Tippeligatipset, 15. plass: Aalesund

Kaptein Riise blir ekstremt viktig i en kvalitativt tynn stall

Ekspertene tror Trond Fredriksen og AaFK rykker ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

15. plass: Aalesund

Her kan du se alle tipsene.

TV 2-ekspertenes dom
Aalesund har fra i fjor mistet fem av sine viktigste spillere i Henrik Bjørdal, Akeem Latifu, Leke James, Mikael Dyrestam og Sten Grytebust. I tillegg har de mistet viktig erfaring i Jo Nymo Matland og Magne Hoseth.

Pengene de fikk for Bjørdal og James har gitt dem muligheten til å hente inn nye spillere med høy kvalitet, men foreløpig har de ikke fått napp hos så mange som de hadde håpet på.

Vi synes Aalesund ser betydelig svakere ut i år enn de gjorde i fjor, og vi synes ikke kvaliteten i stallen er god nok. Hvem skal være sjefen i forsvaret? Vil Franck Boli slå til? Hvordan er bredden i stallen når skadene/karantenene begynner å komme?

Uansett utfall av John Arne Riise-sagaen blir det en knalltøff sesong med mange spørsmålstegn for Trond Fredriksen og Aalesund. I fjor da han tok over fikk de et umiddelbart oppsving, men i år blir det tøffere.

Det kommer til å bli jevnt i bunnen av tabellen, men vi tror Aalesund spiller i Obos-ligaen neste år.

Jesper Mathisens vurdering av spillerstallen:
Keeper:
Sten Grytebust gikk ut av kontrakt og valgte å fortsette karrieren i Odense. Han var en av deres viktigste spillere, og Aalesund er svekket på keeperplass i år. Lars Cramer er hentet hjem fra Kalmar FF i Sverige, og vil ta opp kampen med Andreas Lie om å bli førstekeeper. I vinter har begge fått rikelig med spilletid, og denne konkurransen lever helt inn mot seriestart.

Forsvar:
Mikael Dyrestam er reist til Nederland og NEC Nijmegen. Han var forsvarssjefen i fjor og vil bli savnet i år. De kan selvfølgelig komme til å signere en ny midtstopper før vinduet stenger, men akkurat nå er det Oddbjørn Lie og Edvard Skagestad som er førstevalgene. Det er vanskelig å se hvem av de som skal ta over rollen som sjef og bauta i midtforsvaret.

Overganger

Inn:
- Adam Örn Arnarson - FC Nordsjælland
- Mikkel Kirkeskov - OB Odense
- Lars Cramer - Kalmar
- Marlinho - EC Tigres dos Brasil, permanent overgang (var på lån i fjor høst)
- Edwin Gyasi (Roda)

Ut:
- Leke James - Beijing Enterprises Group FC
- Henrik Bjørdal - Brighton & Hove Albion
- Sten Grytebust - OB Odense
- Mikael Dyrestam - NEC Nijmegen
- Akeem Latifu - Bosman
- Magne Hoseth - Notodden
- Jo Nymo Matland - Antwerpen

Mikkel Kirkeskov er hentet inn som ny venstreback, etter å ha vært ut og inn av laget i Odense de siste sesongene. I Aalesund ser de på dette som en klar forsterkning i forhold til Jo Nymo Matland. Kirkeskov har god fart, god venstrefot og er offensiv. Adam Arnarson hentet inn for å erstatte Akeem Latifu på høyreback. Islending har god fart og har imponert i vinter. Selv om Latifu var en god og viktig brikke for Aalesund, ser Aalesund ut til å ha funnet en veldig god erstatter her. Daniel Gretarsson og Tero Mäntylä er andre alternativer i backrekka.

Midtbane:
Bjørn Helge Riise skal spille sentral midtbane i år, og skal være lagets kaptein. Det sier seg selv at han blir meget viktig for Aalesund i år. Ved siden av seg på midtbanen er det en tøff kamp mellom Peter Orry Larsen og Vebjørn Hoff. Orry Larsen venter man enda på skal slå ut i full blomst. Han har aldri tatt det siste lille steget som hele Ålesund har ventet på. Vebjørn Hoff ser ut til å være foran Orry Larsen i køen om den sentrale midtbaneplassen akkurat nå. Han fikk spille 14 kamper fra start i fjor og har vist i vinter at han har tatt ytterligere steg.

