Tippeligatipset, 13. plass: Sogndal

Nå skal «Obos-ligaens Suárez» herje i Tippeligaen

Kristian Fardal Opseth tar med seg brassespark, volleyer, frispark og langskudd til øverste nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

13.plass: Sogndal
Laget fra saftbygda er tilbake i Tippeligaen, og det er akkurat som før kollektivet som er deres store styrke. Det er ingen som jobber hardere, det er ingen som løper mer og det er ingen som kriger mer.

Det er ikke noe ekstraordinært, men det er bunnsolid. Måten de rykket opp på i fjor var meget imponerende. De hadde full kontroll gjennom hele sesongen og var det soleklart beste laget i Obos-ligaen.

De har ikke klart å forsterke seg gjennom vinteren, og Petter Strand vil selvfølgelig bli savnet. Gilbert Koomson er hentet inn og han er veldig spennende. Sammen med Mahatma Otoo og Kristian Fardal Opseth kan det bli gøy å se Sogndal spille i 2016.

Vi tror det blir en tøff sesong for Sogndal og Eirik Bakke, men at de klarer å kjempe seg til en sikker plass. Vi tipper Sogndal på 13.plass.

Det viktigste fra overgangsmarkedet

Spillerstallen:
Keeper:
Mathias Dyngeland er Sogndals førstevalg mellom stengene. Som reserve har de Stefan Hagerup, og dermed har de to veldig unge keepere å velge mellom. Dyngeland startet sesongen i fjor med skader, og da han ble frisk måtte han kjempe for å få tilbake plassen.

Sist Sogndal var i Tippeligaen i 2014 var han litt urutinert og hadde et par juniorfeil. Nå har han heldigvis fått mer erfaring og det er viktig for en keeper. Så gjenstår det å se om han har nok pondus og kvalitet til å være den keeperen Sogndal trenger.

Fakta: Sogndal

Lagnavn:
Sogndal Fotball
Stiftet:
1926
Hjemmebane:
Fosshaugane Campus, 5 500
Trener:
Eirik Bakke
Kaptein:
Rune Bolseth
Tabellplassering forrige sesong:
1. plass, OBOS-ligaen

Forsvar:
Christophe Psyche var ikke god i Tippeligaen i 2014, men i 2015 var han strålende i Obos sammen med Hannu Patronen. I tillegg til Psyche og Patronen har de Bjørn Inge Utvik som er med og kjemper om en plass i midtforsvaret. Dermed er de ganske robuste og solide på denne posisjonen, men utfordringen kan bli at det er litt lite fart.

Victor Grodås var veldig god i fjor og kunne fort fått sitt gjennombrudd i Tippeligaen i år, men i oppkjøringen røyk kneet og han er ute i lang tid. Dermed måtte Sogndal finne seg en ny venstreback, og det ble Jukka Raitala som har en imponerende CV med blant annet 26 kamper for det finske A-landslaget. På motsatt side er det Taijo Teniste som er førstevalget, og han har vist gjennom flere sesonger at han er stabil og god på dette nivået. Om de skulle få skader på backene er det litt tynt, for erstatterne er ikke på det samme nivået.

Midtbane:
Petter Strand var enorm for Sogndal i enkelte kamper i fjor, og han vil selvfølgelig bli savnet. Det var tross alt en grunn til at Molde hentet ham. Thomas Drage er også borte, men det er en spiller det har vært lettere å erstatte, selv om også han gjorde en god figur for Sogndal i Obos.

Overganger

Inn:
- Jukka Raitala - Aalborg
- Gilbert Koomson - Tero Sasana, Thailand
- Eirik Birkelund - Brann
- Ole Amund Sveen - Hødd
- Martin Ramsland - Strømmen

Ut:
- Petter Strand - Molde
- Thomas Drage - frigitt
- Osita Henry Chikere - frigitt

På kantene ser det derfor litt tynt ut og det er kanskje der Sogndal er svakest. Det er også der det er mest åpent rundt hvem som skal spille. Gilbert Koomson er tilbake i Tippeligaen etter å ha spilt to sesonger i Thailand, og det er veldig spennende. Med sin enorme fart kan han vise seg å bli veldig viktig for Sogndals offensive kraft.

