Tippeligatipset, 14. plass: Brann

Brann er ikke bedre enn sist de var oppe, og dermed ender det på samme måte

Ekspertene tror Brann skal få det meget tøft med å holde seg i comebacket i Tippeligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tippeliga-manager her!

14. plass: Brann

TV 2-ekspertenes dom:
Brann er tilbake der de hører hjemme, men det kan bli et tøft gjensyn med Tippeligaen. Etter at Lars Arne Nilsen tok over i fjor hadde de egentlig full kontroll på opprykket, uten at de imponerte spillemessig. Han fikk organisert laget på en mye bedre måte, og var mye klarere i måten han ville angripe på.

Brann har hentet inn et par nye spillere i vinter, mens de har beholdt de viktigste fra i fjor. Daniel Braaten, Dani Hatakka, Mads Hvilsom og Remi Johansen er ikke hentet fra den hyllen Brann hentet spillere på for et par år siden. Nå er det nye tider i Bergen. Deyver Vega er spennende med sin fart og teknikk, og kan ha de kvalitetene Branns angrep skriker etter.

Nederste halvdel på tabellen er veldig vanskelig å tippe, for der vil det skille veldig lite. Vi synes ikke Brann har forsterket seg veldig i vinter, og derfor tror vi Brann ender der de gjorde sist gang de var i Tippeligaen, på kvalik. Brann er ikke bedre enn sist de var oppe, og dermed ender det på samme måte.

Jesper Mathisens vurdering av spillerstallen:
Keeper:
Keeperposisjonen er Branns sterkeste. Piotr Leciejewski startet 14 kamper for Brann i fjor, og på de kampene slapp Brann inn elleve mål. Det viser hvor viktig Leciejewski var i fjor, og hvor viktig han blir i år. Han er av Tippeligaens beste keepere på sitt beste, og med sin vinnerskalle er han kanskje Branns aller viktigste spiller. Om han må stå over noen kamper i løpet av sesongen har Brann en god reservekeeper i Alex Horwath.

Forsvar:
Bismar Acosta og Vadim Demidov var veldig solide utover sesongen i fjor. Acosta har et toppnivå som få andre midtstoppere i Tippeligaen, og det blir ekstremt viktig for Brann at han får en sesong med så mange kamper som mulig opp mot sitt beste nivå. Demidov er en veldig skadeutsatt spiller, og det store spørsmålet er hvor mange kamper vil han få med seg? Og i hvor mange av disse kampene vil han være opp i mot sin beste form?

Overganger

Inn:
- Daniel Braaten - Vålerenga
- Remi Johansen - Tromsø
- Dani Hatakka - KuPS Kuopio
- Mads Hvilsom - Eintracht Braunschweig, lån til sommeren 2017
- Jakob Orlov - Hammarby, tilbake fra lån
- Deyver Vega - Deportivo Saprissa

Ut:
- Amin Askar - Sanliurfaspor (var på lån i Sarpsborg 08 i fjor)
- Eirik Birkelund - Sogndal
- Øystein Øvretveit - Nest-Sotra (var på lån i Nest-Sotra i fjor)
- Fredrik Pallesen Knudsen - Åsane, lån hele sesongen
- Amadaiya Rennie - Hammarby, tilbake etter lån
- Kenneth Udjus - Bosman
- Erlend Hanstveit - legger opp
- Alejandro Castro - CS Cartaginés (var på lån fra Start i fjor)

Hvis Demidov eller Acosta er ute, er det Jonas Grønner som kommer inn i midtforsvaret. Hans store utfordring er at han alt for ofte er involvert i baklengsmål, og da ofte på grunn av stygge personlige feil. De feilene må vekk skal han være en fullgod erstatter for de to andre når de er ute med skade eller suspensjon.

På backene ser det ut til at det blir Amin Nouri og Ruben Kristiansen som er førstevalgene, og de er begge backer som Lars Arne Nilsen liker grunnet sine offensive bidrag og løpskraft. Viljar Vevatne og Dani Hatakka er utfordrerne. Hatakka ble hentet gratis etter at kontrakten hans med KuPS hadde gått ut, men har ikke vært i nærheten av Nouri i oppkjøringen.

Midtbane:
Her har Brann jobbet i hele vinter for å forsterke seg, noe som er fullt forståelig. Dette er Branns svakeste lagdel, og det er det fortsatt selv om Remi Johansen er kommet inn. Sivert Heltne Nilsen ble hentet fra Vålerenga i fjor sommer, etter å ha vært ut og inn av laget. Han er den som skal balansere midtbanen, og det er en rolle han løste godt for Brann i fjor. Med seg på midtbanen får han Kristoffer Barmen og Fredrik Haugen, med Kasper Skaanes som en utfordrer.

Skaanes kan fort spille seg inn på denne midtbanen, men da må han holde seg skadefri over lengre perioder. På sitt beste er Haugen en spiller som kan dominere kamper i Tippeligaen, men utfordringen hans er stabiliteten. Siste del av sesongen i fjor var han strålende, og Brann er helt avhengig av at han fortsetter storspillet også i år.

