Kristoffs lag utestenges ikke fra sykkelsporten

UTESTENGES IKKE: Alexander Kristoff (Katusha) og Katusha slapp med skrekken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UTESTENGES IKKE: Alexander Kristoff (Katusha) og Katusha slapp med skrekken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad
– UCI er altfor feige, freser Johan Kaggestad.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Katusha utestenges ikke fra sykkelsporten. Det melder Det internasjonale sykkelforbundet UCI i ettermiddag.

Det betyr at Alexander Kristoff kan belage seg på en normal oppladning til vårklassikerne Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

– UCI er feige
Johan Kaggestad er krystallklar på at han synes det er en feilaktig avgjørelse.

– Det er ikke riktig å la de slippe unna. Reglene er klare, det har noe med Paolini-saken å gjøre. Han testet positivt på kokain, et partydop, men det står i reglene at det er en positiv dopingprøve om man tester positivt i forbindelse med konkurranse. Da nytter det ikke å skli på definisjonen av hva som er doping og ikke.

– Er forbundet feige?

– Ja, de er opplagt feige. Altfor feige. UCI står ikke på sine egne krav, sier

– Overraskende
TV 2-ekspert Mads Kaggestad er overrasket over at Katusha slipper straff.

– Ja, det er overraskende. Vi har fått noen innspill fra folk som er tett på, som var sikre på at det kom til å bli en straff. Det er et regelsett som er skapt, og da er det litt rart at de ikke følger reglene som er, det er jeg litt overrasket over. Jeg tror sykkelsporten risikerer å få tyn og kritikk for det, og nå kan andre lag bruke dette som et eksempel om lignende skulle skje, sier han.

– Ting som kan virke formildende
Bakgrunnen for den mulige suspensjonen var at den russiske Katusha-syklisten Eduard Vorganov nylig avga en positiv dopingprøve og ble midlertidig suspendert. Lagkameraten til Alexander Kristoff skal ha testet positivt på stoffet meldonium.

Den positive dopingprøven er den andre for Katusha på under ett år. Under Tour de France i fjor sommer testet Kristoffs lojale løytnant Luca Paolini positivt for bruk av kokain. De nye og strenge dopingreglene til UCI innebærer at et lag kan bli kollektivt straffet med to positive dopingprøver i løpet av et år. UCI kan utestenge lag fra alle konkurranser i alt fra 15 til hele 45 dager.

Grunnen til at Katusha slipper unna er utrolig nok Paolinis kokainbruk. UCI argumenterer med at han ikke brukte kokain som et prestasjonsfremmende middel.

De viser til at Paolini har innrømmet kokainbruk på rekreasjonsbasis. Det gjør at laget slipper en kollektiv straff.

– Konsekvensene for hele laget ville vært upassende og uforholdsmessige, skriver UCI.

Mads Kaggestad skjønner argumentasjonen, men er ikke enig i avgjørelsen.

– Det er ting som kan virke formildende, og sånn sett er det sikkert en begrunnelse som mange er enig i, men jeg tror likevel det kan komme en del negative reaksjoner, sier sykkeleksperten.

– Kunne vært positivt for omdømmet
Han er spesielt spent på hva Foreningen for en troverdig sykkelsport (MPCC) kommer til å gjøre nå.

– Det blir interessant å høre om MPCC er enige i beslutningen. Om de ikke er det, skal Katusha egentlig suspendere seg selv i henhold til MPCCs regelverk. Det blir spennende å se, sier Kaggestad, som synes en straff noe lavere enn maksstraffen på 45 dager hadde været riktig.

– Jeg ville vært overrasket om de fikk 45 dager, det hadde vært for mye. Men å statuere et eksempel kunne hatt en forebyggende effekt med tanke på dopingproblemer i fremtiden. Da kunne de vist for idrettsverden at sykkelsporten tar dette et steg videre og praktiserer kollektiv straff. Det kunne vært positivt for omdømmet, sier sykkeleksperten.