Tippeligatipset, 16. plass: Start

– Er dette mannskapet noe bedre enn det som nesten ikke tok poeng?

Ekspertene er samstemte: Steinar Pedersen rykker ned igjen til divisjonen han kom fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

16. plass: IK Start

TV 2-ekspertenes dom:
I fjor ble det 22 poeng, og på en normal sesong hadde det vært et soleklart nedrykk. Heldigvis for Start var det to lag som var enda verre, og da får de være med i det beste selskapet også i år.

Mannskapsmessig er kvaliteten på laget ganske likt som i fjor, men den største endringen er skjedd på trenersiden. Steinar Pedersen er kommet inn etter å ha hatt enorm suksess i Jerv. Nå skal han prøve seg i Tippeligaen, og det tror vi blir en veldig utfordrende sesong.

Det er veldig mange spørsmålstegn med kvaliteten på mannskapet. Er dette mannskapet noe bedre enn det som nesten ikke tok poeng siste halvdel av sesongen? Hvor mye kan Steinar Pedersen heve de som var her i fjor? Kan noen av de unge og spennende spillerne ta steget?

Det blir veldig jevnt i bunnen i år også, men våre eksperter tror det blir for tøft for Start, og at de rykker ned.

Ole Martin Årsts vurdering av spillerstallen:
Keeper:
Håkon Opdal var Starts viktigste spiller i fjor, og reddet på egenhånd laget fra nedrykk. I tillegg til at han scoret fra midtbanen på Ullevaal, var han som en levende vegg bak et veldig svakt Start-forsvar i store deler av sesongen. Opdal har hatt en meget bra vinter og blir utrolig viktig også i 2016.

Forsvar:
Steinar Pedersen var ikke fornøyd med alternativene på sidebackene da han tok over, og det første han gjorde var å hente inn Henrik Robstad og Jens Skogmo. Ingen av dem har prøvd seg på dette nivået før, men det er backer som passer perfekt inn i måten Pedersen vil at laget hans skal spille på.

Overganger

Inn:
- Uduak Cyril Idemokon - Bujoc Sports, Nigeria
- Tapio Heikkilä - SJK Seinäjoki
- Henrik Byklum - Randesund (lånes ut til Fløy i vårsesongen)
- Henrik Robstad - Jerv
- Jens Kristian Skogmo - Follo
- John Olav Norheim - Nest-Sotra, tilbake fra lån
- Andreas Hollingen - Molde (var på lån i Start i fjorårssesongen)
- Daniel Aase - Vindbjart (var på lån i Start i fjor høst)

Ut:
- Kristoffer Ajer - Celtic (blir i Start frem til 9. juni)
- Ingvar Jónsson - Sandefjord (var på lån i Sandnes Ulf i fjor høst)
- Joachim Eriksen - Fløy (var på lån i Vindbjart i fjor)
- Jon Hodnemyr - Vindbjart
- Ole Martin Rindarøy - Molde, tilbake etter lån
- Jørgen Hammer - KFUM Oslo
- Michael Christensen - Hobro
- Mads Stokkelien - Bosman
- Alejandro Castro - CS Cartaginés (var på lån i Brann i fjor)

Begge er løpssterke, offensive, gode med ballen og har gode innleggsføtter. Det har vært mangelvare i Start de siste årene. Spørsmålet er hvordan Skogmo og Robstad vil klare seg defensivt i Tippeligaen? Har de nok fart? Unggutten Eirik Wichne ser ut til å starte første seriekamp etter han har hatt en strålende vinter, samtidig som Skogmo har slitt med skader siden han kom til klubben.

Det som det er grunn til å sette et enda større spørsmålstegn ved er midtforsvaret. Rolf Daniel Vikstøl er omskolert til midtstopper, og er valgt som årets kaptein. Ved siden av seg får han Tapio Heikillä, som er hentet fra Finland. Han har landskamper for Finland, har spilt flere sesonger i HJK Helsinki og er en spillende og tøff midtstopper. Utfordreren på stopperplass er Gudmundur Kristjansson, som også er alternativ som sentral midtbane.

Midtbane:
Skal denne midtbanen være god nok må Kristoffer Ajer finne tilbake til formen han hadde første halvdel av sesongen 2015. Han reiser til Celtic etter 13 kamper, men er topp motivert for å levere varene for Start først. Andreas Hollingen ser ut til å ta den andre plassen på den sentrale midtbanen. Hollingen var på lån fra Molde i fjor, og imponerte såpass at han ble hentet på en permanent overgang like etter at Pedersen overtok.

På kantene er det Espen Børufsen, Mathias Rasmussen og Daniel Aase som kjemper om de to plassene. Børufsen blir viktig med sin gjennombruddskraft, Rasmussen er ung og meget spennende, mens Aase fort blir Starts største entertainer i 2016.

Angrep:
Espen Hoff hadde ingen god sesong i 2015, men i vinter har han sett mye bedre ut. Det ser ut som Steinar Pedersen igjen har fått sving på Hoff, og det kan Start virkelig trenge i årets sesong. Med seg på topp får han Uduak Idemokon som er hentet fra Nigeria. Han har ekstrem fart og har sett spennende ut i vinter. Han vil trenge tid for han har ekstremt mye å lære, men dette mannskapet har vært uten fart i frontleddet, og det har de fått tilført nå.

En annen spennende unggutt i Start er Lasse Sigurdsen. Han var ute med korsbåndskade i hele fjor, men har kjempet seg tilbake og har virkelig imponert i vinter med fart og frekkhet.

Drillos ord om treneren:
Steinar Pedersen (f. 1975)

– Tror det er mulig å gjenskape Jerv-eventyret

En av Tippeligaens yngste trenere. Han har solid spillererfaring, både nasjonalt og internasjonalt. Trenererfaringen er langt mer beskjeden. Jerv i 2014 og 2015, og nå Start. Det er dristig å ansette en så urutinert trener på dette nivået, men han kjenner klubben og kulturen meget godt. Klarer han å få på plass et effektivt støtteapparat rundt seg, kan dette gå bra.

Sannsynlig lag:
Opdal
Skogmo, Heikillä, Vikstøl, Robstad
Aase, Ajer, Hollingen, Børufsen
Idemokon, Hoff

Profilen:
Håkon Opdal var kanskje Tippeligaens beste keeper i fjor, og reddet plassen på egenhånd. Skrev ny kontrakt med Start i vinter og må levere opp i mot samme nivå i år om Start skal holde plassen.

Fakta: IK Start

Lagnavn:
IK Start
Stiftet:
1905
Hjemmebane:
Sør Arena, 11 700
Trener:
Steinar Pedersen
Kaptein:
Rolf D. Vikstøl
Tabellplassering forrige sesong:
14. plass (vant kvalik)
Tabelltips forrige sesong:
14. plass

Se opp for:
Lasse Sigurdsen kommer til å få mye spilletid i årets sesong. Mange trodde han skulle slå gjennom i fjor, men så skadet han kneet rett før seriestart. Dermed har han måttet jobbe seg tilbake, og det blir spennende å se om gjennombruddet hans kommer i år. Har fart, en god venstrefot og bra fysikk.

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Mathias Rasmussen (5.5)

Med Espen Børufsen ute med skade i de første kampene, blir det mye spilletid på Mathias Rasmussen. Er målfarlig og kreativ og derfor en spennende spiller å ha med til denne prisen!

Dette visste du neppe:
Henrik Breimyr er lagets nådeløse botsjef. Før i tiden førte botsjefene opp bøtene i ei bok. Breimyr er hypermoderne og har selvfølgelig fått sin helt egen «App» slik at alle har full oversikt!