Aron Thrandarson er en veldig spennende spiller, og det forventes at han leverer på et høyere nivå enn det han gjorde i fjor. Han fikk i vinter sin debut for Island og har sett bra ut i treningskampene. Han ble brukt mye som venstrekant i fjor og vil bli brukt mye der i år også. Men hans beste posisjon er i rollen bak spissen, og kan med sin slepne teknikk bli brukt mye der bak Franck Boli i år.

På høyrekanten ser det ut til at det Marlinho som får plassen etter at Henrik Bjørdal reiste til Brighton. Marlinho har fått mye spilletid i vinter og kan på sitt beste minne litt om Alanzinho. Utfordringen hans er fysikken, og det kan bli noen lufteturer på brasilianeren i løpet av sesongen.

Fakta: Aalesund

Lagnavn:
Aalesunds Fotballklubb
Stiftet:
1914
Hjemmebane:
Color Line Stadion, 10 903
Trener:
Trond Fredriksen
Kaptein:
Bjørn Helge Riise
Tabellplassering forrige sesong:
10. plass
Tabelltips forrige sesong:
11. plass

Andre alternativer på midten er Fredrik Carlsen og Thomas Martiniussen. Aalesund har også jaktet Eirik Ulland Andersen fra Hødd, men foreløpig har de ikke blitt enige om en pris for kantspilleren.

Angrep:
Leke James har reist til Kina og han er erstattet av Franck Boli. Boli har ikke fysikken til James, men han er flinkere til å true i bakrom. Det er noe de har savnet, og kanskje kan dette gi Aalesund en ny og spennende dimensjon i sitt spill. Med seg på topp får han Mos. Han var meget god i Tromsø for noen sesonger siden, men siden har han ikke vært på det nivået. Mos og James var ingen god match, så blir det spennende å se om samspillet med Boli blir bedre.

Det er også et alternativ å spille med Carl Bjørk ved siden av Boli, eller at de spiller 4-4-1-1 med Orry Larsen og Thrandarson som alternativene bak spissen.

Drillos ord om treneren:
Trond Fredriksen (f. 1977)

Har lang fartstid som spiller i klubben, med over 400 kamper. Overtok etter Harald Aabrekk i fjor og har fått tillit i tre nye år. Det er dristig med tanke på alder og mangel på erfaring som trener. Skal det gå bra er han nødt til å få skikk på forsvarsspillet til AaFK.

– Det pirrer meg når andre ikke har troen

Sannsynlig lag:
Cramer
Arnarsson, Skagestad, Lie, Kirkeskov
Marlinho, Riise, Hoff, Thrandarsson
Mos, Boli

Profilen:
Bjørn Helge Riise. Får en kjempeutfordring med å lede dette laget som kaptein i 2016. Han er den som må gå foran både på trening og i kamp, for det er mange spillere her med minimal erfaring fra Tippeligaen. Blir i år dyrket som sentral midtbanespiller, og det skal passe han bedre enn å spille back/kant hvor han har blitt brukt mye de siste årene.

Se opp for:
Sondre Fet er født i 97 og kan spille både kant, spiss og offensiv midtbane. Fikk et par sjanser i fjor, men i år kan det fort bli mer spilletid på den hardtarbeidende unggutten. I de posisjonene han kjemper om spilletid er det ikke veldig god dekning, og dermed vil vi nok få se mer til Fet i år enn vi gjorde i fjor.

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Aron Thrandarson (6.5)

Meget spennende spiller som har gode kvaliteter fremover i banen. Scoret fem mål i fjor på 13 kamper fra start. Kan bli brukt bak spissen i år, og da er han et røverkjøp til denne prisen!

Dette visste du ikke:
Andreas Lie og Oddbjørn Lie har begge gått i bryting da de var yngre. Oddbjørn mener selv han var klart best, og Andreas har faktisk tapt for ei jente i bryting! Det blir han mobbet for den dag i dag...