I tillegg til Koomson har de Ruben Holsæter, Lars Christian Kjemhus og Simen Brekkhus som alternativer på kantene sine. De har også Kristoffer Ryland og Edin Øy som er to veldig lovende unggutter, men de vil nok ikke være aktuelle for en startplass allerede nå.

Det var mange i Bergen som stusset over at Eirik Birkelund ikke ble satset videre på i Brann. Han kan vise seg å være en meget smart signering av Sogndal hvis han kan utvikle seg videre med tillitt fra Eirik Bakke. Rune Bolseth begynner å dra på årene og er ikke på det nivået han var for noen år siden, men i dette mannskapet er han uansett veldig viktig med sin rutine.

Babacar Sarr var Sogndals beste spiller i 2015, og han blir ekstremt viktig også i år. Med sin fysikk, og kraft får han også i år oppgaven med å være den balanserende midtbanespilleren. Ole Amund Sveen er hentet inn fra Hødd og gjør at Sogndal har bra konkurranse sentralt på midtbanen.

TILBAKE I TIPPELIGAEN: Kristian Fardal Opseth fikk prøve seg også sist Sogndal var i Tippeligaen. Her er han i aksjon mot Bodø/Glimt på Aspmyra. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
TILBAKE I TIPPELIGAEN: Kristian Fardal Opseth fikk prøve seg også sist Sogndal var i Tippeligaen. Her er han i aksjon mot Bodø/Glimt på Aspmyra. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix Foto: Roald, Berit

Angrep:
Kristian Fardal Opseth og Mahatma Otoo var en dødelig duo i Obos i 2015, og de har potensiale til å være det samme i Tippeligaen. Minuset er at Otoo sannsynligvis drar til sommeren. I tillegg sliter han akkurat nå med en skade og det bli en kamp mot klokka for å rekke seriestarten. Opseth scoret 16 mål i fjor, og nesten samtlige var perler. Det var frispark, langskudd og volleyer gjennom hele sesongen. La oss håpe vi ser det samme i Tippeligaen i år!

Martin Ramsland er utfordrer på spissplass. Har aldri spilt på dette nivået før, men har kvaliteter som gjør at han kan bli en nyttig mann for Sogndal. Fredrik Flo vil også få sine muligheter, men det blir som innbytter for den meget talentfulle angriperen, som er sønn av Håvard.

Drillos ord om treneren:
Eirik Bakke (f. 1977)

Har en meget solid spillerkarriere, med blant annet 27 landskamper. Tok over etter erfarne Jonas Olsson foran fjorårssesongen, som endte med opprykk. Både ung alder og manglende erfaring gjør at han er avhengig av et sterkt apparat rundt seg. Det er en fordel at han kjenner klubben og kulturen godt. Kommende sesong vil vise om det er nok.

Sannsynlig lag:
Dyngeland
Teniste, Psyche, Patronen, Raitala
Koomson, Sarr, Birkelund, Brekkhus
Otoo, Opseth

Profilen:
Kristian Fardal Opseth scoret 16 mål for Sogndal i Obos-ligaen i fjor. Det er imponerende i seg selv. Men når man tenker på at nesten samtlige av disse målene var kandidater til årets mål er det mye mer imponerende. Det var brassespark, volleyer, frispark og langskudd!

Det var litt på samme måte som i Luis Suárez' Liverpool-sesong i 2013/14. Nå skal Obos-ligaens Suárez herje i Tippeligaen! Men misforstå meg rett: Opseth er 1000 ganger mer sympatisk enn Suárez.

Se opp for:
Martin Ramsland har vært god for Strømmen i Obos-ligaen og nå blir det spennende å se om han tar nivået i Tippeligaen. Den unge sørlendingen har fart, spenst og avslutningsferdigheter som sine beste ferdigheter og vil få rikelig med spilletid i årets sesong.

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Gilbert Koomson (6.5)

Har ekstrem fart og god teknikk som gjør at han vil være en av Sogndals farligste spillere i år. Kan også bli brukt som spiss i enkelte kamper og har vist i vinter at han samler godt med målpoeng.

Dette visste du neppe:
Ruben Holsæter er sauebonde på si! Han har 25 sauer og har ambisjoner om å nå 100 innen et par år. Han har også en stor drøm om å bli med på Farmen når fotballkarrieren er over.