Angrep:
Mads Hvilsom er hentet inn på lån fra Eintracht Braunschweig for å forsterke spissplassen. Han var meget god for Hobro i Superligaen i 2014/2015 sesongen, men i Tyskland var han langt unna og satt som regel på benken. Derfor kommer han til å trenge tid for å finne tilbake til sitt toppslag, men det vil være ekstremt viktig for Brann at Hvilsom leverer mål også i Tippeligaen. Så gjenstår det å se hvem som blir hans tøffeste konkurrent om spissplassen.

Fakta: SK Brann

Lagnavn:
Sportsklubben Brann
Stiftet:
1908
Hjemmebane:
Brann stadion, 17 686
Trener:
Lars Arne Nilsen
Kaptein:
Vadim Demidov
Tabellplassering forrige sesong:
2. plass , OBOS-ligaen

Steffen Lie Skålevik har vist at han kan gjøre sine saker meget bra for Nest Sotra i Obos-ligaen, men imponerte ikke veldig for Brann etter at de signerte han midtveis i sesongen i fjor. Jakob Orlov er også et alternativ, ettersom det ikke ble noen ny klubb på han i vinter. Han har ikke vist veldig mye i Norge som tilsier at dette er mannen som skal skyte Brann til mange seire i år, selv om han i nedrykkssesongen i 2014 faktisk scoret ni ganger.

Den siste signeringen Brann gjorde var Daniel Braaten. Han er kanskje mer aktuell som høyrekant enn som spiss, men vil helt sikkert også bli brukt som spiss. Han imponerte veldig på treningsleiren han var med Brann på til Florida, og derfor var Brann veldig fornøyde da de ble enige.

Brann har store spørsmålstegn rundt spissplassen, men på kantene er nok spørsmålstegnene enda større. Erik Huseklepp har de siste årene ikke vært i nærheten av den spilleren han en gang var. Heldigvis for Brann, og for alle som elsker norsk fotball, har han sett bedre ut i vinter enn han har gjort på lenge. Men det er en ting å få det ut i trening. En helt annen ting er å få det ut foran sitt eget kravstore publikum i Bergen.

Deyver Vega er hentet inn fra Costa Rica, og er et alternativ på begge kantene. Landslagssspilleren kan brukes på begge sider, og har fart, teknikk og en god venstrefot som sine varemerker. Dette kan være x-faktoren Brann trenger i sitt angrepsspill. Kristoffer Larsen har også x-faktor, men han har slitt i vinter og ikke vært frisk. Derfor vil han trenge tid før han finner tilbake til den formen som gjorde han til en av Branns beste spillere i starten av fjorårssesongen.

Drillos ord om treneren:
Lars Arne Nilsen (f. 1964)

Før han overtok Brann etter Rikard Norling i mai i fjor, hadde Lars Arne spiller- og trenererfaring fra lavere divisjoner (Hødd, Ørsta, Volda). Til tross for opprykk, imponerte ikke Brann så mye at jeg er overbevist om at suksessen vil fortsette i år. Overfor Norges mest kresne publikum får vi se hva han duger til.

Sannsynlig lag:
Lecijewski
Nouri, Acosta, Demidov, Kristiansen
Haugen, Heltne Nilsen, Barmen
Braaten, Hvilsom, Huseklepp

(Remi Johansen og Deyver Vega som er hentet inn vil selvfølgelig også være veldig nære denne forventede lagoppstillingen. I alle fall etter et par kamper.)

Profilen:
Fredrik Haugen var årets spiller for Brann i fjor. Nå er det store spørsmålet om han kan være like god og stabil i Tippeligaen. Lars Arne Nilsens system passer han perfekt, og som den eneste midtbanespilleren med kreativitet blir det viktig at han er frisk og i form i 2016.

Se opp for:
Markus Pettersen er en meget lovende keeper som får masse skryt fra folkene i og rundt Brann. Er lokal og en skikkelig keepertype, men det blir selvfølgelig vanskelig for han å få spilletid i år med Leciejewksi og Horwath foran seg i køen.

Han bør du kjøpe til ditt managerlag:
Fredrik Haugen (6.0)

Til den prisen synes jeg Haugen er et røverkjøp. Kommer til å være mye involvert i Branns offensive spill, og fra sin drømmeposisjon i mellomrommet kommer han til å levere både mål og assist.

Dette visste du neppe:
Ifølge Amin Nouri har Fredrik Haugen en lidenskap for synging. Et kjapt søk på YouTube og du ser at han er stor fan av Enrique Iglesias. Prøv å søke på: «Fredrik Haugen La Cala».

Ifølge Fredrik Haugen er Amin Nouri sinnssykt nysgjerrig, og får med seg alt. Akkurat i dag er vi jo glade for det!