DELTOK PÅ ÉN NM-ØVELSE: Verdenscuplederne Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby gikk ett løp hver i Tromsø før hjemreise.
Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix
DELTOK PÅ ÉN NM-ØVELSE: Verdenscuplederne Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby gikk ett løp hver i Tromsø før hjemreise. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix Foto: Wiklund, Anders

– Det er ikke poeng i å arrangere ski-NM hvis ikke de beste går

TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset ber landslagssjefen feie for egen dør.

Fredag valgte Therese Johaug og Heidi Weng å reise hjem fra NM i Tromsø. Forklaringen var at duoen var slitne og ville restituere seg til de neste konkurransene i verdenscupen.

Forfallene kom bare timer etter at landslagssjef Vidar Løfshus uttalte følgende til VG:

– I Sverige nå ser vi at løpere ikke skal gå SM fordi de er så slitne. Sånn er det ikke hos oss. Det er mange her også som kunne ha ønsket at de slapp å gå for at det ville vært optimalt for resten av sesongen. Men NM er så viktig og det betyr så mye for langrenn i Norge at vi ikke tar sjansen. Vi har bygd opp et produkt over mange, mange, mange år, og du bryter det ned «sånn» hvis de beste ikke er med.

Torsdag valgte Martin Johnsrud Sundby å trekke seg fra resten av NM med «tiltagende irritasjon i luftveiene».

Mener landslagssjefen må feie for egen dør
TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset rister på hodet av forfallene.

– Det er ikke noe poeng å arrangere NM hvis ikke de beste går, sier han.

– Jeg mener Vidar Løfshus burde gått hardere til verks og sagt at de måtte gå. Det burde han gjort for arrangøren sin del. NM er ekstremt viktig for arrangør, publikum og andre deltakere. Da synes jeg det er beklagelig at to av de desidert best trente stjernene ikke kan være med på mer enn ett renn, fortsetter Hjelmeset.

Han mener landslagssjef Løfshus har havnet i et dårlig lys.

– Løfshus må feie for egen dør før han snakker om svenskene.

Landslagssjefen er uenig i kritikken.

– Nå har både Heidi og Therese gått løp i NM. Jeg var ikke der selv da de tok avgjørelsen, men de var i hvert fall veldig, veldig lei seg. Det var ikke en lett avgjørelse å ta. De ville helst gå. De har selv vært kalv med ønske om å konkurrere med de aller beste. Det er bare å beklage for de som skal se på TV i morgen og overfor arrangøren. Vi kommer sterkt tilbake, sier Løfshus.

– Veldig beklagelig
Landslagssjefen innrømmer at det ikke er en ønskesituasjon.

– Det er veldig beklagelig at vi får en sånn avskalling fra NM som vi gjør. Det er ikke en ønsket situasjon, men vi må ta hensyn til at utøverne begynner å bli litt slitne, sier Løfshus.

– Er programmet i NM for tøft?

– Nei, det er det ikke. Det er et helt vanlig NM-program vi går. Vi kunne sikkert sagt mye om det som skjedde i dag med Heidi og Therese. Det er ikke sikkert de skulle gått, men sånn er det. Nå har vi tatt en beslutning om at de bryter av og reiser hjem.

– Holder det å gå én konkurranse?

– Ja, i utgangspunktet holder det. De har en kontraktsfestet plikt til å stille opp i NM. Utover det er det ikke noe som er spesifisert i løperkontrakten. Intensjonen til Sundby, Johaug og Weng var å gå to konkurranser.

Weng og Johaug skulle etter planen gå lørdagens 15 km med skibytte. Hjelmeset tror ikke de hadde hatt vondt av å gå.

– Det er sikkert mulig at de er slitne, men arrangøren hadde fortjent at de hadde stilt opp på 15 km med skibytte. Jeg synes det er synd for arrangøren. Jeg vet at Johaug og Weng har lyst til å prioritere det som kommer neste uke, men for arrangøren og publikum er det veldig beklagelig.