinter har han fått mye tillitt uten å overbevise veldig. Han er god med ballen og har en god venstrefot, men det går litt for seint både med og uten ball.

Joachim Jørgensen og Michael Haukås er andre alternativ sentralt på midtbanen, og Jørgensen er også et alternativ som midtstopper. Det har også vært snakket om at Haukås skal bli prøvd som stopper, men han får nok først og fremst spilletid på midtbanen.

Den som kanskje er mest spennende ved siden av Ibrahim sentralt på midtbanen er nykommeren fra Nigeria, Usman Sale. Med sin løpskapasitet, energi og fart er han veldig spennende både sentralt på midtbanen og på kanten. Han takler, løper og har også ferdigheter med ball. Da får det så være at han er litt rotete i posisjonsspillet. Derfor vil han nok trenge litt tid på å finne ut av hvordan han skal fungere i de forskjellige rollene, men i flere av kampene i vinter har han vist hvor spennende han er.

Fakta: Viking FK

Lagnavn:
Viking Fotballklubb
Stiftet:
1899
Hjemmebane:
Viking stadion, 16 600
Trener:
Kjell Jonevret
Kaptein:
Andre Danielsen
Tabellplassering forrige sesong:
5. plass
Tabelltips forrige sesong:
6. plass

På kantene har de Samuel Adegbenro og Zymer Bytyqi som sine førstevalg, mens Sale, Haukås og Kronberg er andre alternativ. Kan Adegbenro fortsette å utvikle seg slik vi så i fjor, har Viking en av Tippeligaens beste spillere også i år.

Angrep:
Suliman Abdullahi var i likhet med Adegbenro strålende i fjor. Med sin fart, fysikk og uforutsigbarhet vil han være et mareritt for mange midtstoppere å møte også i år. Abdullahi har vært jaktet av St. Pauli, og de har lagt inn bud, men Viking har bestemt seg for å vente med å selge. De tror de kan få mer siden.

Men hvem skal spille ved siden av Abdullahi? Jon Dadi Bödvarsson var i likhet med Abdullahi fantastisk i fjor, og han vil bli savnet i år. Det er to klare alternativer, og i likhet med den sentrale midtbanen, er det her ganske åpent om den ene plassen.

Patrick Pedersen ble hentet fra Valur på Island hvor han scoret 13 mål på 20 kamper i 2015. Han er bra feilvendt, fotballklok og en bra avslutter, men han har også klare mangler i sitt spill og har ikke vært veldig imponerende i vinter. Det blir ikke Pedersen som skyter Viking til medalje i 2016.

HERJET: Samuel Adegbenro var en åpenbaring i 2015. Foto: C. Johansen/NTB Scanpix
HERJET: Samuel Adegbenro var en åpenbaring i 2015. Foto: C. Johansen/NTB Scanpix Foto: Johansen, Carina

Aniekpene Udo er nok en spennende spiller Viking har hentet fra Nigeria. De traff blink i fjor med Adegbenro og Abdullahi, og det blir spennende å se om de har gjort det igjen med Udo og Sale. Her har de en spiss som er litt lik Abdullahi, og kanskje vil Jonevret i begynnelsen være litt forsiktig med å bruke de sammen.

Udo er eksplosiv og kan gjøre fantastiske ting på egenhånd, men også han vil nok trenge litt tid før vi virkelig får se hva han er god for. Mathias Bringaker er siste alternativet som spiss, men han er ikke klar for noen plass i startoppstillingen enda.

Drillos ord om treneren:
Kjell Jonevret (f. 1962)

Tippeligaens eldste og mest rutinerte trener. Han har solid spillererfaring fra blant andre Viking, og solid trenererfaring på dette nivået. Går nå løs på sin femte sesong med Viking. Etter en dårlig start på fjorårssesongen tok han gode grep som gjorde at det endte med en god avslutning. Det tyder på kunnskap og ydmykhet. Har kontrakt ut 2018, så da er spørsmålet om han fremdeles er sulten nok.

Sannsynlig lag:
Austbø
Danielsen, Soares, Mets, Haugen
Bytyqi, Ibrahim, Sverrirson, Adegbenro
Abdullahi, Pedersen

– Forventningene er alltid høye

Profilen:
Samuel Adegbenro var en åpenbaring i Tippeligaen 2015. For en fart, teknikk og styrke denne unggutten har! Kan han fortsette utvikling i år, blir ikke han veldig lenge i Tippeligaen. Vi får bare nyte det mens vi kan. Det er slike spillere folk betaler for å se på!

Se opp for:
Mathias Bringaker er 19 år og en veldig spennende spiss. Kan minne litt om Veton Berisha i spillestilen. Jobber enormt og spiller med mye kraft, og kommer til å få rikelig med spilletid i år.

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Andre Danielsen (6.5)

I fjor var han oppført som midtbanespiller på spillet, men i år er han ført opp som forsvarsspiller og da blir han meget interessant. Tar straffer, frispark og cornere. I tillegg er han ofte med i angrep med sin gode høyrefot. Selvskreven på mitt lag!

Dette visste du neppe:
Vikings unge og lovende tredjekeeper Amund Wichne har vært med på noe få andre i fotballverden vil få oppleve. Amund, Eirik (spiller i Start), Torje og Idar er firlinger og de har startet kamp sammen for Mandalskameratene i 3. Divisjon i 2014!