KLAR: Eidur Gudjohnsen er klar for Molde. Islendingen har en stor karriere bak seg hvor han blant annet vant Mesterligaen med Barcelona. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE
KLAR: Eidur Gudjohnsen er klar for Molde. Islendingen har en stor karriere bak seg hvor han blant annet vant Mesterligaen med Barcelona. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE Foto: Lluis Gene

Tidligere Barcelona- og Chelsea-stjerne klar for Tippeliga-klubb

– En berikelse for Tippeligaen, mener TV 2s fotballekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den islandske angriperen Eidur Gudjohnsen (37) er klar for Molde. Det bekrefter klubben i en pressemelding. Spilleren har signert en toårskontrakt med klubben og har bestått den medisinske testen.

Spilleren trente med klubben fredag i forbindelse med signeringen.

– Det føles bra. Jeg har vært «off-season» siden november, da sesongen var ferdig i Kina. Jeg klør etter å komme meg på fotballbanen, så jeg er glad at alt nå er i orden, sier Gudjohnsen i pressemeldingen.

Islendingen har stått uten kontrakt etter å ha forlatt den kinesiske klubben Shijiazhuang Ever Bright. Nå ønsker han å finpusse formen i Molde foran sommerens EM-sluttspill i Frankrike.

– Det er helt fantastisk for oss som klubb å signere en så meritert spiller, rutinert spiller og ikke minst en så god spiller som Eidur er. Han er en kvalitetsspiller, han kommer inn med rutine, han kommer inn med en personlighet som vi trenger. Daniel legger opp nå, og vi har mange unge, gode, fremadstormende fotballspillere som trenger litt «guiding» på banen og utafor banen, greit for oss trenere å ha en «forlenget arm» ute på banen også, sier Ole Gunnar Solskjær om signeringen til Moldes hjemmeside.

Der skal Island delta for første gang i historien. Angriperen er høyaktuell for en plass i troppen til mesterskapet.

– Nok motivasjon til å fyre på alle sylindre

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er entusiastisk over at overgangen nå er klar og gleder seg til å se 37-åringen i Tippeligaen.

– Det er en fantastisk overgang for Tippeligaen, men det er også en fin overgang for Molde. Jeg har snakket med noen islandske venner og han har spilt tre kamper for Island nå. Han er i god form og kan gjøre en god nok jobb for Molde. Hvis han ikke kunne gjort det tror jeg ikke Molde hadde hentet ham. Solskjær har nok gjort en grundig sjekk, sier Mathisen til TV 2.

Han tror Gudjohnsen er toppmotivert for å spille i Tippeligaen. Islendingen jakter nemlig en plass i EM-troppen som Lars Lagerbäck skal ta ut til sommeren.

– Til sommeren skal han spille EM for første gang i Islands historie. Det er nok motivasjon i seg selv til å fyre på alle sylindre. Solskjær vet nok hvilken rolle han vil bruke ham i og Gudjohnsen har nok fått garantier om å blir brukt i den rollen. Det er en kjempesignering.

– Er dette den største profilen som kommer i Tippeligaens historie?

– Han er en fantastisk profil, og han er i alle fall den som har vært med på mest. Det finnes vel ikke en større profil enn ham i dag. Det må i så fall bli han som trener ham. Noen mener det er gambling, men det er det ikke. De som mener at han ikke har motivasjon bommer totalt.

– En begavelse for Tippeligaen

Selv om den tidligere Barcelona og Chelsea-spilleren har rukket å bli 37 år, mener Mathisen at han fortsatt kan bidra med mye i Tippeligaen.

– Jeg ble litt overrasket først, men når man tenker over det er det logisk. Han vil spille fotball, har fått vite hva slags rolle han blir brukt i og Molde er et sikkert kort med spilletid. Island følger norsk fotball tett og har oversikt. Han er en spiller som fint vil kunne dominere mange faser av spillet. Fotballhodet hans er fortsatt godt og han tenker kjapt. Det har han ikke mistet. Så er han en ungfol i forhold til Daniel Berg Hestad.

– Vi gleder oss til å se ham i Tippeligaen. Vi vil alltid se unge norske spillere, men vi vil også se profiler som ham. At han kommer gjør Tippeligen mer attraktiv og det er et kvalitetstegn til både Molde og Tippeligaen at han kommer. Han er en berikelse for Tippeligaen.

Gudjohnsen har en lang karriere bak seg i en rekke store klubber. Han startet sin internasjonale karriere da han gikk fra Valur til PSV i Nederland i 1995. Siden gikk turen til England og Bolton før Chelsea snappet opp angriperen i 2000.

I den blå trøyen fikk islendingen 186 kamper og scoret 54 mål før turen gikk videre til Barcelona i 2006. Hos katalanerne spilte han 72 kamper og scoret ti mål. Etter oppholdet i Spania spilte islendingen for en rekke klubber, blant annet Monaco, Tottenham (lån), Stoke, Fulham, AEK Athen, Club Brügge og Bolton før han gikk til Kina.

Gjennom sin lange karriere har angriperen vunnet både cup og serie i Nederland, Premier League (2004-05 og 2005-06), Ligacupen, La Liga, Copa Del Rey og Mesterligaen.