Tirsdag var det stang inn for Alexander Kristoff. Ikke bare tok han sesongen første seier på den andre etappen av Tour of Qatar.

Etter etappen ble det klart at UCI ikke straffer Katusha og utestenger laget fra sykkelsporten.

Se intervjuet med Kristoff øverst i saken!

– Fornøyd med avgjørelsen

Dagens største opptur for nordmannen var seieren, men Kristoff er glad for at laget ikke får straff etter den positive dopingprøven til lagkamerat Eduard Vorganov.

– For meg er det fint. Jeg ser hva de sier og for meg var det greit. Det var det jeg håpet på og jeg er fornøyd med deres avgjørelse, sier Kristoff til TV 2.

Under Tour de France i fjor sommer testet Kristoffs lojale løytnant Luca Paolini positivt for bruk av kokain. Det betyr at UCI kunne ha suspendert laget i alt fra 15 til 45 dager.

Nordmannen trodde på forhånd at avgjørelsen kunne ha gått begge veier. Utrolig nok slipper laget straff på grunn av Paolinis kokainbruk. UCI viser til at Paolini har innrømmet kokainbruk på rekreasjonsbasis.

– Jeg ser hva de sier og jeg er enig med de slik sett, men jeg hadde ikke vært overrasket om det gikk andre veien også. Jeg er glad for det de har kommet med og aksepterer den avgjørelsen, fortsetter Katusha-rytteren.

– Kunne vært at jeg synes vi burde ha blitt straffet

– Burde UCI gjort noe?

– Vanskelig for meg å si. Jeg sitter oppe i dette, i et lag som kunne bli straffet. Jeg ønsket at vi ikke skulle bli straffet, men hadde jeg vært utenfor så vet jeg ikke. Det kan hende at jeg synes vi burde ha blitt straffet. Jeg hadde akseptert uansett hva UCI hadde valgt her. Vi er glade for deres avgjørelse, men hadde vi fått en annen avgjørelse hadde vi godtatt den også.

– Hvis UCI hadde gjort noe her, hadde de sendt ut et signal som hadde vært positivt for sykkelsporten?

– Ja, men igjen: Det er mange som er uskyldige her. Jeg kan ikke noe for hva Luca (Paolini) gjorde på fest eller hva Vorganov tar av medisiner. Jeg ville blitt straffet uten at jeg har gjort noe galt. Slik sett føler jeg at den regelen er streng, men det er et viktig tema også. Vi kan ikke ha flere slike saker og de kunne satt et eksempel, men for min del var jeg heldig at jeg slapp.

– Ville ødelagt litt for oppladningen

Etter fjorårets imponerende sesong er det flere ritt Alexander Kristoff skal forsvare seirene i denne våren. Blant annet Flandern Rundt og Scheldeprijs. At det ikke blir straff betyr at Alexander Kristoff får forberedt seg til vårklassikerne.

– Jeg har løp nå her i Qatar og Oman. Hadde jeg fått utestengelse nå ville det ha ødelagt litt for oppladningen, men det hadde vært verre om jeg hadde fått en utestengelse senere. Skulle det ha skjedd så måtte det ha skjedd nå med en gang, forklarer Kristoff.

Spurteren tror ikke avgjørelsen vil vekke stor oppsikt i sykkelmiljøet.

– Det fleste vi har snakket med trodde at vi slapp straff. I alle fall i feltet her i Qatar, men ekspertene hjemme mente det motsatte så jeg var veldig usikker på hva som kom til å skje, fortsetter Kristoff.

UCI er altfor feige

I Norge har sykkelekspertene vært kritiske til UCIs avgjørelse. TV 2s ekspert Johan Kaggestad freste etter beslutningen. Han er krystallklar på at han synes det er en feilaktig avgjørelse.

– Det er ikke riktig å la de slippe unna. Reglene er klare, det har noe med Paolini-saken å gjøre. Han testet positivt på kokain, et partydop, men det står i reglene at det er en positiv dopingprøve om man tester positivt i forbindelse med konkurranse. Da nytter det ikke å skli på definisjonen av hva som er doping og ikke.

– Er forbundet feige?

– Ja, de er opplagt feige. Altfor feige. UCI står ikke på sine egne krav, sier.