Manchester Uniteds van Gaal-knipe: – De er i ferd med å drepe klubben

– Manchester United har havnet i en situasjon der det blir feil uansett hva de gjør, sier TV 2s Øyvind Alsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Derby-Manchester United (21.00) | TV 2 Sport Premium og i livesenteret.

Se irritert van Gaal kalle journalist for tjukk etter Rooney-spørsmål øverst.

– Jeg tror ikke det vil være et tilfelle av at David som slår Goliat om vi får et bra resultat på fredag.

Derby-manager Paul Clement er offensiv før FA-cupens fjerde runde-kamp mot Manchester United hjemme på Pride Park fredag.

– Det er en utfordring vi ser frem til mot et lag som ikke er i fantastisk form, sier Clement ifølge Manchester Evening News.

«The Rams» håper å stange seg tilbake til Premier League denne sesongen, og ligger for øyeblikket på femteplass i Championship.

Det er nøyaktig en divisjon under Manchester United. Situasjonen er imidlertid mer harmonisk i Derby enn den er i Manchester United, der glansen til tidenes mestvinnende engelske lag har falmet.

HVA BRINGER FREMTIDEN? Assistent Ryan Giggs og manager Louis van Gaal under kampen mot Anfield. 
HVA BRINGER FREMTIDEN? Assistent Ryan Giggs og manager Louis van Gaal under kampen mot Anfield.  Foto: Peter Byrne

Den tidligere inngrodde respekten og frykten for de røde djevlene er forsvunnet.

– Det vil neppe være en cupbombe om Derby vinner, men det er et godt bilde på Manchester Uniteds situasjon akkurat nå, sier TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker.

– Jeg forstår godt at Derby har troen. De spiller hjemme mot et lag som åpenbart er i trøbbel, og der det er mye uro og diskusjon rundt blant annet managersituasjonen. Derby er et topplag i Championship, så den avstanden er ikke svær. United har selvsagt et godt nok lag til å slå Derby, og det er klart de er opptatt av å vinne et trofé, men det er noe veldig vanskelig med situasjonen der. De kan ville så mye de vil, men ting henger ikke helt sammen.

Spekulasjoner

Etter at Manchester United tapte hjemme for Southampton blusset diskusjonen om manager Louis van Gaals fremtid i klubben opp igjen, bare dager etter at en seier over Liverpool hos de mest optimiske førte til drømmer om ligatittelen på Old Trafford.

En planlagt tur til hjem til Nederland ble slått stort opp i pressen, mens britiske tabloider rapporterte bredt at van Gaal hadde tilbudt seg å si opp stillingen sin.

Det har senere blitt avvist av Manchester United, og van Gaal sitter fremdeles i sjefsstolen når United går ut på gresset fredag kveld.

United har gått seg inn i en blindgate. En «Catch 22»-situasjon for hvordan de skal løse fremtidens managersituasjon.

– Det blir nesten feil uansett hvordan United-ledelsen og Ed Woodward velger å gjøre det, sier Øyvind Alsaker.

– Van Gaal var Woodwards svar på den mislykkede Moyes-ansettelsen. Han kommer dårlig ut som sjef om han sparker en andre manager før kontrakten er over. Det har gått prestisje i det og de sitter nok veldig langt inne for ham. Fremdeles kan denne sesongen bli å leve med for Manchester United, om de klarer topp fire.

– Vanskelig valg

Men ting må bedre seg for klubben som 20 ganger er blitt seriemester. Og det må skje noe før sommeren.

Under van Gaals regjeringstid har det vært en enorm pengebruk, og der laget i fjor vår så ut til å være på riktig vei har denne sesongen gått inn i en svært negativ spiral.

– Resultatene er i ferd med å bli så svake at de kanskje blir nødt til å trykke på panikknappen. Jeg skjønner at det er vanskelig for de som styrer å ta et valg her, men de er i ferd med å drepe klubben. Fansen er helt oppgitt av det som presteres. Old Trafford, Drømmenes teater, er blitt det dølleste stedet i Premier League, sier Øyvind Alsaker.

– De håper nok at de skal få et OK sesongresultat til slutt, og dermed bytte manager i sesongpausen uten at det blir så mye kaos rundt det. Uansett virker det uunngåelig at van Gaal ryker til sommeren.

Mangel på alternativer kan være en av grunnene til at Manchester United ønsker å drøye til sommeren. José Mourinho er ledig på markedet, og trolig interessert, i å ta over etter van Gaal. Foreløpig har ikke United hoppet på den lottokupongen.

United kan uansett gjøre seg en bjørnetjeneste ved å vente til sommeren. Overgangsprosesser er langtekkelige saker, og det kan fort bli lite tid for en manager som ønsker å bygge sitt eget lag. Da kan det bli en ny start på scratch for United.

– Det er en ganske risikabel strategi om Manchester United lar dette skli ut i en mislykket sesong, sier Alsaker.

Overraskende vingling

Louis van Gaal har gjennom sine 64 år vært med på mye innen fotball. Både som spiller og trener. Han har ikke alltid vært like populær, men resultater har det stort sett blitt.

I Manchester United virker det imidlertid som om van Gaal ikke klarer å knekke koden, og nederlenderens opptreden i media de siste ukene har fortalt historien om en presset mann.

Det forbauser TV 2-kommentatoren at presset tilsynelatende har gått så inn på en i utgangspunktet så autoritær og selvsikker figur som det manageren er.

– Manchester United er nok en spesiell klubb, men jeg synes det er rart at han ikke lykkes bedre, innrømmer Alsaker.

– Man vet jo fra tidligere jobber at van Gaal prioriterer det defensive høyt. Det som er mest overraskende er all vinglingen i formasjon og hvor spillerne skal spille. Det er ikke rart at det ikke blir bedre offensiv samhandling av at alle spillerne bytter på hvilken posisjon de spiller på. En så erfaren manager burde ha nok troen på seg selv og sitt system at han kunne si at slik spiller vi, og at disse spiller.

Mistet garderoben?

Paul Scholes gikk ut i media og mente spillerne så ut som de kjedet seg. Det kan forklare hvorfor en seier over Liverpool ikke løftet spillerne mer enn at de fulgte opp et tap.

– En slik type seier er noe som kan snu en sesong for lag som sliter. For United skjedde det ikke. Det er alvorlig om spillerne ikke har den gnisten som skal til, og det er vanskelig å snu. Det viser hvor fort en vinnerkultur kan smuldre bort, sier Øyvind Alsaker.

– Resultatene er ille nok, men jeg tror det er enda mer alvorlig det som er blitt rammen rundt Manchester United. De har ikke scoret i førsteomgang på hjemmebane siden september. Det er ille.

FA-cupen, og Europaligaen, er Manchester Uniteds håp om trofé denne sesongen. For Louis van Gaal er hver eneste kamp fremover trolig en skjebnekamp.

Panikknappen blir stadig større og kommer stadig nærmere.

– Hver kamp er en slags eksamen for van Gaal nå. Selv om avgjørelsen sitter langt inne har han allerede overlevd et par øyeblikk der man trodde at nå kunne det være slutt. Fortsetter resultatene å svikte vil det nok tvinge Woodward og United-ledelsen til handling.

I kveld kl. 21.00 går van Gaal opp til eksamen igjen. Se Derby-Manchester United på TV 2 Sport Premium og i livesenteret.